Κοινωνία

Τραγωδία στα Τέμπη – 38 νεκροί από σύγκρουση τρένων, δεκάδες τραυματίες

Σιδηροδρομική τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες σημειώθηκε στα Τέμπη, μετά τη σφοδρή σύγκρουση δύο τρένων, ενός εμπορικού και ενός επιβατικού, και τον εκτροχιασμό του δεύτερου στο οποίο τουλάχιστον 350 επιβάτες.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 38 άνθρωποι επιβεβαιώθηκε πως έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 85 τραυματίστηκαν, 66 από τους οποίους εξακολουθούν να νοσηλεύονται, οι 60 σε απλές κλίνες και οι έξι σε ΜΕΘ. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, καθώς είναι αρκετοί οι σοβαρά τραυματισμένοι επιβάτες, εγκαυματίες και ακρωτηριασμένοι, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων.

Οι επιζώντες περιγράφουν τραγικές στιγμές, καθώς από τη σφοδρή σύγκρουση προκλήθηκε πυρκαγιά στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας.  Διασώστες αναφέρουν επίσης ότι μεταξύ των νεκρών είναι πολλά νεαρά παιδιά. Με απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος μεταβαίνει στα Τέμπη κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ όλα τα κόμματα έχουν αναβάλει προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Ο πρόεδρος ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Γιάννης Ντίτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, καθ’ οδόν προς το σημείο του τραγικού δυστυχήματος, προσπάθησε να εξηγήσει πώς έγινε η φονική σύγκρουση. Τονίζοντας ότι η μία γραμμή είναι άνοδος και η άλλη κάθοδος, ο κ. Ντίτσας είπε ότι ο μηχανοδηγός του τρένου δεν μπορεί να γνωρίζει για ποιο λόγο ο σταθμάρχης τον έβαλε σε άλλη γραμμή.

 Σε ό,τι αφορά τον σταθμάρχη σημείωσε πως καταθέτει ήδη στην αστυνομία και εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να μην πατήθηκε το κουμπί για να αλλάξει γραμμή το τρένο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, αν ο σταθμάρχης δεν καταλάβει εγκαίρως το λάθος, δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει το τρένο. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «εφόσον δεν το κατάλαβε από την αρχή, στη συνέχεια δεν υπήρχε τρόπος να το καταλάβει».

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, οι συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2410683175 και 2410683176 της Διεύθυνσης αστυνομίας Λάρισας, προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στην Θεσσαλονίκη και για εκείνους που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία.

Στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας έχει αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων, όπου επισημαίνεται ότι υπάρχει αριθμός νεκρών για την οριστική αναγνώριση των οποίων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago