Πολιτική

Αποκαλύψεις φωτιά στην PEGA – Τουλάχιστον 100 πρόσωπα είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση με το Predator

Διαπιστώσεις που επιβεβαιώνουν με έμφαση την ύπαρξη του σκανδάλου των υποκλοπών στην Ελλάδα, έκαναν στην Επιτροπή της Ευρωβουλής που διερευνά τις υποκλοπές οι επικεφαλής των Αρχών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Η διαδικασία ξεκίνησε με την ακρόαση των κ. Μενουδάκου και Ράμμου, οι οποίοι, στις σύντομες τοποθετήσεις τους, κατέθεσαν τα αποτελέσματα των ερευνών και των ελέγχων που έκαναν οι αρχές στις οποίες προΐστανται.

Ο Χρήστος Ράμμος δήλωσε στην Επιτροπή ότι ομόφωνα η ΑΔΑΕ θεωρεί πως και με τον νέο νόμο 5002/2022 εξακολουθούν να υφίστανται οι αρμοδιότητες της Αρχής να κάνει ελέγχους, είτε μετά από καταγγελία πολίτη είτε αυτεπάγγελτα, ενώ ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, επικεφαλής της ΑΠΔΠΧ, ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 300 sms με παγιδευμένα λινκ με Predator που στόχευσαν τουλάχιστον 100 θύματα. Ο ίδιος περιέγραψε και το πώς ενεργοποιήθηκε και κινήθηκε η Αρχή μετά την δημοσιοποίηση του περιστατικού με το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη.

Σύμφωνα με το κ. Μενουδάκο έχει συγκροτηθεί ομάδα έρευνας, η οποία  εξετάζει στοιχεία από την Intellexa και άλλες πηγές, όπως το Meta, η Google, το citizenlab του Καναδά, εταιρείες μαζικής αποστολής sms, κτλ. Κατά τον ίδιο, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον εντοπισμό των διαδικτυακών χώρων, όπου παρέπεμπαν τα sms, τα οποία είχαν σταλεί σε θύματα παρακολούθησης, που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν κατοχυρωθεί από εταιρείες εκτός ΕΕ. Το γεγονός αυτό, κατά τον κ. Μενουδάκο καθιστά δύσκολη την ταυτοποίηση των ιδιοκτητών τους.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ επισήμανε τους κινδύνους για το απόρρητο των επικοινωνιών και τη δημοκρατία, αλλά και το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινωνίας που θα είναι υποταγμένη σε εκβιαστικές τακτικές. Ο Χρήστος Ράμμος περιέγραψε επίσης, ότι, παρά τα «προβλήματα», η Αρχή  προχώρησε, το τελευταίο διάστημα, στη διερεύνηση των καταγγελιών πολιτών για παρακολουθήσεις, καθώς και για στόχευση με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Παραλλήλως επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αναρμοδιότητας και ότι η ΑΔΑΕ ομόφωνα έχει αποφασίσει πως παραμένουν οι αρμοδιότητές της για να κάνει ελέγχους, είτε μετά από καταγγελία πολίτη είτε και αυτεπάγγελτα, παρά την ψήφιση του νέου νόμου 5002/2022 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σημειώνεται, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που μετέχει στη συνεδρίαση ως εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, ευχαρίστησε τους κ.κ. Ράμμο και Μενουδάκο για τις ενέργειές τους.

«Ο κ. Ράμμος αποκάλυψε πως βρέθηκε ο λογαριασμός που πλήρωσε για την παγίδευση του κινητού μου. Πότε θα μάθουμε ποιος είναι ο κάτοχος του λογαριασμού που έστελνε τα μηνύματα για να εγκλωβίσει όσους εγκλώβισε με το Predator; Θέλω να σας ευχαριστήσω κ. Μενουδάκο και κ. Ράμμο που οι προσπάθειές σας κρατούν όρθια την αξιοπρέπεια της χώρας» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Απαντώντας πάντως, ο Χρήστος Ράμμος τόνισε ότι η εν λόγω ταυτότητα «είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς απαιτείται άρση τραπεζικού απορρήτου και χρειάζεται χρόνος για να γίνει όλο αυτό».

Σημειώνεται ότι η πρόσκληση των κκ Ράμου και Μενουδάκου στην Επιτροπή PEGA έγινε μετά τις αποκαλύψεις για το δίκτυο παρακολουθήσεων και την συνεδρίαση της Βουλής για την παρακολούθηση της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας και του υπουργού εργασίας Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ.

Οι ειδήσεις σήμερα

Σήμερα οι αποφάσεις για τον Παύλο Πολάκη – Συνεδριάζει το απόγευμα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά της ιδιωτικοποίησης του ογκολογικού οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία παίδων

Εντός της εβδομάδας η πρόταση Τσίπρα για την προστασία πρώτης κατοικίας

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago