Πολιτική

Τα όμορφα πιστοποιητικά, όμορφα καίγονται

Οι εμβολιασμένοι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες έμαθαν με έκπληξη ότι το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό τους, δεν τους επέτρεπε την είσοδο στην αίθουσα και θα έπρεπε να κάνουν και μοριακό τεστ. Μια μέρα πριν, η Ελλάδα, που καμάρωνε ότι πρωτοστάτησε στην εισαγωγή του σχετικού πιστοποιητικού ανακοίνωνε ότι δεν θα είναι αρκετό για την είσοδο στη χώρα μας. Κάτι ανάλογο αποφάσισε και η Ιταλία με την αιτιολόγηση, ότι η παραλλαγή Ομικρον δεν αστειεύεται, αλλά και η Πορτογαλία με τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη εμβολιασμού στην ΕΕ (πίσω από τη Μάλτα). Αλλες χώρες σκέφτονται να ακολουθήσουν συνολικά ή ανάλογα με τις χώρες προέλευσης.

Το όνειρο της Κομισιόν να ακολουθήσει μια κοινή γραμμή για το ζήτημα και να κρατήσει τα σύνορα ανοικτά έχει αρχίσει να σιγοκαίγεται και αυτό ήταν οφθαλμοφονές και στις εκδηλώσεις δυσαρέσκειας κοινοτικών αξιωματούχων για τα παραπάνω «εθνικά βήματα». Ο φόβος της νέας παραλλαγής και η ταχεία άνοδος των κρουσμάτων σε μια σειρά από χώρες ξυπνά μαύρες μνήμες, ανατρέπει κάθε φιλοδοξία που μπορεί να υπήρχε για να μπορέσει η Ευρώπη αυτή τη φορά να απαντήσει «συντονισμένα» στο απειλούμενο επόμενο κύμα.

Η διαφαινόμενη εγκατάλειψη του πιστοποιητικού είναι φυσικά ένα μόνο από τα μέτωπα, όπου η διαφορετική προσέγγιση επικρατεί της… ομοφωνίας. Εντελώς διαφορετικά αντιμετωπίζουν πλέον οι χώρες και τα υπόλοιπα ζητήματα υγειονομικής προστασίας και περιορισμών της κοινωνικής ζωής, αλλά και την ίδια τη διάρκεια ισχύος αυτού του πιστοποιητικού ειδικά σε ότι αφορά το κομμάτι της νόσησης.

Προοίμιο του επόμενου «ευρώ-αλαλούμ», που προβλέπουν πολλοί μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ιδέα του νέου υπουργού Υγείας της Γερμανίας Καρλ Λάουτερμπαχ να αγοράσει δόσεις εμβολίου, που περισσεύουν στην Ανατολική Ευρώπη για να εμβολιάσει γρήγορα τους πολίτες της χώρας του. Την ώρα δηλαδή που ο ΠΟΥ μιλάει για την ανάγκη να εμβολιαστεί ο πλανήτης, οι Γερμανοί μοιάζουν να αδιαφορούν για το αν θα εμβολιαστεί όλη η υπόλοιπη Ευρώπη. Το τι θα ακολουθήσει μπορεί κανείς να το φανταστεί.

Το ερώτημα είναι αν η «περιθωριοποίηση» του Covid-19-Pass είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης ή μια κίνηση πανικού μπροστά στον επερχόμενο κίνδυνο. Εχει αξία να μάθουμε επίσης αν τελικά στις Βρυξέλλες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μετατροπή του σε «πανάκεια» από το καλοκαίρι και μετά ήταν λάθος. Υπάρχει τέτοια εκτίμηση των επιστημόνων που οδηγεί στην υποβάθμισή του;

Ας μην ξεχνάμε: Στην χώρα μας τυπικά ακόμα όσοι διαθέτουν το πιστοποιητικό «μπορούν σχεδόν τα πάντα» αν και έχει πλέον επικρατήσει ευρέως η θέση ότι οι εμβολιασμένοι και μολύνονται και μεταδίδουν. Κάποιοι μάλιστα νοσούν και σοβαρότερα. Δεν ήταν λοιπόν το «διαβατήριο της ελευθερίας» όπως διαλαλούσαν οι υπουργοί στα κανάλια και τα καλοκαιρινά σποτάκια με την «παρέα που έχει εμβολιαστεί».

Φυσικά θα ήταν υπεραισιόδοξο να περιμένουμε από την κυβέρνηση ή την Κομισιόν να παραδεχτούν ότι ήταν λάθος ο τρόπος με τον οποίο το προώθησαν και διαφήμισαν. Ούτε θα υπάρξει καμιά μελέτη, που να αποδεικνύει τις συνέπειες της μετατροπής του σε εργαλείο ανεμελιάς.

Αλλά θα ήταν καλό οι επόμενες κινήσεις να μην είναι πάλι αντιφατικές, όπως πολλές από αυτές που έχουμε δει τους τελευταίους 18 μήνες. Αν κάτι θα πρέπει να τους έχει διδάξει η πανδημία είναι ότι δεν «νικιέται» με επικοινωνισμούς και ρητορείες. Είμαστε μόλις στην αρχή του χειμώνα που προβλέπεται… απρόβλεπτος, αλλά σίγουρα ζόρικος.

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago