Πολιτική

Μαξίμου και Κυβέρνηση φοβούνται μην τους μείνει ο «μουτζούρης»- «Αδειάζουν» Τσιόδρα & Λύτρα Οικονόμου και Γκάγκα

Δύο περίπου 24ωρα μετά την δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα, το Μαξίμου προσπαθεί να μην του μείνει ο «μουτζούρης». Να μην εκτεθεί δηλαδή περαιτέρω ο Πρωθυπουργός και κάποιοι στενοί του συνεργάτες και για τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή αλλά και για το ότι ο κατ΄εξοχήν Σύμβουλος για το θέμα της Πανδημίας του κ. Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης , ο κ. Σωτήρης Τσιόρδας είναι εκ των συντακτών της μελέτης που όπως ξεκαθαρίζει από τα πρώτα τιτιβίσμα του στο twitter ο τον επιδημιολόγος Δρ. Θεόδωρο Λύτρα  ο έτερος συντάκτης είχαν ενημερωθεί για την έρευνα οι πιο ψηλά , αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Με διαδοχικές δε αναρτήσεις του στο Twitter  ο κ. Λύτρας επισημαίνει ότι μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι. Ξεκαθαρίζει ότι η ανάλυση έγινε τέλος Μαΐου, «και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».

Η πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει γι΄ αυτό αναμένεται να κορυφωθεί αύριο και το Σάββατο στη Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, αν και σήμερα υπήρξαν πολλές κόντρες στο Κοινοβούλιο, με απ΄ευθείας αντιπαράθεση των κ.κ Τσίπρα και Μητσοτάκη και με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καλεί  τον Πρωθυπουργό ή να ζητήσει συγνώμη για το ψέμα του ή να παραιτηθεί και τον Πρωθυπουργό να πετάει το γάντι στον αντίπαλο του .

«Άδειασε» Τσιόρδα-Λύτρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επιχείρησε να διαψεύσει τους κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα.

Η καθυστερημένη απάντηση για την μελέτη και αν την ήξερε ή όχι ο Πρωθυπουργός , που ήλθε από τα πλέον επίσημα χείλη , αυτά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου , ήταν το «άδειασμα» των δύο σημαντικών επιστημόνων που πραγματοποίησαν και υπέγραψαν την έρευνα. Του Σωτήρη Τσιόδρα, που πλην των άλλων είναι το κορυφαίο πρόσωπο που συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση για τα θέματα της Πανδημίας και τον επιδημιολόγο Δρ. Θεόδωρο Λύτρα  

Ο κ. Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επεσήμανε ότι «η  επιστημονική μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και δεν έχει παραδοθεί σε κανένα συνεργάτη του πριν από την δημοσιοποίηση της.»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ισχυρίστηκε  ότι κανένας στην κυβέρνηση δεν είχε ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη μελέτη και πρωτίστως δεν είχε ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός, επιχειρώντας να διώξει πρωτίστως από το Μαξίμου, αλλά και από την Κυβέρνηση οποιαδήποτε σκιά, καθώς η αντιπολίτευση «βομβαρδίζει» και πάλι τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση.

Ερωτήματα

Όμως τα ερωτήματα και παραμένουν και είναι μεγάλα .

Είναι δυνατόν ο κ. Τσιόρδας , ο βασικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την πανδημία, να έχει μια τέτοια έρευνα την οποία μάλιστα προσυπογράφει και να μην ενημερώσει ούτε τον Πρωθυπουργό, ούτε κάποιον από στο στενό πολιτικό του περιβάλλον , ούτε καν την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (στον τελευταίο ανασχηματισμό έφυγαν από το Υγείας ο τότε Υπουργός Βασίλης Κικίλιας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης που ήταν το μάτι και το αυτί του Μαξίμου στο συγκεκριμένο Υπουργείο), η οποία με την σειρά της να ενημέρωνε τον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα γραπτή δήλωση και αναφέρεται στην μελέτη. Όμως δεν έχει καμία αναφορά για το πολιτικό ζητούμενο, δηλαδή αν και πότε ενημερώθηκε γι΄αυτή η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία του τόπου δηλαδή ο Πρωθυπουργός οι στενοί του συνεργάτες , η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Με επιστημονικό τρόπο και με διακριτικότητα και ψυχραιμία ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην μελέτη και μόνο , αν και ο έτερος συγγραφέας της ο κ. Λύτρας , όπως γράφουμε και παραπάνω, ξεκαθάρισε  ότι η ανάλυση έγινε τέλος Μαΐου, «και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».

Ο  Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, έκανε λόγο για προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού να ανακοινώνει μέτρα που δεν έχουν συζητηθεί σε κανένα επιστημονικό όργανο

Στη δήλωση του ο κ. Ξανθός επισημαίνει πως «η  πανδημία, αυτή η παγκόσμια υγειονομική απειλή, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για τη σχέση Επιστήμης και Πολιτικής» σημειώνει και τονίζει ότι «η Επιστήμη αναλύει δεδομένα και εισηγείται, και η Πολιτική οφείλει να συνεκτιμά κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις και να αποφασίζει».

Επίσης αναφέρει ότι «στην Ελλάδα αυτό έχει αναιρεθεί στην πράξη με προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα που δεν έχουν συζητηθεί σε κανένα επιστημονικό όργανο, δεν τα έχει εισηγηθεί κανένας και τα οποία οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων καλούνται να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων. Αυτός είναι ο ορισμός της “εργαλειοποίησης” της Επιστήμης».

Τις ίδιες ώρες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα  πήρε αισθητές αποστάσεις από την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα , επιχειρώντας να αντιδράσει στα πυρά της αντιπολίτευσης.

Υποστήριξε  ότι  «δεν υπάρχει τρόπος να συγκρίνουμε την θνητότητα» και πως «δεν μπορείς να βάλεις απλώς νούμερα».

Η κ.  Γκάγκα είπε πως «η διακίνηση είναι γρήγορη. Υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν και άλλοι που πεθαίνουν. Για να κάνεις σύγκριση της θνητότητας δεν μπορείς να βάλεις απλώς νούμερα, γιατί κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό. Έχουν άλλη ηλικία, άλλη βαρύτητα, άλλη συννοσηρότητα. Οι άνθρωποι που μένουν εκτός μονάδας είναι αυτοί που δεν μπορούν να μετακινηθούν, να μπουν σε ασθενοφόρο. Δεν υπάρχει τρόπος να συγκρίνουμε την θνητότητα».

Ο κ. Τσιόδρας

Νωρίτερα ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε σε δήλωση του : «Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας καθώς και συνεχή εγρήγορση.

Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού.

Σωτήρης Τσιόδρας

Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας, Ιατρική Σχολή Αθήνας

Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας».

Νέα επίθεση Τσίπρα

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλέξης Τσίπρας, επανήλθε και σήμερα στο θέμα και έβαλε στο στόχαστρο της κριτικής του τον ίδιο τον Πρωθυπουργό , δηλώνοντας χαρακτηριστικά :  «…σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν συλλαμβάνονταν ο Πρωθυπουργός να ψεύδεται στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τη ζωή δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων θα έλεγα συμπολιτών μας, είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί. Στην Ελλάδα, όμως, δεν συνέβη τίποτα απ’ τα δύο. Και αυτό επιβεβαιώνει το μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας που έχει σήμερα η χώρα μας».

Πανικός  και ψέματα της Κυβέρνησης , λέει ο Ν.Ηλιόπουλος

Πανικό και ψέματα, προσάπτει στη Κυβέρνηση, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ , Νάσος Ηλιόπουλος , απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο που υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε την μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα.

Σε δήλωση του ο κ. Ηλιόπουλος σημειώνει:

«Ο κ. Οικονόμου με δυο μέρες καθυστέρηση βγήκε σήμερα να πει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε την μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα, η οποία όμως έγινε γνωστό από τον κ. Λύτρα παραδόθηκε «σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».

Η αξιοπιστία του φαίνεται όταν ταυτόχρονα λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης ποτέ δεν υποστήριξε ότι είναι το ίδιο να είσαι εντός και εκτός ΜΕΘ.

Μπροστά στον πανικό τους για να καλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη συνεχίζουν τα ψέματα και υποστηρίζουν ότι ο  Σύμβουλος του πρωθυπουργού και επικεφαλής της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την πανδημία απέκρυψε μια τόσο σημαντική μελέτη.

Ψεύτες και επικίνδυνοι.»

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago