Σε αδιέξοδο οδηγείται η σύνοδος των κρατών μελών της G20, η οποία διεξάγεται στην Ινδία με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και διοικητών των κεντρικών τραπεζών των είκοσι πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, εξαιτίας της αδυναμίας των αντιπροσωπειών να συμφωνήσουν στο πώς θα χαρακτηρίσουν την κρίση στην Ουκρανία. Οι διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις της ομάδας G7 από τη μία και της Ρωσίας και της Κίνας από την άλλη έχουν μπλοκάρει την συζήτηση, η οποία τείνει να ολοκληρωθεί χωρίς κοινή δήλωση, με την σιωπηρή στήριξη και της Ινδίας που φιλοξενεί την διοργάνωση.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ομάδα των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος που θα καταδικάζει, και μάλιστα απερίφραστα, την Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Η θέση αυτή, βρίσκει, ωστόσο, την σθεναρή αντίσταση της Ρωσίας, η οποία επιμένει στον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και αρνείται ότι γίνεται πόλεμος ή ότι έχει γίνει εισβολή.
Την ρωσική θέση υποστηρίζει και η Κίνα, ενώ η διοργανώτρια της Συνόδου Ινδία πιέζει επίσης για την αποφυγή του όρου «πόλεμος» σε οποιαδήποτε κοινή ανακοίνωση της G20. Το Νέο Δελχί, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στη Σύνοδο, «θέλει να διατηρηθεί η διατύπωση του Μπαλί», επιδιώκοντας η κοινή δήλωση, αν τελικά εκδοθεί, να μην αυστηροποιεί αλλά ούτε και να εξωραΐζει τη στάση της Ομάδας G20 έναντι της Ρωσίας. Η Ινδία έχει κρατήσει, άλλωστε, ουδέτερη στάση από το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης, έναν χρόνο πριν, και αποφεύγει να κατηγορήσει τη Μόσχα, επιδιώκοντας διπλωματική λύση. Παραλλήλως αυξάνει όμως και τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Στο απέναντι στρατόπεδο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η ομάδα G7 να υπαναχωρήσει από τη κοινή δήλωση στην οποία κατέληξε η G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, τον περασμένο Νοέμβριο, και αναφέρει ότι «τα περισσότερα μέλη καταδικάζουν σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία». Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι κάποιες χώρες βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Σημείωσε μάλιστα ότι «ή έχουμε (η G20) την ίδια γλώσσα ή δεν υπογράφουμε τελικό ανακοινωθέν».
Ανάλογη είναι και η στάση του Βερολίνου, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Κριστιάν Λίντνερ, να δηλώνει ότι η G20 δεν πρέπει να υπαναχωρήσει από την προηγούμενη κριτική θέση της σε βάρος της Ρωσίας, τονίζοντας ότι «χρειάζεται απόλυτη σαφήνεια» και ότι «αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε από τον Πούτιν».
Με διαμορφωμένο αυτό το κλίμα, πηγές στη Σύνοδο, εκτιμούν ότι, εκτός απροόπτου, είναι απίθανο να υπάρξει συναίνεση, άρα και κοινή δήλωση. Προσθέτουν μάλιστα, ότι είναι πολύ πιθανό η Σύνοδος να ολοκληρωθεί με δήλωση της διοργανώτριας χώρας, εν προκειμένω της Ινδίας, στην οποία θα καταγράφονται περιληπτικά οι συζητήσεις και οι διαφορετικές προσεγγίσεις.
Για τραμπισμό αλά γκρέκα κατηγορεί τον Τσίπρα ο Οικονόμου – Τι του απάντησε η Τσαπανίδου
Να αποσύρει τα fake news και να ζητήσει συγγνώμη καλούν τον Οικονόμου Φλαμπουράρης και Γεροβασίλη
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…