Πολιτική

Άνετη η Τσαπανίδου, τυπικός ο Οικονόμου, ίδιο το αφήγημα στο πρώτο debate

Το πρώτο άτυπο debate εγκαινίασαν στην ΕΡΤ η Πόπη Τσαπανίδου και ο Γιάννης Οικονόμου, με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται άνετη και να στριμώχνει αρκετές φορές τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος κράτησε το στυλ της τυπικής ενημέρωσης, βγάζοντας και αμηχανία ειδικά στις ερωτήσεις για το θέμα των υποκλοπών.

Φιλοξενούμενοι στην εκπομπή «Στο κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά, ο Γιάννης Οικονόμου και η Πόπη Τσαπανίδου δέχτηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους Σοφία Παπαϊωάννου και Απόστολο Μαγγηριάδη για όλα τα ανοιχτά πολιτικά ζητήματα και αντιπαρατέθηκαν, ομολογουμένως, χωρίς ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Η τηλεμαχία των εκπροσώπων επανάφερε βέβαια και την αντιπαράθεση για το debate Μητσοτάκη-Τσίπρα, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσάπτει στον πρωθυπουργό ότι το αποφεύγει συστηματικά και η κυβέρνηση ανταπαντά ότι το θέμα έχει γίνει εμμονή για το κόμμα της αξιωματικής. Αυτό επανέλαβε και στην τηλεμαχία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν η Πόπη Τσαπανίδου του έθεσε εκ νέου το ερώτημα, αν και το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είχε πει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές και τις μετεκλογικές συνεργασίες, η Πόπη Τσαπανίδου εξέφρασε την «βεβαιότητα» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής και ότι θα προχωρήσει στον σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης» από την πρώτη Κυριακή. Παραλλήλως επανέλαβε την κριτική στις «επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης» που θα επιδιώξουν η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι ήδη το προεκλογικό κλίμα έχει συνέπειες στην διακυβέρνηση και στην οικονομία. Κατηγόρησε μάλιστα τον πρωθυπουργό ότι «εκβιάζει την ψήφο».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε την πίστη της ΝΔ και του πρωθυπουργού στις «σταθερές κυβερνήσεις» και τόνισε ότι «με ενισχυμένη αναλογική το κυβερνών κόμμα θα πετύχει την αυτοδυναμία». Έφερε δε ως παράδειγμα την κρίση του Έβρου, το 2020, διερωτώμενος «φαντάζεστε να μην υπήρχε ένας ισχυρός πρωθυπουργός, αλλά να έπρεπε να γίνουν συνεννοήσεις με άλλους;». Την απάντηση ότι η ΝΔ θα επιδιώξει την αυτοδυναμία έδωσε και στο ερώτημα αν η ΝΔ θα αποδεχτεί πιθανή πρόταση του Νίκου  Ανδρουλάκη για συγκυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά τέλος τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός έχει πει ότι στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής η ΝΔ θα πάρει αυτοδυναμία «δεν είπε ότι θα κάνουμε εκλογές μέχρι να γίνουμε αυτοδύναμοι». Στο τραπέζι έπεσε βέβαια και το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, με την Πόπη Τσαπανίδου να απαντά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε ποτέ για αμφισβήτηση εκλογικού αποτελέσματος» και απέδωσε την δημιουργία του όλου θέματος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην πιθανή ενόχλησή του από την «συζήτηση για τις εταιρείες χειραγώγησης του εκλογικού κοινού και έχουν πελάτη το κόμμα του».

Για το μείζον θέμα των παρακολουθήσεων και αφού η Πόπη Τσαπανίδου επισήμανε ότι, αν αυτά γίνονταν επί ΣΥΡΙΖΑ θα είχε πέσει η κυβέρνηση την επομένη, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε το κυβερνητικό αφήγημα πως η κυβέρνηση της ΝΔ κινήθηκε θεσμικά και ότι «αναλήφθηκε η πολιτική ευθύνη, απομακρύνθηκαν πρόσωπα, άλλαξαν πράγματα στην ΕΥΠ, είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να μην μείνει καμία σκιά».

Στην ερώτηση πάντως της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ για το τι θα έκανε η ΝΔ εάν ήταν ο Τσίπρας πρωθυπουργός και έλεγε τα όσα είπε ο Μητσοτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε γενικόλογα. «Δεν θα μπορούσε ποτέ ο κ.Τσίπρας να δώσει την ίδια απάντηση, δεν θα μπορούσε να απαντήσει θεσμικά, κάποιος που είχε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κάποιον που είναι υπόδικος στο Ειδικό Δικαστήριο όπως και ο υπουργός του για τον Τύπο. Ο πρωθυπουργός που κρέμασε στα μανταλάκια τους αντιπάλους του χωρίς κανένα στοιχείο, ποτέ δεν θα μπορούσε να δώσει απάντηση» είπε.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago