Πολιτική

Στήριξη της Ελλάδας από τις ΗΠΑ ζήτησε ο Τσίπρας – Ποιες «κόκκινες γραμμές» έθεσε στον Μπλίνκεν

Για τις ελληνοαμερικανικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Άντονυ Μπλίνκεν με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της πολυεπίπεδης ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας σε αμοιβαία επωφελή βάση. Πρόσθεσε επίσης ότι αυτή η συνεργασία θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που θα ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και ενεργειακό και οικονομικό πυλώνα στην νέα αρχιτεκτονική της περιοχής.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε μεγαλύτερη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία εκφράστηκε με αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας και οδήγησε σε αύξηση του ανταγωνισμού στην νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε επίσης ότι ο ρόλος των ΗΠΑ δεν μπορεί να περιορίζεται στην πώληση όπλων στην Ελλάδα και στην έκδοση ανακοινώσεων στην συνέχεια των παραβιάσεων, ούτε στην αποστολή μηνυμάτων ανοχής στην τουρκική επιθετικότητα (αγωγός Εastmed, πώληση F-16)  

Παραλλήλως, υπογράμμισε ότι το κλίμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία πρέπει να αξιοποιηθεί, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την προώθηση ενός ουσιαστικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου και με ορίζοντα την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Στο σημείο αυτό τόνισε και τον κρίσιμο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, ασκώντας πιέσεις στην Τουρκία, ώστε να προχωρήσει αυτός ο διάλογος με δύο σαφείς κόκκινες γραμμές: την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το δικαίωμά της να προασπίζει την εδαφική  ακεραιότητα των νησιών της με στρατιωτική παρουσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επισημαίνοντας στον Άντονι Μπλίνκεν ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Αναφέρθηκε μάλιστα και στις προτάσεις που έχει καταθέσει για τη διασύνδεση των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά και για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την  οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με γειτονικές χώρες.

Για την κρίση στην Ουκρανία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από την διεθνή κοινότητα για τον τερματισμό της παράνομης και αιματηρής ρωσικής εισβολής. Διευκρίνισε πάντως ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να συνεισφέρει με τρόπους που συνάδουν με τον ρόλο του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, χωρίς την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού και μάλιστα από τα νησιά της.

Οι ειδήσεις σήμερα

Κεραυνοί Πούτιν κατά της Δύσης για την Ουκρανία – Παγώνει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Βασικός στρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη για τις ΗΠΑ – Τι ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν

Δένδιας και Μπλίνκεν επιβεβαίωσαν την στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago