Κόσμος

Κεραυνοί Πούτιν κατά της Δύσης για την Ουκρανία – Παγώνει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Σφοδρά πυρά κατά των δυτικών κρατών και πρωτίστως κατά των ΗΠΑ εκτόξευσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του προς το έθνος, με την οποία έδωσε την δική του εκδοχή για την κρίση στην Ουκρανία, λίγε ημέρες πριν την συμπλήρωση ενός έτους από την ρωσική εισβολή.

Μιλώντας ενώπιον και των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι η χώρα του ήθελε ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά οι χώρες της Δύσης είχαν διαφορετικό σενάριο πίσω από τις πλάτες της Μόσχας. Κατηγόρησε επίσης την Δύση ότι «προχώρησε σε  στρεψοδικίες και έκλεισε τα μάτια στην καταστολή και τις πολιτικές δολοφονίες στο Ντονμπάς από το Κίεβο, ενώ ενθάρρυνε τους ναζί να διαπράξουν τρομοκρατικές πράξεις».

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο του 2021 η Ρωσία έστειλε επισήμως στο ΝΑΤΟ «τη συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφάλειας, αλλά αρνήθηκαν όλες τις θέσεις μας» και αυτό γιατί, όπως είπε «προετοίμαζαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις πολύ πριν κάνει η Μόσχα το πρώτο βήμα». Τόνισε επίσης ότι «έγινε τελικά ξεκάθαρο ότι είχαν δώσει το πράσινο φως για την ουκρανική επιθετικότητα» και ότι «η απειλή μεγάλωνε μέρα με τη ημέρα». «Εκείνοι ξεκίνησαν τον πόλεμο και εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τη βία για να τον σταματήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Τονίζοντας ότι μιλά σε μια «δύσκολη και σημαντική στιγμή για τη Ρωσία», αλλά και «σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών παντού στον κόσμο», ο Πούτιν υποστήριξε ότι «η Μόσχα αψηφά τις προσπάθειες της Δύσης να καταστρέψουν την οικονομία της μέσω ενός άνευ προηγουμένου πακέτου κυρώσεων». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «τρισεκατομμύρια δολάρια διακυβεύονται για τη Δύση, αλλά οι ροές εισοδήματος στην Ρωσία δεν έχουν στερέψει».

Σε μια προσπάθεια να μεταφέρει την αντιπαράθεση και σε αξιακό επίπεδο, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «οι αρχές της τιμής και της ευπρέπειας δεν είναι για εκείνους (τις δυτικές ελίτ), καθώς έχουν συνηθίσει να φτύνουν όλο τον κόσμο» και «αποδείχθηκε ότι αντιμετωπίζουν τους λαούς και τις χώρες τους με τον ίδιο τρόπο». Κατηγόρησε επίσης τις δυτικές ελίτ ότι «έχουν γίνει προπύργιο τεραστίων ψεμάτων» και ότι «εξαπατούν τους λαούς τους με ιστορίες περί αναζήτησης ειρήνης και δέσμευσής τους στις αρχές του ΟΗΕ για το Ντονμπάς».

Σε άλλο μάλιστα σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι «η βάση για επόμενα βήματά μας για την ενίσχυση του στρατού και του ναυτικού μας και την μελλοντική ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεών μας θα πρέπει να είναι η πραγματική στρατιωτική εμπειρία που έχουμε από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης ότι η Μόσχα «παγώνει» τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά, καθώς διακόπτει τη συμμετοχή της στην συνθήκη New Start που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών.

«Είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι η χώρα του δεν αποχωρεί, αλλά αναστέλλει τη συμμετοχή της. «Πριν επιστρέψουμε στη συζήτηση αυτού του θέματος, πρέπει να καταλάβουμε οι ίδιοι τι (όπλα) διαθέτουν οι χώρες της βορειοατλαντικής συμμαχίας, όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία» είπε χαρακτηριστικά. Απέρριψε, τέλος, το ενδεχόμενο επιθεώρησης των πυρηνικών εγκαταστάσεων από τη Δύση και μίλησε για «θέατρο του παραλόγου», τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ λένε ευθέως ότι έχουν στόχο τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η χώρα του θα κάνει πυρηνικές δοκιμές «εάν κάνουν οι ΗΠΑ».

Οι ειδήσεις σήμερα

Βασικός στρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη για τις ΗΠΑ – Τι ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν

Δένδιας και Μπλίνκεν επιβεβαίωσαν την στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για την μεθόδευση της ΑΑΔΕ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago