Πολιτική

Γιατί η απόφαση Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία»

Με μια λιτή και προσεγμένη δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσε τις διαρροές που τον ήθελαν εδώ και εβδομάδες να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Ο Κώστας Καραμανλής επιβεβαίωσε, ωστόσο, και την απόσταση που υπάρχει στις σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά την στήριξη στην κυβέρνηση που παρέχει με την ανακοίνωσή του.

Οι προθέσεις του ήταν άλλωστε γνωστές μέσα από τις διαρροές της προηγούμενες περιόδου, στις οποίες όμως πάντα τα άτομα που φέρονταν ως συνομιλητές μαζί του δεν παρέλειπαν να τονίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμούσε αυτό που θα πράξει τελικά να μην έχει επιπτώσεις στην παράταξη. Εκ των πραγμάτων, ωστόσο, μια δήλωση του Κώστα Καραμανλή, έχει επιπτώσεις στη ΝΔ και αυτό φάνηκε και από την απόπειρα αποδόμησής του, στην οποία προχώρησε ο  Γιώργος Καρατζαφέρης, έχοντας αναλάβει (αυτοβούλως ή όχι παραμένει άγνωστο), την υπεράσπιση της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά.

Οι σχέσεις του Κώστα Καραμανλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πέραν της εμφανούς διαφοροποίησης που έχουν οι πολιτικές που άσκησαν οι δύο άνδρες, διαταράχθηκαν με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Ο Καραμανλής, ήδη από το καλοκαίρι, με την ομιλία του στα Ανώγεια στάθηκε απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Κάτι που επανέλαβε και στη συνέχεια με την συζήτηση που άνοιξε σχετικά με το απόρρητο.

Αποκορύφωμα της αντίθεσής του στους κυβερνητικούς χειρισμούς ήταν η εκτίμηση που εξέφρασε, μέσω δημοσιογράφου στη Λάρισα, ότι τον ίδιο «τουλάχιστον τον παρακολουθούσαν σοβαρές υπηρεσίες», αλλά και η απουσία του από την ψηφοφορία στη Βουλή επί του νέου νομοσχεδίου για την ΕΥΠ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρώην πρωθυπουργός άφηνε να εννοηθεί ότι κλίνει περισσότερο στο να μην είναι υποψήφιος παρά στο να κατέλθει εκ νέου στις βουλευτικές εκλογές.

Αυτό το επιβεβαίωσε σήμερα με την δήλωσή του, η οποία έρχεται σε μια χρονική στιγμή, που πλέον ξεκαθαρίζει, αν και όχι από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά από παράπλευρες ενέργειες, ότι οδεύουμε σε εκλογές την Κυριακή των Βαΐων (9 Απριλίου). Επέλεξε δε, η ανακοίνωση να γίνει πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία πλέον τοποθετείται χρονικά για τις 10 Μαρτίου, οπότε προβλέπεται και η διάλυση της Βουλής.

Η εξέλιξη δεν χαροποιεί σίγουρα το Μαξίμου, το οποίο στην τελευταία επίσημη τοποθέτησή του για το θέμα της υποψηφιότητας Καραμανλή ανέφερε, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι πρωτίστως είναι θέμα του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού, το οποίο θα συζητηθεί προσωπικά από τον ίδιο( τον Καραμανλή) και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πάντως πληροφορίες αν έγινε μια τέτοια συζήτηση.

Οι ειδήσεις σήμερα

Βασικός στρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη για τις ΗΠΑ – Τι ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν

Δένδιας και Μπλίνκεν επιβεβαίωσαν την στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για την μεθόδευση της ΑΑΔΕ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago