Ενέργεια

Βασικός στρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη για τις ΗΠΑ – Τι ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της ασφάλειας και την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή εξήρε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν στις εισαγωγικές δηλώσεις κατά την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ. Παραλλήλως υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες για την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη στήριξή της στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Μάλιστα στο νέο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάλεσε την Αθήνα και την Άγκυρα να αδράξουν την ιστορική στιγμή.

Για τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση της σχέσης που έχουν οι πολίτες μας για περισσότερα από 200 χρόνια και πράγματι η σημερινή διευρυμένη αντιπροσωπεία αντιπροσωπεύει το βάθος της σχέσης που έχουμε». Υπενθύμισε επίσης ότι η σημερινή συζήτηση βασίζεται στον 3ο στρατηγικό διάλογο που έγινε το 2021 στην Ουάσιγκτον, καθώς και σε άλλα σημαντικά βήματα, όπως η τροποποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Μπλίνκεν τόνισε ότι «τα στρατεύματα των δύο χωρών εκπαιδεύονται μαζί, με νέους τρόπους και σε περισσότερα μέρη», ενώ αναφερόμενος στην Αλεξανδρούπολη και την εκεί ελληνοαμερικανική στρατηγική συνεργασία είπε ότι η συγκεκριμένη περιοχή «έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη».

Πρόσθεσε επίσης ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι «παρόμοιες επενδύσεις έχουμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων 123 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές στον κόλπο της Σούδας και στη Λάρισα».

Ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για την προώθηση της καθαρής ενέργειας και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.  «Η μετάβαση της Ελλάδας αποτελεί πρότυπο για την περιοχή» είπε, σημειώνοντας ότι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή παρείχαν το ήμισυ των αναγκών της Ελλάδας σε ηλεκτρική ενέργεια, κάτι που, όπως τόνισε, ισοδυναμεί με την απομάκρυνση τριών εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους. Εξήρε τέλος τον ρόλο της Ελλάδας στη στήριξη των γειτονικών χωρών να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές πηγές, μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη Ρωσία και ανέφερε ως παράδειγμα την Βουλγαρία, η οποία προχώρησε στην υπογραφή δύο στρατηγικής σημασίας μνημονίων με την χώρας μας στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας.

Οι ειδήσεις σήμερα

Δένδιας και Μπλίνκεν επιβεβαίωσαν την στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για την μεθόδευση της ΑΑΔΕ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago