Την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ κήρυξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών με τον Άντονι Μπλίνκεν να συνεχίζει στην Αθήνα τον κύκλο των επαφών που άνοιξε με την χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Ο Στρατηγικός Διάλογος περιλαμβάνει εκτός από περιφερειακά ζητήματα, τους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας, την επιβολή του Νόμου και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ανθρωπιστικές προκλήσεις και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών, καθώς και τους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεις και της ενέργειας.
Το κλίμα των συνομιλιών διαφάνηκε από την συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν, το βράδυ της Δευτέρας, με τον πρωθυπουργό, με τους δύο άνδρες να κάνουν αναφορές στην Τουρκία και την ουκρανική κρίση στον σύντομο διάλογό που είχαν μπροστά στις κάμερες.
«Σταθήκαμε ικανοί να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει υποστηρίξει πλήρως την Ουκρανία και με στρατιωτική βοήθεια κι έχουμε στείλει υπό κάθε δυνατή μορφή, μαζί με τους συμμάχους μας το σήμα ότι αυτή η άσκηση βίας δεν είναι αποδεκτή από δημοκρατικές χώρες».
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι οι δύο χώρες έχουν εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις τους σε όλα τα μέτωπα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Είναι μία καλή περίοδος για την ελληνική οικονομία η οποία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και ξέρω ότι έρχεστε από την Τουρκία όπου εκεί ράγισε η καρδιά μας από την ανθρωπιστική καταστροφή που χτύπησε το γείτονά μας και ήμασταν από τους πρώτους που έστειλαν βοήθεια» είπε ο πρωθυπουργός. Παραλλήλως σημείωσε ότι παρά τις «πάρα πολύ σημαντικές διαφορές με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, οι λαοί μας είναι κοντά» και εξέφρασε την ελπίδα « να χτίσουμε πάνω σ’ αυτό το ψυχολογικό δέσιμο και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας κάτι που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών μας, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου».
Σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού, ο οποίος μίλησε για «πολύ σημαντικές συμμαχίες» και χαιρέτισε «την πρωτιά της Ελλάδας σε έναν μεγάλο αριθμό μετώπων, όπου επέδειξε την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία». Ο Άντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκε και στον «ηγετικό ρόλο» που έπαιξε η Ελλάδα «σε θέματα τα οποία άπτονται της ενέργειας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και σε μια σειρά ζητήματα που είναι πολύ σημαντικά για τη σχέση των δύο χωρών».
Η στενή συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ τονίστηκε και στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών με τον Νίκο Δένδια να επισημαίνει ότι «είναι στρατηγικές και έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης: «Ο Στρατηγικός Διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς. Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιωμάτα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».Η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας».