Πολιτική

Πολιτική θύελλα από την έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα – Η κυβέρνηση τη γνώριζε από τον Μάιο

Εκθετη παραμένει η κυβέρνηση αλλά και ο πρωθυπουργός προσωπικά μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας Τσιόδρα – Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ. Λίγες ημέρες μετά την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή ο οποίος υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία,η αποκάλυψη ότι από τον Μάιο του είχαν κοινοποιηθεί τα ακριβή στοιχεία δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα. Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία και τους περίπου 700 διασωληνωμένους, φαίνεται πως η Κυβέρνηση αγνόησε την έρευνα. Παράλληλα φαίνεται να είναι δεδομένη η καταγραφή υψηλού αριθμού θανάτων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με βαρείς χαρακτηρισμούς όπως «πολιτικός ολετήρας» και επέρριψε τις ευθύνες για την κατάσταση στο ΕΣΥ στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Θεόδωρος Λύτρας

Οσον αφορά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της έκθεσης χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Λύτρα, ότι “Εγώ και ο κύριος Τσιόδρας θα ήμασταν υπόλογοι εάν δεν δίναμε τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας σε αυτούς, εάν δεν τους ενημερώναμε” και συμπληρώνει ότι “Εμείς είμαστε Καθηγητές Δημόσιας Υγείας και κοινοποιήσαμε τα αποτελέσματα εκεί που έπρεπε, ως οφείλαμε. Δεν κοινοποιούμε για εμάς. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι, εφόσον το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν ανταποκρίνεται όποτε οι διασωληνωμένοι ασθενείς υπερβαίνουν τους 400 και αυξάνεται η θνητότητα, το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση”.

Υποστήριξε επίσης ότι η επιστημονική τους προσέγγιση δεν προχώρησε περαιτέρω για να βρεθεί η αιτία του συσχετισμού και ότι τονίστηκε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί ώστε να μεθοδευτούν κάποιες λύσεις.

Πέρα από τον προβληματισμό που δημιουργεί το γιατί η Κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τα στοιχεία αυτά και δεν προετοιμάστηκε για το 4ο κύμα, δημιουργείται και το ερώτημα γιατί η έρευνα δημοσιεύτηκε τώρα.

Ο κ. Λύτρας δίνει μια λογική εξήγηση η οποία ισχύει στις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Αυτή εδράζεται στη διαδικασία και τον έλεγχο που μία επιστημονική έκδοση επιβάλλει για τις δημοσιεύσεις που φιλοξενεί. Έτσι πέρασε διάστημα πλέον των 5 μηνών για να δημοσιευτεί στην Scandinavian Journal of Public Health, η εν λόγω μελέτη.

Πάντως ουδέποτε έγινε αναφορά από κανέναν σχετικά με τα στοιχεία της έρευνας, αν και τους τελευταίους μήνες το ποσοστό θνητότητας αποτελεί σημαντικό ερώτημα όσον αφορά την επίπτωση της πανδημίας. Ακόμη και ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας στις ελάχιστες εμφανίσεις του σε επιστημονικές ημερίδες δεν αναφέρθηκε σε αυτήν.

Το θέμα είναι ότι πλέον γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα, τι μέλει γενέσθαι ενόψει και της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον. Θα έχουμε ένα ΕΣΥ που θα υποδέχεται σε ένα σημαντικό ποσοστό μελλοθάνατους;

Πονοκέφαλος στο Μαξίμου

Η δημοσίευση προκάλεσε έναν ακόμη πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό καθώς η Κυβέρνηση βρίσκεται προ των ευθυνών της σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, της κατάστασης στο ΕΣΥ και τον μεγάλο αριθμό θανάτων. Κι αυτό λίγες μέρες μετά από τον χαρακτηρισμό από την Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου της δήλωσης του πρωθυπουργού περί ίδιας αντιμετώπισης των ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ ως “Αδόκιμη”.

Οι δύο καθηγητές της μελέτης πάντως υπερασπίζονται το έμψυχο δυναμικό του ΕΣΥ. Αποδίδει έμμεσα ευθύνες στο ότι η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε όχι μόνο για να ενισχύσει το ΕΣΥ, επειδή ίσως και να μην έχει μια τέτοια δυνατότητα, αλλά και γιατί επέτρεψε λόγω ατολμίας να λάβει μέτρα για να μη δεχτεί το σφοδρό κύμα της πανδημίας.

Ακόμη και οι εκατοντάδες νέες ΜΕΘ που ευαγγελίζεται ότι έφτιαξε, δεν είναι ικανές να σταματήσουν τη θανατηφόρο επέλαση του κορονοϊού. Με βάση τα στοιχεία της μελέτης οι 6 στους 10 που εισέρχονται σε ΜΕΘ πεθαίνουν.

Το δε εμβόλιο δεν αναχαίτισε την επιδημία και τους θανάτους όπως ονειρευόταν η Κυβέρνηση, ενώ έβλεπε ότι δεν πετυχαίνει το στόχο της ανοσίας και μάλιστα σε περίοδο έξαρσης της Μετάλλαξης Δέλτα που μεταδίδεται έντονα.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα πάνω από 11.000 έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ κι έχει επιβιώσει μόνο ο 1 στους 3 ασθενείς. Φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν ότι θα έπρεπε με συντονισμένα μέτρα να αποτραπεί η νόσηση και νοσηλεία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας ώστε να αποφευχθούν εκατοντάδες νέοι θάνατοι.

Πολιτική αντιπαράθεση

Νέα γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε με τη δημοσιοποίηση της έρευνας των Καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα για την θνητότητα διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ. Η αντιπολίτευση «σφυροκοπάει» από νωρίς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ 25 και το ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ να περνά στην επίθεση τονίζοντας πως η Κυβέρνηση είναι έκθετη πολιτικά και ηθικά. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στις αιτιάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον Α. Τσίπρα «πολιτικό ολετήρα» που προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μια επιστημονική μελέτη

Παρέμβαση Τσίπρα

Η πολιτική αντιπαράθεση για τα όσα αναφέρει η έρευνα κλιμακώθηκε από νωρίς το πρωί

Ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο twitter Για την αποκάλυψη αναφέρει: «Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα από 5/21: 87% αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, 38,5% των θανάτων θα είχε αποφευχθεί αν είχε θωρακιστεί το ΕΣΥ. Προφανώς τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης όταν μου απαντούσε στη Βουλή. Να τον πω ψεύτη; Πολιτικό απατεώνα; Με 19.475 νεκρούς, τα λόγια χάνουν το νόημά τους…».

Νωρίτερα, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση κατηγορώντας ευθέως τον πρωθυπουργό ότι γνώρισε και είπε συνειδητά ψέματα στη Βουλή, κάνοντας λόγο για εγκληματική αδιαφορία και χυδαιότητα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέδωσε ανακοίνωση εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί στο εάν η μελέτη αυτή ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου , σε ανακοίνωση του με την οποία ασκεί κριτική στον κ. Τσίπρα επισημαίνει:

«Δεν μας κάνει εντύπωση που ένας πολιτικός ολετήρας, όπως ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μια επιστημονική μελέτη. Με ψέματα και αποσπασματική επίκληση στοιχείων. Με τρόπο χυδαίο και ευτελή. Διότι αποκρύπτει συνειδητά όχι μόνο ότι μέσα σε λιγότερα από 2 χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, ούτε ότι προστέθηκαν χιλιάδες υγειονομικοί στο σύστημα, ούτε ότι σήμερα το σύνολο των ΜΕΘ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων είναι στη διάθεση του Ε.Σ.Υ., αλλά και το γεγονός ότι την περίοδο 2015-2019, χωρίς πανδημία, υπήρχαν μέρες που είχαμε μέχρι και 90 αναμονές για ΜΕΘ.

Κυρίως όμως είναι χυδαίος ο τρόπος του, γιατί αποκρύπτει την ουσία της επιστημονικής μελέτης, την οποία ουσιαστικά κανιβαλίζει. Το γεγονός είναι ότι όσο λιγότερη πίεση έχει το Ε.Σ.Υ., τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σωθούν ανθρώπινες ζωές και όσο μεγαλύτερη πίεση υπάρχει, τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων. Αυτό μας λένε οι επιστήμονες. Ο μοναδικός τρόπος, όμως , για να το πετύχουμε αυτό ήταν και παραμένει ο εμβολιασμός. Αν είχαμε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, δεν θα φτάναμε ποτέ να έχουμε τόσους ασθενείς σε ΜΕΘ. Η Κυβέρνηση έκανε και κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ας δούμε, σε χαρακτηριστικές στιγμές αυτής της διαδρομής, τι έκανε ο κ. Τσίπρας:

Την 1η Δεκεμβρίου 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τις αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο.

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε τα αυστηρά πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Στις 22 Ιουλίου του 2021 ο κ. Τσίπρας καταψήφισε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών.

Όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Τσίπρας έκλεινε το μάτι στους αντιεμβολιαστές και στερούσε από τη χώρα το ενιαίο μέτωπο που χρειαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία σύμφωνα με τις οδηγίες της επιστήμης.

Όσον αφορά την επισήμανση της μελέτης, για αυξημένους θανάτους σε νοσοκομεία της Περιφέρειας, ο Πρωθυπουργός από την 1η Ιουνίου είχε πει καθαρά σε συνέδριο του «Πρώτου Θέματος» για την Υγεία: «Έχουμε έναν νοσηλευτικό χάρτη ο οποίος ξεκάθαρα δεν είναι ορθολογικός και δυστυχώς -δεν έχω καμία δυσκολία να το πω ανοιχτά και δημόσια, γιατί πρέπει επιτέλους να μιλάμε για αυτά τα θέματα- τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία των οποίων συχνά η ίδια η πανδημία ξεπέρασε τις δυνατότητες τους». Κι όταν είχε επισημανθεί αυτό η Αντιπολίτευση κατήγγειλε την ανάγκη ανασχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη.

Όσον αφορά, δε, στην αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, στην ίδια τη μελέτη και στην ίδια παράγραφο αναφέρεται ότι «αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και (β) εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή». Ο κ. Τσίπρας βέβαια αποκρύπτει τα στοιχεία που δεν βολεύουν την ερμηνεία του.

Αντί λοιπόν να κάνει τον κήνσορα, ας συγκρίνει τι παρέδωσε η Κυβέρνηση του στο Ε.Σ.Υ. και τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα και, κυρίως, ας αναλογιστεί μήπως οι θάνατοι, στους οποίους ξεδιάντροπα εδώ και μήνες αναζητά διέξοδο από την πολιτική του αφάνεια, είναι και η αντανάκλαση της ασύνετης και καιροσκοπικής συμπεριφοράς του.»

Ο Ν. Ηλιόπουλος απαντά στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος ανταπάντησε στον κ. Οικονόμου.

Σε δήλωση του υπογραμμίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει το θράσος, μια ημέρα μετά το θλιβερό ρεκόρ των 130 θανάτων και τον αδιανόητο αριθμό συνολικά 19.475 απωλειών, να βάζει τον εθνικό ψεύτη κ. Οικονόμου να συνεχίζει την κοροϊδία του ελληνικού λαού. Ο εθνικός ψεύτης είπε πολλά για να μην πει αν διαψεύδει ή όχι ότι σύμφωνα με την έκθεση των κκ Τσιόδρα και Λύτρα χιλιάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν επειδή η κυβέρνηση δεν δημιούργησε νέες ΜΕΘ και για τα ποσοστά θνητότητας εκτός ΜΕΘ. Δεν ξεχνάμε άλλωστε ότι για την κυβέρνηση η ενίσχυση σε ΜΕΘ ήταν πεταμένα λεφτά. Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα και με κάθε τρόπο πλέον το πόσο αδίστακτος είναι».

Ο Α.Ξανθός

Εξάλλου ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός κάλεσε τον πρωθυπουργό να βγει να ανασκευάσει δημόσια και να ζητήσει συγγνώμη ή «θεωρώ ότι οδηγεί στην πλήρη ανυποληψία, όχι μόνο της κυβερνητικής διαχείρισης, αλλά δυστυχώς της πολιτείας και των θεσμών».

Στη δήλωση του ο κ. Ξανθός σημειώνει

«Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστημονικής μελέτης για την αυξημένη θνητότητα στη χώρα μας, ειδικά στο πεδίο των Μ.Ε.Θ. λόγω της ανεπάρκειας του συστήματος υγείας και της έλλειψης προετοιμασίας του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός της χώρας ο κ. Μητσοτάκης είναι βαθύτατα εκτεθειμένος.

Έσπευσε πριν από λίγο καιρό να πει δημόσια ανερυθρίαστα ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι επιβαρύνεται δραματικά η κατάσταση των διασωληνωμένων εκτός εντατικής.

Η επιστημονική έρευνα και οι τεκμηριωμένες δημοσιεύσεις των επιστημόνων αποδεικνύουν ότι αυτό δεν ισχύει. Προχθές μάλιστα οι εκπρόσωποι των εντατικολόγων της χώρας κράτησαν πολύ σημαντικές αποστάσεις από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, μιλώντας για αδόκιμη αναφορά.

Θεωρώ ότι αυτό που προκύπτει πλέον είναι ότι έχουμε στη χώρα αποτρέψιμους θανάτους οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε έγκαιρα και σωστά η κατάλληλη προετοιμασία των δημόσιων νοσοκομείων, των δημόσιων Μ.Ε.Θ., εάν είχε έγκαιρα επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας και είχε αναλάβει μαζί με τα στρατιωτικά νοσοκομεία ένα σημαντικό μέρος από τη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό.

Ο κ. Μητσοτάκης ή πρέπει τώρα να ανασκευάσει και να ζητήσει δημόσια συγνώμη ή θεωρώ ότι οδηγεί στην πλήρη ανυποληψία, όχι μόνο της κυβερνητικής διαχείρισης, αλλά δυστυχώς της πολιτείας και των θεσμών.

Η κοινωνία είναι δύσπιστη, απαιτεί εξηγήσεις, βιώνει μια τραγική πραγματικότητα, είναι σε εξέλιξη μια υγειονομική τραγωδία στη χώρα, υπάρχει τρομερή ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την υγεία, για τη δουλειά, για το εισόδημα και την επιβίωση των ανθρώπων και αυτό που απαιτούν οι πολίτες είναι διαφάνεια, αξιοπιστία και βεβαίως ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας και του κράτους πρόνοιας.​»

ΤΟ ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Πάντως και η Χαριλάου Τρικούπη άσκησε έντονη κριτική στη Κυβέρνηση με αφορμή την έρευνα .

Σε δήλωση του ο βουλευτής Ανδρέας Πουλάς, υπεύθυνου τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επισημαίνει:

«H μελέτη των καθηγητών Θεόδωρου Λύτρα και Σωτήρη Τσιόδρα, η οποία δημοσιεύθηκε σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση και ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού από τον Μάϊο, επιβεβαιώνει την αποτυχία της Κυβέρνησης να θωρακίσει έγκαιρα το ΕΣΥ, ώστε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του απέναντι στην πανδημία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, καθημερινά φεύγουν από τη ζωή ασθενείς που υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να ζήσουν, αφού η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι αυξημένη κατά 87%. Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που αναπτύχθηκαν γρήγορα αλλά δε στελεχώθηκαν ή στελεχώθηκαν με προσωπικό που δεν εκπαιδεύτηκε έγκαιρα ή έχουν προσωπικό που πολύ σύντομα θα υπερβεί τα όρια των αντοχών του.

Η Κυβέρνηση είναι έκθετη πολιτικά και ηθικά. Για το Κίνημα Αλλαγής, η πραγματική αύξηση και η κατάλληλη στελέχωση των κλινών ΜΕΘ με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επείγουσα ανάγκη και πρωταρχική επιλογή. Επιλογή ζωής.»

Ο Δ.Κουτσούμπας

Μιλώντας νωρίτερα στη Καλαμάτα , ο Γενικός Γραμματέας του Κ.Κ.Ε Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος Υγείας και με επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, προσθέτοντας πως «η αναγκαιότητα για περισσότερες ΜΕΘ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές φωνάζει από παντού, από τις έρευνες όλων των επιστημόνων ακόμα και συνεργατών της κυβέρνησης για τους αυξημένους θανάτους εκτός ΜΕΘ, οι οποίες διαψεύδουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, συνολικά την κυβέρνηση που τις θεωρεί “πολυτέλεια”».

Η αντίδραση του ΜέΡΑ25

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης επισημαίνει :

«Νέο μαύρο ρεκόρ κατέγραψαν χθες οι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας με 130 πολίτες να χάνουν τη ζωή τους από τον φονικό ιό».

Προσθέτει ότι «την ίδια στιγμή άρθρο των κ. κ. Τσιόδρα και Λύτρα εκθέτει την κυβέρνηση και την αντιεπιστημονική “λογική” του πρωθυπουργού για τη διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ».

Επισημαίνει ότι «σύμφωνα με το επιστημονικό αυτό άρθρο με περισσότερους από 400 διασωληνωμένους στο ΕΣΥ χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες». Όπως αναφέρει, «από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 αποδίδονται αθροιστικά σε 3 παράγοντες, δηλαδή εκτιμάται ότι τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ, σε νοσοκομεία της Αττικής και εντός ΜΕΘ, καθώς νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνησιμότητα».

«Μετά από αυτά λοιπόν, που δεν τα λέει το ΜέΡΑ25 αλλά οι επιστήμονες τους οποίους έχει εμπιστευτεί ο πρωθυπουργός, οι απόψεις που ο ίδιος εξέφρασε για την διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ συνιστούν έγκλημα», σχολιάζει ο εκπρόσωπος του κόμματος και προσθέτει: «Έγκλημα είναι και η μη ενίσχυση του ΕΣΥ όπως αποδεικνύεται και από το επιστημονικό αυτό πόνημα, με ανθρώπους να χάνονται καθημερινά ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί».

«Πόσοι από τους 130 ανθρώπους που χάσαμε χθες θα είχαν σωθεί αν δεν επέμενε ο κ. Μητσοτάκης στις τραγικές πολιτικές του αποφάσεις να μην ενισχύσει το ΕΣΥ και να μην γίνονται τεστ;», καταλήγει.

Ο κ. Κριθαρίδης τόνισε ακόμα πως «μετά από αυτά λοιπόν, που δεν τα λέει το ΜέΡΑ25 αλλά οι επιστήμονες τους οποίους έχει εμπιστευτεί ο πρωθυπουργός, οι απόψεις που ο ίδιος εξέφρασε για την διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ συνιστούν έγκλημα. Έγκλημα είναι και η μη ενίσχυση του ΕΣΥ όπως αποδεικνύεται και από το επιστημονικό αυτό πόνημα, με ανθρώπους να χάνονται καθημερινά ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

«Πόσοι από τους 130 ανθρώπους που χάσαμε χθες θα είχαν σωθεί αν δεν επέμενε ο κ. Μητσοτάκης στις τραγικές πολιτικές του αποφάσεις να μην ενισχύσει το ΕΣΥ και να μην γίνονται τεστ;», καταλήγει.

Η «Ελληνική Λύση»

Από το βήμα της Βουλής , ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης», Αντώνης Μυλωνάκης αναφερόμενος στο θέμα επεσήμανε : «Μιλήσατε για 700 ΜΕΘ αλλά δεν είναι όλες εντάξει. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μαϊμού ΜΕΘ, χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό με ένα κρεβάτι εκστρατείας. Θα έπρεπε προφανώς ο πρωθυπουργός να γνώριζε την μελέτη και να έχει όλα τα όπλα όταν μιλούσε στη Βουλή. Το εμβόλιο είναι το έσχατο όπλο. Δεν ζητάτε ούτε μια συγγνώμη, έστω γι’ αυτούς που έχασαν τη ζωή τους. Γι αυτό η Ελληνική Λύση ζητά εδώ και τώρα εκλογές»

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago