Για μεθόδευση από την ΑΑΔΕ προκειμένου να ενταφιαστεί η έρευνα για τις υποκλοπές και για τα εικονικά τιμολόγια κάνει λόγο η Εφημερίδα των Συντακτών. Όπως αναφέρει, αντί η ΑΑΔΕ να αναθέσει σε ειδικό συνεργείο ελέγχου τη διερεύνηση όλων των αποκαλύψεων για τα εικονικά τιμολόγια που εξέδωσε η Ιονία Τεχνική και η ΚΥΡΑ Α.Ε και τα οποία κατέληξαν στις εταιρείες συμφερόντων Λαβράνου της Krikel και Γεράκη της εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc, έσπασε την έρευνα στα τρία, πρακτική που έχει ακολουθήσει και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με τη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα «επιχειρείται με διάφορα τερτίπια η παρακώλυση των ερευνών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σαφή συμπεράσματα αναφορικά με το ποιοι κινούνταν στο παρασκήνιο όλα αυτά τα χρόνια έχοντας την ανοχή και την κάλυψη συγκεκριμένων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους».
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι «στις 14 Ιανουαρίου η Εφ.Συν. είχε κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο τίτλο «Υπό την προστασία της ΑΑΔΕ το παρακράτος των υποκλοπών». Περισσότερο από έναν μηνά μετά και ενώ από τις 9 Φεβρουαρίου έχουν κατατεθεί στην Οικονομική Εισαγγελία κρίσιμα στοιχεία για τα εικονικά τιμολόγια αξίας εκατομμυρίων ευρώ που είχαν λάβει οι αμαρτωλές εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, που εμπλέκονται και στις παρακολουθήσεις, αλλά και η εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc του Θωμά Γεράκη, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής φέρεται να μην ενοχλείται από τον επιχειρούμενο ενταφιασμό της υπόθεσης και επιβεβαιώνει το δημοσίευμά μας της 14ης Ιανουαρίου».
Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει «μεθόδευση» τον κατακερματισμό του ελέγχου και αναδεικνύει πως έγινε αυτό. «Οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τα εικονικά τιμολόγια-μαμούθ που είχε λάβει η εταιρεία Krikel, συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου, από τη χωματουργική εταιρεία-φάντασμα Ιονία Τεχνική («Τα τιμολόγια της Ιονίας Τεχνικής που “καίνε” την Krikel», «Εφ.Συν.», 7/12/2022), για να δικαιολογήσει την απόκτηση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε στις υποκλοπές, ανατέθηκαν στο Ελεγκτικό Κέντρο που εδρεύει στον Χολαργό» αναφέρει.
Προσθέτει επίσης ότι «σε ένα δεύτερο κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) ανατέθηκε η υπόθεση των εικονικών τιμολογίων που έκοψε η Ιονία Τεχνική στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc («Τα τιμολόγια της Ιονίας Τεχνικής που “καίνε” τη Marc», «Εφ.Συν.», 20/12/2022)».
Σε ό,τι αφορά το τρίτο σκέλος το δημοσίευμα αναφέρει: «Σε μια τρίτη ομάδα ελεγκτών φέρεται να βρίσκεται η υπόθεση των εικονικών τιμολογίων που έλαβε η εταιρεία δημοσκοπήσεων του Θωμά Γεράκη από την «αμαρτωλή» ΚΥΡΑ Γενικές Επιχειρήσεις Α.Ε., την άλλη εταιρεία-φαντομά που επί σειρά ετών φοροδιέφευγε ως λήπτης και εκδότης εικονικών τιμολογίων («Ιδού τα εικονικά τιμολόγια της Marc από την ΚΥΡΑ Α.Ε.», «Εφ.Συν.», 22/12/2022). Οι ίδιοι ελεγκτές έχουν αναλάβει να δουν τι έγινε με το σκανδαλώδες «θάψιμο» της υπόθεσης των εικονικών τιμολογίων που είχε λάβει η Ιονική Τεχνολογική, η εταιρεία του Λαβράνου που εγκατέστησε το αμαρτωλό σύστημα TETRA της Ελληνικής Αστυνομίας, από την ΚΥΡΑ Α.Ε. («Υπό την προστασία της ΑΑΔΕ το παρακράτος των υποκλοπών», «Εφ.Συν.», 14/1/2023)».
Η ΕφΣυν υπογραμμίζει ακόμη ότι «ενώ οι υπάλληλοι της Α’ ΔΟΥ Αθηνών γνώριζαν πως το φορολογικό έτος 2015 η «Ιονική Τεχνολογική Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης», συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου, έλαβε από την ΚΥΡΑ Α.Ε. 13 εικονικά τιμολόγια συνολικού ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, στα οποία αναλογούσε ΦΠΑ 257.089 ευρώ, «κουκούλωσαν» την υπόθεση επιβάλλοντας στις 27/10/2021 ένα πρόστιμο 100 ευρώ (!) στην Ιονική Τεχνολογική διότι υπέβαλε εκπρόθεσμα τον Οκτώβριο του 2016 καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών πελατών και προμηθευτών».
Το σημερινό δημοσίευμα κάνει παραλλήλως λόγο για «βαριά» σκιά, καθώς όλες οι προαναφερόμενες περιπτώσεις φοροδιαφυγής πέρασαν κάτω από τη μύτη της Εφορίας και αποκαλύφθηκαν από την «Εφ.Συν.», ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Θέτει δε το ερώτημα αν ο κ. Πιτσιλής θα προλάβει να πάει στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου πριν από την επικείμενη διάλυση του Σώματος.
Αναφέρει ακόμη πως το γεγονός ότι δεν συγκροτήθηκε ειδικό συνεργείο ελέγχου από έμπειρους ελεγκτές για αυτές τις περιπτώσεις αφήνει «βαριά» σκιά πάνω από τον κ. Πιτσιλή και συνολικά την ΑΑΔΕ. Συσχετίζοντας δε με το γεγονός του κατακερματισμού των ερευνών κάνει λόγο για «ευθύνη Πιτσιλή». Αναφέρει τέλος ότι, σύμφωνα με το Documento, «το υψηλόβαθμο στέλεχος της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, Σπύρος Κουσουνής». Και θέτει το ερώτημα αν «έχει τη βούληση ο κ. Κουσουνής να εξετάσει την υπόθεση των τιμολογίων που έχει λάβει η Krikel από την Ιονία ή όχι;».
Σημειώνει μάλιστα ότι «αν και αυτή η πληροφορία είναι σε γνώση των εισαγγελικών αρχών, ωστόσο θα πρέπει να αξιολογηθεί ειδικά από τον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, εισαγγελέα Εφετών Χρήστο Μπαρδάκη, και τον αντεισαγγελέα Δημήτρη Αποστολά, οι οποίοι διενεργούν την έρευνα για τα εικονικά τιμολόγια που έχουν παραλάβει οι εταιρείες του Γιάννη Λαβράνου και η Marc».
Πηγή: Efsyn
Θα διαλύσει η Κίνα τη Σκοτεινή της Συμφωνία με την Αμερική;
Χωρίς ταμπού η Ντόρα για συνεκμετάλλευση – Που έκανε λάθος ο Κυριάκος
Στο πόδι οι εργαζόμενοι στο Παίδων «Αγία Σοφία» – Ερωτήματα θέτει η ΕΙΝΑΠ