Πολιτισμός

ΣΕΗ: Η ΚΥΑ δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο το αίτημα του αγώνα μας

Η προτεινόμενη ΚΥΑ, βελτιώνει, πράγματι τις αποδοχές των καλλιτεχνών, με μια πολύ σημαντική παγίδα όμως, επιβεβαιώνοντας την πίστη μας πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΗ και καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη στο  θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι αντί για νομοθετική ρύθμιση που περίμεναν οι καλλιτέχνες, αργά το βράδυ της Παρασκευής, «λάβαμε ένα προσχέδιο… Κοινής Υπουργικής Απόφασης!» Η «νομοθετική ρύθμιση» έγινε τελικά ΚΥΑ που δεν περνά από κοινοβουλευτικό έλεγχο και, φυσικά, είναι υποδεέστερη από έναν νόμο ή το Προεδρικό Διάταγμα και ως τέτοια είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (όπως άλλωστε ήταν και η ΚΥΑ του 2017 που εκδικάζεται μετά την προσφυγή των θεατρολόγων).

Το ΣΕΗ παραθέτει τέσσερεις λεπτομέρειες-παγίδες στην προτεινόμενη ΚΥΑ:

1. Η ΚΥΑ αυτή δεν μας κατατάσσει σε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ   ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, αφού δεν προσδιορίζει προσόντα διορισμού. Με την «ντρίπλα» που προτείνουν, να ονομαστούν οι θέσεις ως “καλλιτεχνικού έργου”, το μόνο που προσφέρουν είναι μια ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ μισθολογική αναβάθμιση, η οποία εξασφαλίζεται, όμως, για οποιονδήποτε προσληφθεί για το “έργο” αυτό (πχ. ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ. ). Δηλαδή, όλοι ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ οι διπλωματούχοι τριετούς φοίτησης ΑΝΩΤΕΡΩΝ και αναγνωρισμένων από τον νόμο και το Σύνταγμα σχολών, οι απόφοιτοι διετούς φοίτησης ΙΕΚ / ΔΙΕΚ, οι απόφοιτοι Κολεγίων ή ακόμα και εμπειρικοί καλλιτέχνες –  χωρίς καν πτυχίο ή δίπλωμα σχετικό με τα καλλιτεχνικά –  αν προσληφθούν για ΕΡΓΟ (ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ.) θα αμείβονται με τον ΙΔΙΟ μισθό.

2. Έτσι, λοιπόν, δεν έχουμε αναγνώριση των σπουδών μας και προφανώς δεν έχουμε ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των ΑΝΩΤΕΡΩΝ σχολών από όλες τις υπόλοιπες σχολές άλλου τύπου.

3. Παράλληλα, η ΚΥΑ δεν τροποποιεί το ΠΔ 85/2022, όπως ζητάμε τόσο καιρό. Έτσι, το ΔΕ που δίνει το ΠΔ 85/2022 στις οργανικές    (αορίστου χρόνου) θέσεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο θα συνεχίσουν να είναι ΔΕ.

4. Αυτό, φυσικά, δημιουργεί κι άλλα προβλήματα. Πώς θα προκηρύσσονται οι θέσεις; Θα προκηρύσσονται ως ΔΕ και θα αμείβονται ισότιμα με ΤΕ; Κι είμαστε βέβαιοι πως αυτό δεν θα δημιουργεί λόγο για συνεχείς ενστάσεις και συνεχείς αποκλεισμούς;

Το ΣΕΗ τονίζει τέλος ότι οι καλλιτέχνες «δεν παλεύουμε για επιδόματα. Παλεύουμε για Δικαιώματα. Για την αναγνώριση των σπουδών μας. Για την αξιοπρέπεια μας». Απαιτούν από την Κυβέρνηση να απαντήσει επιτέλους στο τι είναι τα πτυχία τους μέσω της αναγνώρισης της επαγγελματικής αξίας τους. Καλεί δε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη στις 17:30 στο θέατρο Ακροπόλ, για να συζητηθεί το πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα. «Θα συζητήσουμε συλλογικά και θα αποφασίσουμε ΜΑΖΙ».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago