Πολιτική

Η «κρυφή» ακρίβεια τρομάζει την κυβέρνηση: Αύξηση 25% σε είδη πρώτης ανάγκης

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μαξίμου λόγω της επέλασης της ακρίβειας, η οποία ιστορικά έχει αποδειχθεί πηγή μεγάλης κοινωνικής δυσαρέσκειας με σημαντικό πολιτικό κόστος. 

Ο πρωθυπουργός έγινε αποδέκτης ανησυχητικών δεδομένων από δύο πλευρές. 

Στο κυβερνητικό επιτελείο έφτασε λίστα που έχει καταρτιστεί από στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας η οποία δείχνει μεσοσταθμική αύξηση ειδών πρώτης ανάγκης στο λιανικό εμπόριο κατά 25%, με το κρέας, τα νωπά λαχανικά, το λάδι, το ψωμί (αλεύρι) και το γάλα να φιγουράρουν σε περίοπτη θέση στη λίστα. Και τούτο τη στιγμή που ο επίσημος δείκτης πληθωρισμού -που αντιστοιχεί σε ένα σταθμισμένο «καλάθι» αγαθών- τον οποίον ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ είναι μόλις 4,8%. 

Με άλλα λόγια, η ακρίβεια που υφίστανται τα μεσαία νοικοκυριά υπερβαίνει κατά πολύ τον επίσημο δείκτη. 

Το δεύτερο στοιχείο είναι οι πληροφορίες που μετέφεραν σε συνεργάτες του πρωθυπουργού εκπρόσωποι σούπερ μάρκετ  (του Σκλαβενίτη, όπως μετέδωσε το newmoney.gr) οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ είπαν ότι «τα μακαρόνια; Γενάρη – Φλεβάρη θα τα δούμε 40% πάνω σε σχέση με σήμερα. Και δεν αποκλείεται να μην τα δούμε και καθόλου στα ράφια», καθώς επίσης και ότι «οι λογαριασμοί του ρεύματος τετραπλασιάστηκαν ήδη στην εταιρία».

Σε αλλεπάλληλες επαφές των δυο πλευρών, άλλες εκ των οποίων έγιναν από σημαντικούς παράγοντες του κλάδου κι άλλες με κυβερνητική πρωτοβουλία, τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου απλώς άκουγαν τις μαύρες προβλέψεις της αγοράς, και το μόνο που είχαν να αντιτείνουν ήταν το ότι αυτές οι ανατιμήσεις οφείλονται στη μεγάλη αύξηση το ενεργειακού κόστους.

Τα δεδομένα της αγοράς, όμως, έρχονται σε σύγκρουση με το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα, τόσο εκείνο που εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ότι η ακρίβεια περιορίζεται στον τομεά της ενέργειας, όσο και στη γενικότερη θέση ότι ο «πληθωρισμός θα είναι παροδικός». 

Η άποψη της κυβέρνησης ότι η ακρίβεια (και) στο λιανεμπόριο θα είναι παροδική, δεν βρήκε σύμφωνους τους παράγοντες της αγοράς, που θεωρούν ότι οι αιτίες είναι τόσο η αύξηση του ενεργειακού κόστους, όσο και τα προβλήματα που δημιούργησαν στις εφοδιαστικές αλυσίδες οι περιορισμοί λόγω των εγκλεισμών της πανδημίας. 

Κι αν η πρώτη αιτία μπορεί να αμβλυνθεί προς την άνοιξη, η δεύτερη είναι πολύ πιο δύσκολο να ολοκληρωθεί τόσο γρήγορα. Συνεπώς το λιανικό εμπόριο θεωρεί ότι η ακρίβεια δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

 Άλλωστε κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν, όταν μιλούν ανεπισήμως, ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι  για την ακρίβεια και περιμένουν το φαινόμενο να εκτονωθεί στο άμεσο μέλλον. 

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago