Ο κρίση στην Ουκρανία, έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή, και η οξυμένη ένταση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον θα κυριαρχήσουν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που αρχίζει σήμερα τις εργασίες της. Περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι κυβερνήσεων θα παραστούν στη Διάσκεψη που είναι αφιερωμένη στη διεθνή ασφάλεια και η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Φέτος, δεν έχουν προσκληθεί πάντως αντιπρόσωποι από τη Ρωσία και το Ιράν, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ουκρανική κρίση είναι ωστόσο το κύριο θέμα της Διάσκεψης και για τον λόγο αυτό έχει κληθεί και θα μιλήσει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών και μάλιστα πριν από τον Γάλλο πρόεδρο και τον Γερμανό καγκελάριο. Μήνυμα στη Διάσκεψη θα απευθύνει μέσω βιντεοσύνδεσης και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Μόσχα δεν έχει προσκληθεί με το αιτιολογικό ότι δεν θα μπορούσε να δοθεί βήμα σε μία χώρα που έχει παραβιάσει σύνορα στην Ευρώπη, ενώ η Τεχεράνη αποκλείστηκε λόγω των drones που προμηθεύει στον ρωσικό στρατό. Ωστόσο, και η Δύση δεν προσέρχεται στη Διάσκεψη χωρίς διαφορές για την ουκρανική κρίση, οι οποίες εστιάζουν όχι στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο (σε αυτήν συμφωνούν όλοι) αλλά στα όπλα που αυτή θα περιλαμβάνει.
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ρόλο έχει αναλάβει ο Πολωνός πρόεδρος, Άντρζεϊ Ντούντα, ο οποίος θέλει να πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για μελλοντική υποστήριξη στην Ουκρανία, ενόψει και της επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν στη Βαρσοβία την Δευτέρα. Ο Ντούντα, ο οποίος έχει συναντηθεί ήδη για το θέμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, στο Λονδίνο, αλλά και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα έχει το απόγευμα της Παρασκευής συνομιλίες με τον Σολτς και τον Μακρόν. Μετά από αυτές είναι μάλιστα προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου.
Η Βαρσοβία δεν έχει βέβαια και τις καλύτερες σχέσεις με τις Βρυξέλλες, εξαιτίας της κατάστασης του Κράτους Δικαίου στην Πολωνία, κατέχει ωστόσο πρωτεύοντα ρόλο σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και με αφορμή και την ουκρανική κρίση επιζητά την επιβεβαίωση ότι παραμένει ο βασικός παίκτης στην Ανατολική Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά πάντως το θέμα της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας, τόσο ο Ντούντα όσο και ο Μπάιντεν έχουν απορρίψει δημοσίως, τουλάχιστον, το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο. Το θέμα παραμένει όμως μια από τις βασικές διαφορές των δυτικών κρατών, καθώς οι ηγέτες πολλών χωρών της ΕΕ δεν βρίσκουν άσχημη αυτήν την ιδέα, ενώ και αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν εκφραστεί υπέρ του εκσυγχρονισμού της ουκρανικής αεροπορίας.
Αυτό που φαίνεται πως προέχει πάντως είναι η εξασφάλιση πυρομαχικών στο Κίεβο, μετά την κυνική ομολογία ευρωπαίου διπλωμάτη ότι «το πρόβλημα είναι ότι οι Ουκρανοί πυροβολούν περισσότερο από ό,τι παράγουμε». Στο πλαίσιο αυτό έχουν πέσει στο τραπέζι και ιδέες για αξιοποίηση των αποθεμάτων της Νότιας Κορέας ή ακόμη και για αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας στον τομέα των πυρομαχικών.
Η Διάσκεψη του Μονάχου γίνεται όμως και στη σκιά της νέας έντασης ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον με αφορμή τα κινέζικα «μπαλόνια» που πέταξαν πάνω από αμερικανικό εναέριο χώρο και τελικά ένα από αυτά καταρρίφθηκε. Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι εξυπηρετούσε «ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς» και ότι εισήλθε «ακούσια» στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει όμως ότι επρόκειτο για κατασκοπευτικό εργαλείο με σημαντικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Οι εξελίξεις αυτές δυσκολεύουν όμως τους Ευρωπαίους, κυρίως την Γερμανία και την Γαλλία, στόχος των οποίων είναι να πείσουν το Πεκίνο να ασκήσει πιέσεις στον Πούτιν, προκειμένου να σταματήσεις τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Μια συζήτηση πάντως για ειρήνευση στην περιοχή είναι ακόμη πολύ μακριά, όπως άφησε να εννοηθεί ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.
Πλειστηριασμοί: Μετά την αστραπιαία απόφαση του Αρείου Πάγου σε χρόνο ρεκόρ και το σκεπτικό
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…