Κόσμος

Εκτίμηση σοκ για την Τουρκία: Έως και 100.000 οι εγκλωβισμένοι στα ερείπια

Στις 100.000 υπολογίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια στην Τουρκία ο καθηγητής Γεωφυσικής, Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν. Υποστηρίζει μάλιστα, ότι το 0,1 με 0,2% από αυτούς είναι ακόμη ζωντανοί, κάτι που ενισχύεται από το γεγονός ότι οι διασώστες απεγκλώβισαν ανθρώπους ακόμη και 260 ώρες μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη, ο καθηγητής τόνισε: «Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει δώσει το κράτος για τα κτίρια που κατέρρευσαν, τον πληθυσμό κτλ., μέχρι τώρα 150.000 άνθρωποι βγήκαν κάτω από τα συντρίμμια είτε νεκροί είτε ως τραυματίες. Σήμερα τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Κάποιοι από αυτούς και σήμερα είναι ζωντανοί! Περίπου το 0,1% ή το 0.2%. Αυτό είναι σημαντικό! Από την Μαλάτεια μέχρι και το Χατάι, έστω και για μια ζωή δεν πρέπει να απομακρύνεις τα μπάζα».

Την ίδια ώρα, νεότερος απολογισμός αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία πλησιάζει τις 44.000, με τους 38.044 στην πρώτη και τους 5.800 στη δεύτερη χώρα. Παραλλήλως, εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν άστεγοι και οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής εντείνουν τις προσπάθειές τους για αποστολή βοήθειας. Την Πέμπτη, ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση περισσότερων από 1 δισεκ. δολαρίων για την Τουρκία, ενώ ήδη από την Τρίτη είχε ζητήσει 400 εκατ. δολάρια για τη Συρία.

Στην Τουρκία η οργή κατά του Ερντογάν ξεχειλίζει και η κριτική των πολιτών εστιάζει πλέον, από τις ελλείψεις και την καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού τα πρώτα εικοσιτετράωρα, στις κακής ποιότητας κατασκευές και στην ανεξέλεγκτη δόμηση. Στη Συρία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τελικό απολογισμό για τις περιοχές που ελέγχει, κάνοντας λόγο για 1.414 νεκρούς. Τα περισσότερα θύματα βρίσκονται πάντως στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία, η οποία βρίσκεται και πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με τους διασώστες, δεν έχει απεγκλωβιστεί κανένας ζωντανός από τις 9 Φεβρουαρίου και οι προσπάθειες επικεντρώνονται πλέον στην παροχή βοήθειας στους επιζώντες. Ωστόσο, με τον σεισμό να έχει αποτελειώσει ότι είχε απομείνει από τον εμφύλιο, οι υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες και οι υγειονομικές αρχές είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της εξάπλωσης ασθενειών.

Η παροχή βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία καθίσταται δύσκολη λόγω των συγκρούσεων και πολλοί κάτοικοι της περιοχής αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, καθώς βοήθεια φτάνει σε άλλες πληγείσες περιοχές. Την ανησυχία του για την υγεία των κατοίκων της βορειοδυτικής Συρίας εξέφρασε την Τετάρτη και ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς σε αρκετές περιοχές είναι ακόμη αδύνατη η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας εξαιτίας της παρουσίας αντιμαχόμενων ομάδων.

Όπως έγινε πάντως γνωστό, μέχρι στιγμής, 119 φορτηγά του ΟΗΕ έχουν διέλθει  από δύο συνοριακά περάσματα στη μεθόριο μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Οι ανάγκες, ωστόσο, είναι τεράστιες, αν υπολογίσει κανείς ότι στην περιοχή, ακόμη και πριν τον σεισμό, περίπου 4 εκατ. άνθρωποι βασίζονταν αποκλειστικά στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago