Συμφωνίες που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμπεν Ράντεφ, την υπογραφή δυο μνημονίων με την γειτονική χώρα, (στα οποία περιλαμβάνεται και η διερεύνηση δημιουργίας αγωγού Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς). Τόνισε επίσης ότι αυτά τα δύο μνημόνια θα καταστήσουν τις δυο χώρες ενεργειακούς παρόχους στην ΕΕ και θα συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Αναφερόμενος στο πρώτο μνημόνιο που υπέγραψαν τα υπουργεία Ενέργειας των δύο χωρών, ο πρωθυπουργός είπε ότι αφορά το πεδίο ασφάλειας εφοδιασμού και αποθήκευσης φυσικού αερίου. Τόνισε μάλιστα, με αφορμή την ουκρανική κρίση, ότι «οι Βούλγαροι το γνωρίζουν καλά γιατί πέρυσι η Ρωσία διέκοψε το φυσικό αέριο στη γειτονική χώρα» και προσέθεσε ότι η απάντηση είναι η ταχύτατη απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο.
Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι οι εταιρείες των δυο χωρών μπορούν να εξυπηρετούνται από τις εγκαταστάσεις του Σιρέν στην Βουλγαρία και της Ρεβυθούσας. Συμπλήρωσε επίσης ότι πρόκειται κρίσιμες υποδομές που θα εξασφαλίσουν ενεργειακή ασφάλεια και για μια «διμερή συμφωνία με ευρωπαϊκό βεληνεκές», η οποία έρχεται σε συνέχεια μιας άλλης συνθήκης που η χώρα μας έχει υπογράψει με την Ιταλία.
Για το δεύτερο Μνημόνιο συνεργασίας με τη Βουλγαρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αφορά το πετρέλαιο και «τη χειραφέτησή του από ρωσικές πηγές». Εξειδικεύοντας πρόσθεσε μάλιστα ότι αφορά τη διερεύνηση των δυνατοτήτων κατασκευής ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με το Μπουργκάς, και όχι το αντίθετο.
«Ο νέος αγωγός αναβιώνει υπό το φως των νέων συνθηκών ως αγωγός Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς όχι ως Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, προσφέροντας νέες εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού. Όχι γιατί υποκαθιστά τα δεξαμενόπλοια που πρέπει να διέρχονται τα στερνά του Βόσπορου, αλλά έτσι θα προστίθεται και σε άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις όπως ο IGB και ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Απώτερος στόχος είναι να φτάσει το φυσικό αέριο ακόμα και στην Ουκρανία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι προχωρά η πλωτή μονάδα αεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόσβαση στη Ρεβυθούσα και αναφερόμενος στην υπογραφή των μνημονίων είπε ότι «υπερβαίνουν τις διαστάσεις μιας διασυνοριακής συμφωνίας». Πρόσθεσε επίσης ότι «η Ελλάδα και η Βουλγαρία αποδείχτηκαν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή» και υπογράμμισε ότι «η συνεργασία αυτή αλλάζει τον χάρτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Οικονόμου για αποκάλυψη Guardian: οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν χειραγωγούνται
Απόλυτη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 17-34 δείχνει πανελλαδική δημοσκόπηση
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…