Πολιτική

Με πλήρη ατζέντα και έμφαση στα ελληνοτουρκικά η επίσκεψη Μπλίνκεν σε Αθήνα και Άγκυρα

Πλήθος διμερών και διεθνών θεμάτων περιλαμβάνει η ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Γερμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα έρθει στην Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου και την ίδια ημέρα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Την Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια, με τον οποίο θα εγκαινιάσουν τον Τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας. Την ίδια ημέρα ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί και με τον  πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ενδεικτικά για το περιεχόμενο των συζητήσεων που θα έχει στην Αθήνα ο κ. Μπλίνκεν είναι τα όσα είπε, σε συνέντευξη Τύπου, η αρμόδια για θέματα Ευρώπης, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ. «Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι θα συζητήσει ο υπουργός με τους ομολόγους του στην Ελλάδα, αλλά θα μπορούσα να φανταστώ ότι η ενταξιακή πορεία Δυτικών Βαλκανίων θα ήταν ένα θέμα. Νομίζω ότι πολλά από τα θέματα της ευρύτερης ατζέντας, όπως η Ουκρανία και η Ρωσία, θα είναι σίγουρα στο τραπέζι, όπως φυσικά και οι σεισμοί στη γειτονική Τουρκία και στη Συρία την περασμένη εβδομάδα. Νομίζω, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλά θέματα που θα συζητήσει ο υπουργός με τους Έλληνες συμμάχους μας», είπε η Κάρεν Ντόνφριντ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ» και ότι «παίζει σταθερά έναν ρόλο στην υποστήριξη της διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια». Πρόσθεσε επίσης ότι «η Ελλάδα υπήρξε βασική υποστηρικτής της Βόρειας Μακεδονίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όσον αφορά την επιδίωξη του ευρωατλαντικού τους μέλλοντος και την προσχώρηση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Τουρκία μετά τον πολύνεκρο και καταστροφικό σεισμό, αλλά και το νέο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια, η Κάρεν Ντόνφριντ χαρακτήρισε «συγκινητική» την εικόνα των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών να μεταβαίνουν μαζί στον τόπο της τραγωδίας. Πρόσθεσε τέλος ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι των ΗΠΑ» και ότι η Ουάσιγκτον ενδιαφέρετε πάντα για «την διασφάλιση ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων μας είναι όσο πιο δυνατές μπορούν να είναι».

Οι ειδήσεις σήμερα

Τα «φόρτωσε» στο άρθρο 16 ο Μητσοτάκης – Προανήγγειλε αναθεώρηση και ιδιωτικά πανεπιστήμια στη συνάντηση με τους καλλιτέχνες

Νέο σκάνδαλο με κυβερνητικό βουλευτή αποκαλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο στόχαστρο ο Περικλής Μαντάς για offshore στα νησιά Μάρσαλ

Παρέμβαση στις εκλογές το σκάνδαλο των υποκλοπών για τους βουλευτές της ΝΔ – Σφυροκόπημα από Κύρτσο

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago