Πολιτική

Χειραγώγηση εκλογών σε δεκάδες χώρες αποκαλύπτει ο Guardian – Παρουσία και στην Ελλάδα ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί χάκερ

Σε 33 εκλογικές αναμετρήσεις σε όλο τον κόσμο, με την χρήση μεθόδων hacking, σαμποτάζ και επιτηδευμένης διασποράς ψευδών ειδήσεων στα social media, μετείχε η ισραηλινή εταιρία «Team Jorge», η οποία έχει παρουσία και στην Ελλάδα. Όπως αποκαλύπτει δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύει ο Guardian, η ομάδα διευθύνεται από τον 50χρονο πρώην ισραηλινό πράκτορα των ειδικών δυνάμεων, Ταλ Χανάν, ο οποίος εργάζεται ιδιωτικά και χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Χόρχε».

Η αποκάλυψη έγινε έπειτα από διεθνή δημοσιογραφική έρευνα για τη βιομηχανία παραπληροφόρησης, η οποία συντονίστηκε από τη γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση, Forbidden Stories. Στην έρευνα μετείχαν ρεπόρτεερ από 30 Μέσα, ανάμεσα τους η Le Monde, το Der Spiegel και η El País. Μέσα από «κρυφά πλάνα», τα οποία διέρρευσαν στον Guardian, αποκαλύφθηκαν σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η παραπληροφόρηση χρησιμοποιείται ως όπλο από την συγκεκριμένη ομάδα, η οποία διαχειρίζεται μια ιδιωτική υπηρεσία που προσφέρει μυστική ανάμειξη στις εκλογές χωρίς να αφήνει ίχνη.

Ο ίδιος ο Χανάν φέρεται ότι είπε σε δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες του, τις οποίες άλλοι περιγράφουν ως «μαύρες επιχειρήσεις», ήταν διαθέσιμες σε υπηρεσίες πληροφοριών και πολιτικές εκστρατείες, αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη. Είπε επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έρευνα, μια από τις βασικές υπηρεσίες της ομάδας είναι ένα εξελιγμένο πακέτο λογισμικού, με την ονομασία Advanced Impact Media Solutions, το οποίο ελέγχει έναν «στρατό» από χιλιάδες πλαστά προφίλ κοινωνικών μέσων στο Twitter, το LinkedIn, το Facebook, το Telegram, το Gmail, το Instagram και το YouTube. Σημειώνεται μάλιστα ότι ορισμένα avatar έχουν ακόμη και λογαριασμούς Amazon με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin και λογαριασμούς Airbnb.

Τα κρυφά πλάνα που οδήγησαν στην αποκάλυψη της δράσης της ομάδας τραβήχτηκαν από τρεις δημοσιογράφους, οι οποίοι προσέγγισαν την Team Jorge παριστάνοντας τους πελάτες. Πρόκειται για δημοσιογράφους του Radio France, της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz και του TheMarker, οι οποίοι μαγνητοσκόπησαν κρυφά συναντήσεις με μέλη της Ομάδας, την περίοδο μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2022. Οι συνομιλίες των δημοσιογράφων με τον Χανάν και τους συνεργάτες του έγιναν μέσω βιντεοκλήσεων, ενώ υπήρξε και μια δια ζώσης συνάντηση στη βάση του Team Jorge, ένα γραφείο χωρίς σήμα σε ένα βιομηχανικό πάρκο στο Modi’in, 20 μίλια έξω από το Τελ Αβίβ.

Στο υλικό, το οποίο ξεπερνά τις έξι ώρες, ο Χανάν και συνεργάτες του μιλούν για το πως θα μπορούσαν να συλλέγουν πληροφορίες, χακάροντας λογαριασμούς Gmail και Telegram. Καυχιόνται μάλιστα για την τοποθέτηση υλικού ακόμη και σε νόμιμα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το οποίο ενισχύεται στη συνέχεια από το λογισμικό διαχείρισης bot Aims.

Όπως έδειξε η διεθνής δημοσιογραφική έρευνα, ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής της ομάδας αφορά τη διατάραξη ή το σαμποτάζ αντίπαλων εκστρατειών. Μάλιστα, η ομάδα  φέρεται να ισχυρίστηκε ακόμη και ότι έστειλε, μέσω Amazon, ένα σεξουαλικό παιχνίδι στο σπίτι πολιτικού, με σκοπό να δώσει στη σύζυγό του την ψευδή εντύπωση ότι είχε δεσμό.

Ο Χανάν φαίνεται να έχει διευθύνει τουλάχιστον ορισμένες από τις επιχειρήσεις παραπληροφόρησης μέσω μιας ισραηλινής εταιρείας, της Demoman International, η οποία είναι εγγεγραμμένη σε έναν ιστότοπο που διαχειρίζεται το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας για την προώθηση των εξαγωγών αμυντικών προϊόντων. Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αιτήματα σχολιασμού.

Ο Χανάν, ο οποίος περιέγραψε την ομάδα του ως «πρώην στελέχη κυβερνητικών υπηρεσιών», με εξειδίκευση στα οικονομικά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  στις εκστρατείες, αλλά και στον «ψυχολογικό πόλεμο», είπε ότι η Team Jorge  λειτουργεί από έξι γραφεία σε όλο τον κόσμο. Στην αρχική πρότασή του μάλιστα προς τους πιθανούς πελάτες, ισχυρίστηκε ότι η ομάδα του έχει παρουσία και στην Ελλάδα.

«Είμαστε πλέον εμπλεκόμενοι σε μία εκλογή στην Αφρική… Έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα [Εμιράτα]… [Ολοκληρώσαμε] 33 εκστρατείες σε προεδρικό επίπεδο, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχημένες». Αργότερα, είπε ότι συμμετείχε σε δύο «μεγάλα έργα» στις ΗΠΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν εμπλέκεται άμεσα στην πολιτική των ΗΠΑ. Ωστόσο δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν όλοι οι ισχυρισμοί του, καθώς μπορεί να εξωράιζε την ομάδα του για να πετύχει μια καλή συμφωνία με τους υποψήφιους πελάτες.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago