Πολιτική

Νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την τραγωδία στην Τουρκία – Επιβεβαιώνει ο Τσαβούσογλου, αλλάζει ατζέντα ο Ερντογάν

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία και η θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε ο ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφεραν στο προσκήνιο εικόνες από την διπλωματία των σεισμών του 1999. Σήμερα μάλιστα, λίγο πριν την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επικύρωσε ουσιαστικά την αλλαγή σελίδας στα ελληνοτουρκικά.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για «νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή τον φονικό σεισμό στη γείτονα και κυρίως το κλίμα που δημιουργήθηκε από την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας τόσο σε ότι αφορά την παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις διάσωσης, αλλά και στην πρώτη, παγκοσμίως, αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών και η περιοδεία τους στις πληγείσες περιοχές είχε ολοκληρωθεί με την κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία διαφάνηκε η διάθεση της τουρκικής πλευράς να παραμερίσει τους ακραίους τόνους στους οποίους είχε επιδοθεί την τελευταία διετία. Οι απειλές “θα έρθουμε νύχτα” έδωσαν την θέση τους σε δηλώσεις του τύπου “δεν πρέπει να περιμένουμε άλλη μία καταστροφή για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας”.

Αυτήν την νέα δυναμική, η οποία έχει ομολογουμένως ενισχύσει την “ήπια ισχύ” της Ελλάδας, την καλλιέργησε ο Νίκος Δένδιας με την εκεί επίσκεψή του, αλλά και με δηλώσεις που έκανε στην συνέχεια, στις οποίες τόνισε, αρκετές φορές, ότι η Ελλάδα θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που τις παρέχει η διεθνής θέση της, προκειμένου να βοηθήσει τον τουρκικό λαό να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της τραγωδίας.

Σήμερα, στις δηλώσεις του ενώπιον του Ισραηλινού ομολόγου του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε την αλλαγή σελίδας, υποβαθμίζοντας τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και προτάσσοντας την ελληνική αλληλεγγύη. Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, τόσο ως ύφος όσο και ως περιεχόμενο, επιβεβαίωσαν άλλωστε την γενικότερη αλλαγή της τουρκικής πολιτικής, η οποία εστιάζει πλέον εντός των συνόρων της τουρκικής επικράτειας.

«Ελπίζω ότι η αλληλεγγύη μας κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού θα είναι επίσης καθοριστική για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας με την Ελλάδα» είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι «όπως όλες οι χώρες της περιοχής, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη της περιοχής μας».

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου αντανακλούν βεβαίως την αλλαγή ατζέντας από τον Ερντογάν, ο οποίος, ενόψει εκλογών, δέχεται εντονότατη κριτική και αποδοκιμασίες από τους πληγέντες, την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει, πέρα από την οργή για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους και μια ανυπολόγιστη καταστροφή. Όπως φάνηκε και από δηλώσεις σχετικά με την πολιτική για τη Συρία, η τουρκική ηγεσία και προσωπικά ο Ερντογάν στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους εντός της τουρκικής επικράτειας με πρώτο στόχο την ανακούφιση των πληγέντων

Στο πλαίσιο αυτό πέφτουν οι τόνοι για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Οι εκτιμήσεις δε είναι ότι θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα. Η επιλογή αυτή επιβεβαιώνεται και από δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τα οποία έχουν αποσύρει πλέον τις πολεμικές ιαχές και τα περισσότερα επικεντρώνουν στην ελληνική αλληλεγγύη.

Ενδεικτικά αυτού του νέου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι το «EFHARISTO POLI FILE» που γράφει στον βασικό πρωτοσέλιδο τίτλο της , η τουρκική  εφημερίδα Hurriyet, αλλά και το σχόλιο του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu όσι «η καταστροφή μετέτρεψε τα θαλάσσια ύδατα μεταξύ των δύο χωρών σε δίαυλο αδελφοσύνης».

Οι ειδήσεις σήμερα

Στην Ευρωβουλή η διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα – Σε πρώτο πλάνο οι παρακολουθήσεις και ελευθερία του Τύπου

Μαζικά στον δρόμο οι συνταξιούχοι – Κάνουν λόγο για «επίδομα κοροϊδία» και ζητούν πραγματικές αυξήσεις

200 με 300 ευρώ εφάπαξ η αντιστάθμιση της «προσωπικής διαφοράς» για τους συνταξιούχους

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago