Πολιτική

Στην Ευρωβουλή η διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα – Σε πρώτο πλάνο οι παρακολουθήσεις και ελευθερία του Τύπου

Στο ευρωκοινοβούλιο διεξάγεται αύριο, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, η συζήτηση με τίτλο «Η διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου», η οποία γίνεται μετά από πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Σύμφωνα με την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρόκειται για συζήτηση που αποτελεί «όνειδος» για τη χώρα, καθώς, όπως υποστηρίζει, στην Αθήνα η κυβερνητική πλειοψηφία της Ν.Δ. αρνείται συστηματικά να ασχοληθεί το Εθνικό Κοινοβούλιο με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Στην αυριανή συζήτηση, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να διατυπωθεί, αλλά και να αποτυπωθεί, ο έντονος προβληματισμός ευρωβουλευτών για την έλλειψη πολυφωνίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Κάτι που έχει καταγραφεί και από την οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», η οποία κατατάσσει τη χώρα μας στην 108η θέση σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να μιλήσουν ο αντιπρόεδρός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστας Αρβανίτης.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τονίσουν, ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ αρνείται συστηματικά να ασχοληθεί το Εθνικό Κοινοβούλιο με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταγράφεται ανησυχία για το θέμα από τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας των πολιτικών ομάδων. Η ανησυχία αυτή επικεντρώνεται στην παραβίαση των προσωπικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα μέσω των τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάρος πολιτών, πολιτικών, δημοσιογράφων, αλλά και των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει επίσης ότι έπεσαν στο κενό  προσπάθειες που έγιναν παρασκηνιακά, προκειμένου να αποτραπεί η συγκεκριμένη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημειώνει δε, ότι η κυβερνητική παράταξη στην Ελλάδα έχει δείξει με κάθε τρόπο την ενόχλησή της για αυτή τη συζήτηση.

Εντωμεταξύ, η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα παράνομα λογισμικά (PEGA) έχει καλέσει σε ακρόαση για τις 28 Φεβρουαρίου τους επικεφαλής  των Ανεξαρτήτων Αρχών ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, προκειμένου να καταθέσουν για τις τηλεφωνικές υποκλοπές στην Ελλάδα.

Οι ειδήσεις σήμερα

Μαζικά στον δρόμο οι συνταξιούχοι – Κάνουν λόγο για «επίδομα κοροϊδία» και ζητούν πραγματικές αυξήσεις

200 με 300 ευρώ εφάπαξ η αντιστάθμιση της «προσωπικής διαφοράς» για τους συνταξιούχους

Τζεντιλόνι: Η ευρωζώνη πρόκειται να αποφύγει την ύφεση φέτος

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago