Πολιτική

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν «το μυστικό γεύμα και τις αραβικές νύχτες Σχοινά» – Πως εμπλέκει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά σε «μυστικό δείπνο» με τον Σαουδάραβα διάδοχο Μπιν Σαλμάν, στην Αθήνα, την οποία αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα των Follow The Money, Reporters United και Εφημερίδας των Συντακτών. Η επιβεβαίωση γίνεται μέσω δήλωσης του εκπροσώπου της Επιτροπής στην Εφ.Συν., ο οποίος, ωστόσο, σημειώνει ότι ο κ. Σχοινάς παρέστη μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ρεπορτάζ, το οποίο προκάλεσε σάλο, ήταν αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας που έκαναν, στον απόηχο του σκανδάλου «Qatargate», η ολλανδική πλατφόρμα Follow the Money, σε συνεργασία με τους Reporters United και την ΕφΣυν. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν όλα τα πρόσφατα επαγγελματικά ταξίδια του Έλληνα Επιτρόπου στις χώρες του Κόλπου: Από το μυστικό γεύμα με τους Μπιν Σαλμάν, Μητσοτάκη και Καϊλή στην Αθήνα έως τα πληρωμένα ταξίδια στις χώρες του Κόλπου. Αντικείμενο της έρευνας ήταν επίσης οι μπίζνες της ελληνικής κυβέρνησης με τα Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, αλλά και η σιωπή του Επιτρόπου για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕφΣυν, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, επιβεβαιώνει την συμμετοχή του επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά σε δείπνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σαουδάραβα διάδοχο Μπιν Σαλμάν,  στις 27/7/2022, στην Αθήνα. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι ο Επίτροπος  ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του πρωθυπουργού. Παραλλήλως, σε ό,τι αφορά τα ταξίδια του κ. Σχοινά σε κράτη του Κόλπου, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τονίζει ότι αυτά ήταν στο πλαίσιο του ρόλου του.

«Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα εξηγήσει ότι όλες οι αποστολές του αντιπροέδρου Σχοινά στα κράτη του Κόλπου πραγματοποιήθηκαν κατόπιν αιτήματος της προέδρου Φον Ντερ Λάιεν ή γενικότερα στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου του, συμπεριλαμβανομένων της επίσκεψής του στην Παγκόσμια Έκθεση του Ντουμπάι το 2020 και των συναντήσεων που πραγματοποίησε με στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς τα σύνορα Ε.Ε.-Λευκορωσίας» αναφέρει ο κ. Μαμέρ, απαντώντας στην «Εφ.Συν.». Ειδικά για το τελευταίο, διευκρινίζει μάλιστα ότι «οι επαφές που πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος συνέβαλαν καθοριστικά στο να υποχωρήσει σημαντικά η πίεση στα σύνορα της Ε.Ε. με τη Λευκορωσία».

Σε ό,τι αφορά πάντως τις παρατηρήσεις του ρεπορτάζ σχετικά με τα τουίτ του αντιπροέδρου για το Κατάρ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρει: «επιβεβαιώνω για άλλη μία φορά ότι αυτά ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένα με τη θέση της Επιτροπής και ότι αντανακλούν τις συζητήσεις που έχουμε σχετικά με τα θέματα αυτά με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Η Επιτροπή προφανώς καλεί το Κατάρ να συνεχίσει την υλοποίηση των εξαγγελθεισών μεταρρυθμίσεων μετά τη λήξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου» και επαναλαμβάνει την παλιότερη δήλωση της προέδρου Φον Ντερ Λάιεν ότι όλα τα μέλη του σώματος των Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Σχοινά, απολαμβάνουν της πλήρους εμπιστοσύνης της.

Στην απάντηση του εκπροσώπου αναφέρεται τέλος, ότι «ο αντιπρόεδρος Σχοινάς επιβεβαιώνει ότι παρακάθισε σε γεύμα στις 27 Ιουλίου 2022 προς τιμήν του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος προήδρευσε του γεύματος. Του γεύματος προηγήθηκε επίσημη συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου Σχοινά και του Έλληνα πρωθυπουργού, κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου».

Το ρεπορτάζ των τριών Μέσων επισημαίνει, ωστόσο, ότι ούτε ο επιφορτισμένος με το χαρτοφυλάκιο της «προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, ούτε η τότε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, είχαν δηλώσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στο επίσημο πρόγραμμά τους. Σημειώνει επίσης ότι οι συναντήσεις αυτές έγιναν μόλις λίγους μήνες πριν την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γνωστό ως Qatargate.

Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και σε παλιότερες αποκαλύψεις για την ιδιωτική συνάντηση Μητσοτάκη-Σαλμάν και την πρόταση που φέρεται ότι κόμισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο Σαουδάραβας πρίγκηπας διάδοχος σχετικά με την διοργάνωση του Μουντιάλ 2030. Αποκαλύψεις για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη απαντήσεις.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago