Την ανάγκη να γίνουν γενναίες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των θεσμών, και κυρίως στη Δικαιοσύνη, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος στην 7η ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ).
Ο κ. Πικραμμένος τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα λειτουργεί μέσα σε ένα οργανωμένο κράτος και η λειτουργία των θεσμών και κυρίως της Δικαιοσύνης ασκούν έντονη επίδραση στον κόσμο της επιχειρηματικότητας.
«Η ποιότητα των θεσμών μιας χώρας είναι προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης και δεν είναι θέμα τύχης ή σύμπτωσης, αλλά βούλησης, επιλογής και κυρίως λειτουργίας. Γιατί ένα ποιοτικό θεσμικό περιβάλλον είναι καταλυτικός παράγοντας για μια ανταγωνιστική οικονομία ώστε να εξασφαλίσει κίνητρα για επενδύσεις. Δηλαδή, ασφάλεια και προβλεψιμότητα που είναι απαραίτητα για να κινηθεί ο επιχειρηματικός κόσμος» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ανέφερε επίσης ότι στις εκθέσεις του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μιας χώρας ορίζεται ως το σύνολο των θεσμών, των πολιτικών, και των παραγόντων που καθορίζουν το επίπεδο παραγωγικότητας της χώρας.
«Η χώρα μας απέκτησε από νωρίς ένα ισχυρό σύστημα θεσμών εκτελεστικής, νομοθετικής, και δικαστικής εξουσίας το οποίο πρόσφατα έχει εμπλουτιστεί από ένα πλέγμα ανεξαρτήτων αρχών με εκτεταμένο πεδίο αρμοδιοτήτων» είπε ο κ. Πικραμμένος και πρόσθεσε:
«Τα προβλήματα δεν προέρχονται από την απουσία των θεσμών αλλά από τον τρόπο λειτουργίας τους και την ποιότητα τους.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι θεσμοί σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε με την πανδημία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ταμείο ανάκαμψης, που στηρίζει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε δώρο προς τη χώρα. Εξαρτάται από την πιστή και έγκυρη τήρηση ορισμένων όρων που έχουν τεθεί, και οι οποίοι όροι μόνο αν πληρωθούν θα οδηγηθούμε στην εκταμίευση των χρημάτων. Για να πληρωθούν αυτοί οι όροι, έχουμε άμεση σύνδεση με την καλή λειτουργία των θεσμών που είναι αρμόδιοι. Και εμείς παρουσιάσαμε από τους πρώτους τα σχέδια για το ταμείο ανάκαμψης».
Ο κ. Πικραμμένος αναφερόμενος στους όρους, τόνισε ότι θα χρειαστεί άρτιος έλεγχος των δημοσίων συμβάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης γι’ αυτό είναι αναγκαία η αξιόπιστη λειτουργία των Αρχών που έχουν αρμοδιότητα στις δημόσιες συμβάσεις, και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί την ενοποίηση, αναβάθμιση, και θεσμική ενίσχυση αυτών των Αρχών για να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Εξίσου σημαντική – είπε ο κ. Πικραμμένος- είναι και η λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο έχει μεγάλη ενασχόληση με τον προσυμβατικό έλεγχο και πρέπει οι διαδικασίες να απλοποιηθούν και να γίνουν ταχύτερες.
«Μεγάλο ρόλο παίζουν οι ρυθμιστικές αρχές όπως η ΡΑΕ και η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών που συμβάλουν στην ανάπτυξη κρίσιμων τομέων της οικονομίας και στην ανάπτυξη δικτύων. Η ΡΑΕ σήμερα έχει βασικό ρόλο τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με Ρωσία για φυσικό αέριο» είπε επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει επίσης κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Μεταρρυθμίσεις-Προϋπόθεση η συναίνεση
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε με έμφαση ότι «για να κάνουμε βασικές μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη χρειάζεται μια προϋπόθεση που δεν την έχουμε. Χρειάζεται επαρκής χρόνος, που υπερβαίνει τη μια κυβερνητική θητεία».
Επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς «εάν θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, πρέπει να κάνουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, και πρέπει να αρχίσουμε από την τροποποίηση του Συντάγματος. Και αυτό μας φέρνει στη δεύτερη προϋπόθεση που είναι η πολιτική συναίνεση».
Ο κ. Πικραμμένος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσπάθεια συμμετοχής των φορέων της Δικαιοσύνης ώστε οι επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις να γίνονται κατανοητές και αποδεκτές ως αναγκαίες. «Δεν έχει νόημα να γίνονται μεταρρυθμίσεις και να προκαλούν αντιδράσεις» είπε, σημειώνοντας ότι δεν είναι επαρκής ο χρόνος θητείας που διατίθεται στην ηγεσία των δικαστηρίων για την επιτέλεση του έργου της.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη εξασφάλισης της συναίνεσης, και κάλεσε «όλο τον κόσμο» και κυρίως τους αρμόδιους φορείς και συλλόγους, να βοηθήσουν με διάλογο ώστε «να γίνει κατανοητό γιατί πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τη Δικαιοσύνη».
Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις κυρίως στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αναφέρθηκε στην επέκταση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος στα δικαστήρια, την δυνατότητα τηλεσυνεδρίασης και διάσκεψης εξ αποστάσεως και της ίδρυσης γραφείου συλλογής και επεξεργασίας δικαστικών στατιστικών στοιχείων «από την οποία περιμένουμε αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα είναι πολύ σημαντικά για τη διαμόρφωση ενός νέου δικαστικού χάρτη, δηλαδή που έχουμε δικαστήρια, που χρειάζονται και που δεν χρειάζονται. Είναι μέσα στις προϋποθέσεις του ταμείου Ανάκαμψης».
Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνολικής μεταρρύθμισης της Εθνικής Σχολής Δικαστών και την χαρακτήρισε «μια επένδυση στις νέες γενιές δικαστών» διότι, όπως είπε «θα θέλαμε να διαμορφώσουμε νέους δικαστές με άλλη νοοτροπία, αξιοκρατίας και ανταγωνιστικότητας».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Πικραμμένος τόνισε: «Οφείλει και η Δικαιοσύνη να ακολουθήσει τις εξελίξεις της κοινωνίας και να προσαρμοστεί στις εξελίξεις της εποχής διευκολύνοντας έτσι και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να συμβάλουν με κάθε τρόπο, στην αναβάθμιση και εδραίωση του αισθήματος εμπιστοσύνης, τόσο στην κοινωνία όσο και στο επιχειρείν».
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…