Πολιτική

Μετωπική Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον Πολιτισμό: Οι αρχαιότητες δεν είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Μητσοτάκη – Τα παιδιά της Τέχνης είναι το μέλλον

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τις πολιτικές στον τομέα του Πολιτισμού άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος πέντε μεγάλων μουσείων, αλλά και το ΠΔ για τα πτυχία των καλλιτεχνών.

Η επόμενη μέρα της χώρας δεν μπορεί παρά να έχει στο επίκεντρο το σεβασμό στην πολιτισμική μας κληρονομιά και στους ανθρώπους του Πολιτισμού τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παραλλήλως, δεσμεύτηκε για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών στο επίπεδο ΤΕ, αλλά και για την θέσπιση ολοκληρωμένης δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες.

Με αφορμή δε την καταγγελλόμενη από τους καλλιτέχνες κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μέσω της τροπολογίας που εξήγγειλε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για εξαίρεση των καλλιτεχνών από το ΠΔ Βορίδη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για τη διασφάλιση συλλογικών συμβάσεων για καλλιτέχνες και εργαζόμενους του Πολιτισμού.

Σε ό,τι αφορά το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα Μουσεία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα ακυρωθεί η μετατροπή τους σε νομικά πρόσωπα με διορισμένες διοικήσεις και έκανε λόγο για αναδιανομή και στα δημόσια μουσεία και μνημεία υπέρ των ελίτ και του πλούτου.

«Η αρχαία κληρονομιά μας δεν είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Μητσοτάκη, λες και άνηκε στο σύνολό της στη συλλογή της οικογένειας» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ακόμα και οι αρχαίοι θησαυροί των Ελλήνων γίνονται, από την κυβέρνηση, αντικείμενο εμπορίας και εκμετάλλευσης. Σημείωσε επίσης ότι, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, τα μικρά περιφερειακά μουσεία αποκόπτονται από τα μεγάλα και οδηγούνται στον αφανισμό λόγω έλλειψης πόρων, καθιστώντας άμεση και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στους εργαζόμενους σε αυτά.

«Θα διορίσετε από έναν Στάσση σε κάθε μουσείο κι αυτός θα εξασφαλίσει κέρδη, όπως… εξασφάλισε για τη ΔΕΗ, πουλώντας όλοι καταλαβαίνουμε τι»  είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι με την ίδρυση παραρτημάτων μουσείων στο εξωτερικό, η κυβέρνηση μετατρέπει σε κανονικότητα τη μακροχρόνια ή ακόμα και μόνιμη εξαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. «Δηλαδή ενδεχομένως και τη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας, όπως κάνατε με τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητες» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, και αφού υπενθύμισε τη ρήση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη ότι «Χωρίς τον Πολιτισμό είμαστε ο κανείς», ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της σε όλους τους τομείς και επισήμανε: «Η τέχνη είναι ανυπάκουη, για αυτό επιλέγετε τη βαρβαρότητα έναντι του Πολιτισμού».

Στρέφοντας μάλιστα τα βέλη του στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, είπε: «Αφού τσιμεντώσατε την Ακρόπολη, τεμαχίσατε τα αρχαία της Θεσσαλονίκης, ξεπλύνατε την αρχαιοκαπηλία με τη συλλογή Stern, τώρα μετατρέπετε ακόμα και τα μουσεία από χώρους Πολιτισμού σε χώρους εμπορίου». Η κριτική του προς την υπουργό Πολιτισμού και την κυβέρνηση επεκτάθηκε, στη συνέχεια, και στο θέμα του ΠΔ που έχει ξεσηκώσει σε κινητοποιήσεις όλους τους ανθρώπους του Πολιτισμού.

 «Επιχειρείτε να φυλακίσετε στο περιθώριο τα παιδιά των καλλιτεχνικών σχολών, σαν πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια των φίλων σας. Στόχος σας είναι οι νέοι του Πολιτισμού, για να εξυπηρετήσετε το σχεδιασμό των συμφερόντων των ιδιωτικών κολεγίων» είπε. Πρόσθεσε δε, κλείνοντας την αναφορά του: «Τα παιδιά του Πολιτισμού είναι το μέλλον και όχι οι Πάτσηδες ή τα παιδιά των αρχιδικαστών που συνεργάζονται με τα funds που απεργάζονται τη μεγαλύτερη ληστεία και δεν έχουν και την τσίπα να παραιτηθούν, όταν ο Άρειος Πάγος καταδικάζει το μέλλον 700.000 πλειστηριασμών. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον και όχι αυτοί που ασπάζονταν στα πόδια σας πλαστικούς Παρθενώνες και αποδείχθηκαν σκότος και έρεβος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το ΠΔ για τα πτυχία των καλλιτεχνών, τονίζοντας ότι «είναι ρύθμιση δίωξης του Πολιτισμού και των ανθρώπων του». Σχολιάζοντας τέλος την συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με εκπροσώπους του Πολιτισμού και των καλλιτεχνών, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός το μόνο που οφείλει να πει είναι ότι «αποσύρεται το ΠΔ και συγγνώμη για τη λάσπη που σας ρίξαμε».

Οι ειδήσεις σήμερα

Λούκα Κατσέλη για απόφαση Αρείου Πάγου: Οι οφειλέτες θα χάσουν τα σπίτια τους εν κρυπτώ και χωρίς διαπραγμάτευση

Γιατί αντιδρούν οι αρχαιολόγοι στην μεθόδευση της κυβέρνησης για τα Μουσεία

Νέο «χτύπημα» Καρατζαφέρη με εγκώμια για Μητσοτάκη και απόπειρα απαξίωσης Καραμανλή

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago