Απόψεις

Τα μαθηματικά της πανδημίας

Τα μαθηματικά της πανδημίας δεν παύουν ποτέ να με εκπλήσσουν.

Με αφορμή το χθεσινό θλιβερό ρεκόρ των 130 ανθρώπινων απωλειών, μελέτησα ξανά και ξανά τα νούμερα που περιλαμβάνει το καθημερινό δελτίο του ΕΟΠΥ. Το μάτι μου έπεσε σε έναν δείκτη που τον βλέπουμε 20 μήνες τώρα αλλά δεν του δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, παρότι αντιπροσωπεύει κατεξοχήν την ελπίδα: Αριθμός όσων έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ: 3.625.

Χάρη στη φροντίδα των γιατρών και της επιστήμης, 3.625 βαριά νοσήσαντες συμπολίτες μας έχουν βγει υγιείς από τις COVID ΜΕΘ. Σπουδαίο το μήνυμα, μεγάλος ο συμβολισμός. Μόνο που το νούμερο είναι μικρό. Απελπιστικά μικρό, αν συγκριθεί με τον αντίστοιχο αριθμό των θανάτων: 19.475.

Έκανα μερικές απλές αριθμητικές πράξεις από τις οποίες προέκυψε η εξής εικόνα: Από το σύνολο των ασθενών που είχαν νοσηλευθεί σε κρίσιμη κατάσταση μέχρι χθες το 15,7 έχει αποθεραπετεί, ενώ το 84,3% έχασε τη μάχη.   

Βάσει της ίδιας μεθόδου, τα αντίστοιχα ποσοστά πέρσι την ίδια ημερομηνία ήταν 83,4% θάνατοι και 16,6% αποθεραπείες. Επομένως, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Δυστυχώς δεν έχουμε πρόσβαση σε αντίστοιχους δείκτες άλλων χωρών. Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι σε χώρες με καλύτερα οργανωμένο σύστημα υγείας οι δείκτες τους είναι καλύτεροι.

Το άλλο πρόβλημα είναι βέβαια το πώς διαβάζει κανείς αυτά τα στοιχεία. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για παράδειγμα, μπορεί μέσω αυτού του θλιβερού απολογισμού να αντλήσει επιχειρήματα με στόχο να υπονομεύσει την αναγκαιότητα της θεραπείας σε ΜΕΘ, και όχι σε απλούς θαλάμους, σε διαδρόμους ή σε αποθήκες. 

Ας παραμείνουμε όμως σοβαροί. Χρωστάμε μεγάλη ευγνωμοσύνη στους εργαζόμενους στις εντατικές που, πολεμώντας με θεούς και δαίμονες, κατόρθωσαν μέχρι τώρα να σώσουν αυτές τις 3.625 ζωές. Κι αν ως ποσοστό μάς φαίνεται μικρό, μονάχα ένα συμπέρασμα μπορούμε να εξαγάγουμε απ’ αυτό. Ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βελτιωθεί περαιτέρω ο δείκτης αποτελεσματικότητας του δημόσιου συστήματος υγείας. Πράγμα που σημαίνει: Κατεπείγουσα επέκταση των εμβολιασμών, βελτίωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ταχύτερη παραπομπή των σοβαρών περιπτώσεων στα νοσοκομεία, επαρκείς και άρτια στελεχωμένες ΜΕΘ.   

Χριστόφορος Κάσδαγλης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago