Πολιτισμός

Μπαράζ κινητοποιήσεων για τα Μουσεία – Ανυποχώρητη η κυβέρνηση, «στο πόδι» οι αρχαιολόγοι

Παρά την κατακραυγή των εργαζομένων στα Μουσεία, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας, η κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη και προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση, η οποία ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ. Οι εργαζόμενοι στα μουσεία έχουν προκηρύξει για σήμερα εικοσιτετράωρη απεργία, καθώς και συγκεντρώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Οι συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες για τις 11.30 π.μ., στο Βυζαντινό Μουσείο στην Αθήνα και για τις 12:00 το μεσημέρι στην Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, μπροστά από τα Αρχαιολογικά Μουσεία των δύο πόλεων. Με κεντρικό σύνθημα «Όλος ο πολιτισμός στον δρόμο!», οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, προκειμένω να μην αλλάξει το καθεστώς και να μην μετατραπούν σε ΝΠΔΔ το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το Βυζαντινού Πολιτισμού και τα Αρχαιολογικά Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου.

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), πέραν της σημερινής εικοσιτετράωρης απεργίας, έχει δρομολογήσει συνεχείς κινητοποιήσεις, τονίζοντας σε υψηλούς τόνους ότι τα κρατικά μουσεία «δεν θα γίνουν υποχείρια της εκάστοτε κυβέρνησης, ούτε οίκοι εμπορίου». Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΑ καλεί σε διαδήλωση την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη στο ΕΑΜ (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο)  θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την ίδια ημέρα έχει κρίσιμη συνάντηση και με τα καλλιτεχνικά σωματεία για το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών.

Παραλλήλως, με το σύνθημα «σταματάμε τη λειτουργία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου» (ΚΑΣ), ο ΣΕΑ προκηρύσσει άλλες δύο 24ωρες κυλιόμενες απεργίες, για την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ημέρες, κατά τις οποίες υπάρχει  προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου και «σκοπός» των απεργιών είναι η μη διεξαγωγή τους. Οι αρχαιολόγοι (ΣΕΑ) τονίζουν μάλιστα ότι, «σε περίπτωση αλλαγής της ημερομηνίας των συνεδριάσεων του ΚΑΣ από την πολιτική ηγεσία, οι ημερομηνίες των απεργιών θα μεταφερθούν αναλόγως».

Τέλος, ο ΣΕΑ προκηρύσσει πανελλαδική απεργία-αποχή από τη διεκπεραίωση αλληλογραφίας με τους πολίτες και από τα διοικητικά καθήκοντα που σχετίζονται με τα ΕΣΠΑ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (εκτός μισθοδοσίας προσωπικού), από τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου «για την ικανοποίηση επιπλέον των οικονομικών μας αιτημάτων και της άμεσης πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι δεν θα εφαρμόσει τον νόμο της κυβέρνησης «μέχρι να καταργηθεί».

Οι ειδήσεις σήμερα

Να αμβλύνει το μέτωπο με τους καλλιτέχνες επιχειρεί η κυβέρνηση – Συνάντηση Μητσοτάκη με καλλιτεχνικά σωματεία την Τετάρτη

Τσαπανίδου: Πρώτη πράξη μιας προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η ρύθμιση χρεών

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago