Πολιτική

Αμφισβητεί το status quo στο Αιγαίο η Τουρκία-Εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για αποστρατικοποίηση

Επί τάπητος πάλι η αμφισβήτηση της Τουρκίας για Ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου μέσω του ανυπόστατου ισχυρισμού της αποστρατικοποίησης τους και παρά τις ισχυρές και τεκμηριωμένες εδώ και χρόνια επισημάνσεις της Αθήνας και των αποσαφηνίσεων που ΄έχει κάνει για το θέμα τόσο στον Ο.Η.Ε , όσο και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και Φόρα.

Εν μέσω της οικονομικής/ νομισματικής κρίσης που σαρώνει την Τουρκία και των αντιδράσεων του κόσμου , αλλά και κάτω από την πίεση της Αντιπολίτευσης , η Άγκυρα επανέρχεται με ακραία ρητορική στις αμφισβητήσεις της για το καθεστώς του Αιγαίου και τις μονομερείς αξιώσεις της. Ωστόσο χρειάζεται να επισημανθεί ότι όλα αυτά αποτελούν πάγιες και διαχρονικές θέσεις της Τουρκίας που φροντίζει να τις υπενθυμίσει ακόμα και έμπρακτα και να τις προβάλει , κάτω από οποιεσδήποτε εσωτερικές της καταστάσεις , πολιτικές , οικονομικές κ.α

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου άνοιξε και πάλι το θέμα μιας ευρύτατης αμφισβήτησης του καθεστώτος στο Αιγαίο από το βήμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης όπου σε κλίμα έντασης συζητείται ο προϋπολογισμός, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε νησιά Αιγαίου που στρατικοποιεί

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει δικαίωμα κυριαρχίας στα νησιά, τα οποία στρατιωτικοποιεί και για αυτό το λόγο εστάλη σχετική επιστολή στον ΟΗΕ» είπε.

Ερωτηθείς για το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απάντησε ότι τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα, αλλά αυτό το καθεστώς παραβιάστηκε από το 1960 που ήταν το ρεπουμπλικανικό λαϊκό κόμμα στην κυβέρνηση.

Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει δικαίωμα κυριαρχίας στα νησιά, τα οποία στρατιωτικοποιεί και για αυτό το λόγο εστάλη σχετική επιστολή στον ΟΗΕ.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ και τονίσαμε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, δε θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε αυτά»

«Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ενγκίν Αλτάι κατηγόρησε την κυβέρνησή μας για την παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου. Αυτό είναι ένα εθνικό ζήτημα. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό όρους με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων. Με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Η Ελλάδα από το 1960 στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. Δεν είναι κάτι νέο. Όμως εμείς τι κάναμε; Στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ και τονίσαμε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, δε θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε αυτά. Και αυτό το καταγράψαμε στον ΟΗΕ» ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε Αντόνιο Γκουντιέρες στις 30 Σεπτεμβρίου 2021  για το θέμα της αποστρατικοποίησης Ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Στην επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινίρογλου, η Τουρκία  επανήλθε με ακραία ρητορική και ανυπόστατους ισχυρισμούς , αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους».

Δηλαδή, τα νησιά αυτά δεν πρέπει να ανήκουν πλέον στην Ελλάδα από την στιγμή που αυτή διατηρεί στρατό σε αυτά.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago