Κόσμος

Ξεπέρασαν τους 28.000 οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία – Ανέστειλαν τις επιχειρήσεις διεθνείς ομάδες επικαλούμενες ταραχές

Την ώρα που οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασαν τους 28.000 και ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο απολογισμός τουλάχιστον θα διπλασιαστεί, τρεις διεθνείς ομάδες διάσωσης διέκοψαν τις επιχειρήσεις, επικαλούμενες ταραχές σε κάποιες περιοχές της τουρκικής επικράτειας.

Πρόκειται για δύο γερμανικές οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας (Διεθνής Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης-ISAR και γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας), οι οποίες το Σάββατο ανέστειλαν τις επιχειρήσεις διάσωσης στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας. Οι εκπρόσωποί τους έκαναν λόγο για προβλήματα και κατήγγειλαν πυροβολισμούς, ταραχές και συγκρούσεις ανάμεσα σε διάφορες ομάδες ατόμων.

Οι δύο οργανώσεις ανακοίνωσαν, ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου το έργο τους όταν η τουρκική υπηρεσία πολιτικής προστασίας χαρακτηρίσει την κατάσταση ασφαλή. Ωστόσο, ο υπεύθυνος της ISAR πρόσθεσε πως οι οργανώσεις θα είναι έτοιμες να βοηθήσουν άμεσα αν υπάρξουν ενδείξεις για επιζώντες. Νωρίτερα, η Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών των αυστριακών δυνάμεων ανέστειλε και αυτή τις επιχειρήσεις της, τις οποίες ξανάρχισε λίγη ώρα αργότερα, ανακοινώνοντας ότι ο τουρκικός στρατός έχει αναλάβει την προστασία της αυστριακής δύναμης. Για συγκρούσεις είχε κάνει λόγο και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, αναφέροντας ότι οι Αυστριακοί διασώστες είχαν βρει καταφύγει σε καταυλισμό, μαζί με άλλες διεθνείς οργανώσεις, και ανέμεναν οδηγίες.

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν αναφέρει συγκρούσεις και ταραχές στις σεισμόπληκτες περιοχές, ο ίδιος ο Ερντογάν, ωστόσο, σχολιάζοντας την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή, επισήμανε ότι κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ότι έχουν παρατηρηθεί κρούσματα λεηλασιών. Λεηλασίες έχουν αναφέρει άλλωστε και κάτοικοι και διασώστες στην περιοχή της Αντιόχειας. Αυτό δεν παρακάμπτει πάντως την οργή των κατοίκων κατά των τουρκικών Αρχών, σε πολλές περιοχές, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις τροφίμων, ακόμη και νερού.

Σύμφωνα πάντως με το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τουλάχιστον 48 άτομα συνελήφθησαν για λεηλασίες σε οκτώ επαρχίες που έχουν πληγεί από τον σεισμό και οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση. Σημειώνει μάλιστα ότι οι 42 από αυτούς συνελήφθησαν στην επαρχία Χατάι και στην κατοχή τους βρέθηκαν, εκτός από σημαντικά χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα και  υπολογιστές, καθώς και κοσμήματα, ακόμη και τραπεζικές κάρτες.

Οι ειδήσεις σήμερα

Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ζητούν η ΓΣΕΕ και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας

Τσαπανίδου: Πρώτη πράξη μιας προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η ρύθμιση χρεών

Ανδρουλάκης για πλειστηριασμούς: Έχουμε χρέος να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago