Πολιτική

Όταν ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτευε την πρώτη κατοικία – Πως ο πρωθυπουργός διαψεύδει τον Οικονόμου και τον Σταϊκούρα

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που δίνει το “πράσινο φως” στα funds. Η αντιπαράθεση είναι ακόμη εντονότερη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Κουμουνδούρου, με το κυβερνητικό αφήγημα να υποστηρίζει ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου απλώς επιβεβαιώνει έναν νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, όπως ανέδειξε ο ιστότοπος iEidiseis, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παλιότερες δηλώσεις του σχετικά με το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας αποτύπωνε ξεκάθαρα πως το Μαξίμου γνώριζε καλά τις παρεμβάσεις που έγιναν σε θεσμικό επίπεδο και την πολιτική που ασκήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η «υπενθύμιση» αυτών των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται να καταρρίψει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και στελεχών της ΝΔ, σύμφωνα με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε απροστάτευτους τους δανειολήπτες, όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 30 Απριλίου του 2020, εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ανακοίνωνε την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τρεις μήνες. «Κατά την δοκιμασία του κορονοϊού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα, ως το τέλος Ιουλίου του 2020» δήλωνε τότε ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας  ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας πως το καθεστώς προστασίας που είχε επιβάλει σε πρώτο επίπεδο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ορίζοντα τον Δεκέμβριο του 2019. Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές που ανέδειξαν τη ΝΔ στην κυβέρνηση έγιναν στις 7 Ιουλίου του 2019, άρα πριν τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όταν, σύμφωνα και με τον ίδιο τον Μητσοτάκη έληγε το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, εύλογο είναι το ερώτημα που προκύπτει για όσα λένε σήμερα οι κύριοι Οικονόμου και Σταϊκούρας: Πως δηλαδή, αφού η προστασία της πρώτης κατοικίας έληξε επί ΣΥΡΙΖΑ, και όχι επί ΝΔ με τον πτωχευτικό που ψήφισε τον Οκτώβριο του 2020, τον Απρίλιο του 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέτεινε την προστασία της; Παρέτεινε ο Μητσοτάκης κάτι που δεν υπήρχε, αφού σύμφωνα με τους Οικονόμου και Σταϊκούρα είχε ήδη καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ;

Ωστόσο δεν είναι μόνον αυτό το κενό του κυβερνητικού αφηγήματος. Νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2019, πάλι μετά τις εκλογές του Ιουλίου, στο report μεταμνημονιακής εποπτείας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέγραψε πως «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται ότι θα παρατείνουν το υφιστάμενο πλαίσιο για τέσσερις μήνες και θα το παύσουν στο τέλος Απριλίου του 2020. Στο νέο πλαίσιο που θα φέρουν θα εξασφαλιστεί η ελεύθερη, αναγκαστική εκτέλεση κατά κάθε ασφάλειας που παρασχέθηκε για παροχή δανείων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας».

Αλλά και λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2020, στο 6ο report μεταμνημονιακής εποπτείας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύεται πάλι ότι τον Απρίλιο του 2020 θα τελειώσει η προστασία της πρώτης κατοικίας: «The authorities reiterated their commitment that the protection would expire at the end of April 2020». «Δεσμεύονται, ρητά και καθαρά» είχε επισημάνει τότε η Έφη Αχτσιόγλου.

Τα ”φάλτσα” δεν σταματούν όμως εδώ, καθώς και στις 14 Οκτωβρίου 2020 το Υπουργείο Οικονομικών με δελτίο τύπου παραδεχόταν ότι προχώρησε σε δύο παρατάσεις, συνολικά επτά μηνών, του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η δεύτερη μάλιστα από αυτές αφορά εκείνη που είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 30 Απριλίου 2020 εν μέσω πανδημίας. Μια ανακοίνωση που είχε γίνει, μετά την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στις 9 Απριλίου 2020.

Πηγή: iEidiseis/left,gr

Οι ειδήσεις σήμερα

ΣΥΡΙΖΑ: Θα φέρει ΠΝΠ ο Μητσοτάκης για αναστολή πλειστηριασμών ως τις εκλογές ή δουλεύει για τους Πάτσηδες;

Νέες διαστάσεις στην υπόθεση ελληνοποίησης του διεθνώς καταζητούμενου Γιασάμ Αγιαβέφε αποκαλύπτει το Documento

Στα χέρια του εισαγγελέα τα εικονικά τιμολόγια των εταιριών Λαβράνου και της δημοσκοπικής εταιρίας Marc

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago