Κοινωνία

Μελέτη Τσιόδρα -Λύτρα για θνητότητα 87% διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ – Η κυβέρνηση τη γνώριζε από το Μάιο

Αυξημένη θνησιμότητα κατά 87% των διασωληνωμένων που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ σε σχέση με το φόρτο του συστήματος Υγείας καταγράφει μελέτη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του επιδημιολόγου Θεόδωρου Λύτρα η οποία ήταν εν γνώση της κυβέρνησης από τον περασμένο Μάϊο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «ΕφΣυν».

Ο κ. Λύτρας παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης με αναρτήσεις του στο Twitter υπογραμμίζοντας ότι ήρθε η ώρα να τη δημοσιεύσει. «Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λύτρας.

Από τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης αναδεικνύεται το γεγονός ότι όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.

Στην μελέτη καταγράφεται ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα και όπως διευκρινίζει ο Θεόδωρος Λύτρας, παρ’ ότι αυτό αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Όπως σημειώνει ο επιδημιολόγος στο Twitter, από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, και εντός ΜΕΘ.

«Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’ αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα», αναφέρει εμφατικά ο κ. Λύτρας.

Ωστόσο, εξηγεί ότι «και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες», ενώ καταλήγει με μία θλιβερή επισήμανση: «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago