Πολιτική

Αχτσιόγλου: Στο έλεος μαζικών πλειστηριασμών οι δανειολήπτες με επιλογή της κυβέρνησης

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να βγουν στο σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες 700.000 ακίνητα, αξίας 45 δισ. ευρώ, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (servicers) να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds. Αυτό αναφέρει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή την χθεσινή απόφαση, τονίζοντας ότι αναμένεται να αποτελέσει μπούσουλα για χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις.

«Με τη δικαστική αυτή απόφαση -το σκεπτικό της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστό- στερούνται οι δανειολήπτες μίας δικονομικής δυνατότητας να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις την εκτέλεση πλειστηριασμού», αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Αχτσιόγλου. Η ίδια προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «εξαρχής τονίσει στην κυβέρνηση ότι το ζήτημα δεν αφορά μία δικονομικού τύπου διαφορά, αλλά ότι θα έπρεπε να έχει νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Σημειώνει επίσης ότι «παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση επέμεινε στον πτωχευτικό της κώδικα με τον οποίο είχε καταργήσει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμη και των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας, ενώ άφησε εντελώς ανεξέλεγκτα τα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς, χωρίς καν υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης προς τον οφειλέτη».

Η Έφη Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι «τις συνέπειες αυτών των πολιτικών επιλογών τις βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία που σαρώνεται από εκτεταμένο κύμα πλειστηριασμών», ενώ χτυπά καμπανάκι και για τους μέχρι χθες ενήμερους  δανειολήπτες, για τους οποίους αναφέρει ότι «κινδυνεύουν πλέον με πλειστηριασμούς, καθώς με την έκρηξη των επιτοκίων αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους». Παραλλήλως κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «λειτουργεί ως ανέμελος παρατηρητής και εξαντλείται σε επικοινωνιακού τύπου διαρροές».

Σημειώνει τέλος ότι «η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου δεσμεύεται ότι θα νομοθετήσει τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσο και για ένα πλαίσιο πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των χρεών των πολιτών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες».

Οι ειδήσεις σήμερα

Υπέρ των funds ο Άρειος Πάγος για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας – Ανοίγει ο δρόμος για να βγουν στο σφυρί 700.000 ακίνητα

Εκρηκτική αύξηση στα «μαύρα ταμεία» του κράτους, επί Μητσοτάκη, αποκαλύπτει το Inside Story

Παραιτήθηκαν και οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago