Πολιτική

Συνδρομή των Ευρωπαίων σοσιαλιστών για να γίνουν ξεκάθαρες στην ΕΕ όλες οι πτυχές του «καθεστώτος Μητσοτάκη» ζήτησε ο Τσίπρας

Να συνδράμουν, ώστε να γίνουν ξεκάθαρες στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς όλες οι διαστάσεις του «καθεστώτος Μητσοτάκη» ζήτησε από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην προσύνοδο Κορυφής του ΕΣΚ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κομματικές πηγές, τοποθετήθηκε σε όλα τα θέματα, τα οποία απασχολούν το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε ό, τι αφορά τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει άπραγη ούτε μπορεί όμως να στηρίζει μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων κρατών-μελών. Εξηγώντας δε το σχέδιο για χαλάρωση σε ό,τι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, σημείωσε ότι, αν κάθε κράτος μέλος αφεθεί να ενισχύσει την βιομηχανική παραγωγή και την οικονομική του ανάπτυξη με βάση τις δυνατότητες του, τότε θα χαθεί οριστικά ο στόχος της σύγκλισης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε «τρεις κατευθύνσεις» πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι ευρωπαϊκές πολιτικές, πέρα από τη χαλάρωση των περιορισμών στις κρατικές ενισχύσεις και την αναδιάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι κατευθύνσεις αυτές είναι:

Πρώτον, κοινή έκδοση χρέους όπως πρότεινε ο κ Τζεντιλόνι (και έχει γίνει ήδη με το Ταμείο Ανάκαμψης) και διαχείριση αυτών των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Δεύτερον, οι κρατικές ενισχύσεις να δίνονται με τη μορφή εγγυήσεων προκειμένου να μην προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος και να υπάρξει ανώτατο επιτρεπόμενο όριο κρατικών ενισχύσεων ως προς το ΑΕΠ του εκάστοτε κράτους – μέλους, το οποίο θα ορίσει κεντρικά η Ε.Ε. ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των χωρών

Τρίτον, να υπάρξει ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να στηρίζει πραγματικά την οικονομική ανάπτυξη και σύγκλιση, με υιοθέτηση χρυσού κανόνα μη μέτρησης στον ετήσιο υπολογισμό του ελλείμματος, δημοσίων επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή, υγεία και άλλους τομείς και αυτόματο δημοσιονομικό σταθεροποιητή που θα ενεργοποιείται σε κρίσεις.

Αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα και τις εδώ εξελίξεις , ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η καταρράκωση του Κράτους Δικαίου δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα και ενημέρωσε του Ευρωπαίους σοσιαλιστές για τις τελευταίες αποκαλύψεις της ΑΔΑΕ σχετικά με τις υποκλοπές. Ζήτησε μάλιστα τη στήριξη των μελών του ΕΣΚ, ώστε να αποκαλυφθεί σε όλες του τις πτυχές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, «το καθεστώς Μητσοτάκη».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι η Ευρώπη έχει αργήσει πάρα πολύ και ότι δεν γίνεται να συζητάμε αυτό το θέμα, μόνον όταν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν για δευτερογενείς ροές. Παραλλήλως επισήμανε ό,τι δεν είναι δυνατόν, ενώ ορθώς έχουμε υποδεχθεί ως Ευρώπη τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανούς, σε λιγότερο από έναν χρόνο, να μην προωθείται δυναμικά μια συμφωνία για έναν ετήσιο αριθμό νόμιμης και ασφαλούς υποδοχής και επανεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική.

Σημείωσε τέλος ότι δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταβληθεί, πριν το καλοκαίρι, μια συμφωνία σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς και μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία για την αντιμετώπιση των διακινητών και την αποδοχή επιστροφών.

Οι ειδήσεις σήμερα

Εκρηκτική αύξηση στα «μαύρα ταμεία» του κράτους, επί Μητσοτάκη, αποκαλύπτει το Inside Story

Πλιάτσικο με τα απόρρητα κονδύλια καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά απαντήσεις

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις διασυνδέσεις της ΕΛ.ΑΣ με την Greek Μafia

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago