Ισως κάποιοι να τον θυμούνται από την εποχή που υποστήριζε με πάθος ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει από την ευρωζώνη για… το καλό της. Ο Γερμανός οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν ήταν πάντα φανατικός υποστηρικτής του «σκληρού ευρώ» και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως την εξέφρασε πολιτικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τώρα κάνει μαύρες προβλέψεις για τον πληθωρισμό στη Γερμανία και στην Ευρώπη και κατηγορεί και πάλι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αδράνειά της στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου, που όπως σημειώνει είναι πρωτοφανές εδώ και επτά δεκαετίες και δεν θα είναι καθόλου παροδικό.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου, στο οποίο άλλοτε υπήρξε πρόεδρος, ο Ζιν υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε σε ένα όχημα δίχως φρένα και η κατηφόρα μπροστά μας είναι μεγάλη». Υπενθύμισε ότι το Νοέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε το 5,2% στην Ευρώπη το 4,9% και στις ΗΠΑ το 6,9%, δείκτες τους οποίους δεν έχουμε συναντήσει εδώ και τουλάχιστον τριάντα χρόνια και προειδοποίησε ότι είμαστε ουσιαστικά στη μέση ενός σαρωτικού κύματος, που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα για μια σειρά λόγους.
Οπως είπε ακόμα δεν έχουν φτάσει στους δείκτες τιμών κατανάλωσης οι αυξήσεις που παρατηρούνται στον τομέα της μεταποίησης, που κινούνται σε διψήφια νούμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό θα συμβεί κατά κύματα το επόμενο διάστημα και θα έχει σαρωτικό χαρακτήρα.
Ο Ζιν πιστός στις παραδόσεις του χαρακτήρισε λανθασμένη την επιλογή αύξησης των ωριμισθίων, που έχει υποσχεθεί η νέα γερμανική κυβέρνηση, ενώ υποστήριξε ότι η προσδοκία περαιτέρω αύξησης των τιμών οδηγεί συχνά τους καταναλωτές σε προληπτικές αγορές, που δεν θα έκαναν υπό άλλες συνθήκες, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης και κατά συνέπεια και των τιμών. Με άλλα λόγια «ο πληθωρισμός γεννά πληθωρισμό».
Ως ένα τρίτο λόγο για το τσουνάμι των επόμενων ετών ανέφερε την απώλεια της αξίας του ευρώ απέναντι στο δολάριο, που ενισχύει και τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Τέταρτος παράγοντας η άνοδος των τιμών της ενέργειας όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα, αφού η πράσινη μετάβαση που επαγγέλονται το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες, με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας θα κοστίσουν και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο των τιμών. Υπάρχει τέλος και η γήρανση του πληθυσμού, με το ποσοστό των συνταξιούχων που «καταναλώνουν χωρίς να παράγουν» να διευρύνεται συνεχώς και να ανεβάζει ακόμα περισσότερο την ζήτηση και να μειώνει και τις καταθέσεις.
Κατά τη γνώμη του όλα τα παραπάνω συνηγορούν στην εκτίμηση ότι πέραν του «παροδικού πληθωρισμού», που σχετίζεται και με «ρήγματα» της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, η Δύση βρίσκεται μπροστά σε ένα πρόβλημα διαρκείας, το οποίο μάλλον έχουν υποτιμήσει ή απλώς προσπαθούν να υποβαθμίσουν οι κεντρικές τράπεζες, που «αντί να αντιμετωπίσουν τη φωτιά εν τη γενέση της την αφήνουν να επεκταθεί».
Σημείωσε ότι η ΕΚΤ «παρανόμησε» αγοράζοντας τα τελευταία χρόνια κρατικά ομόλογα αξίας 3,9 τρισ. ευρώ, ουσιαστικά χρηματοδοτώντας από την πίσω πόρτα τα κράτη. Τώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα. Δε μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια και αν άρχιζε να πουλάει και πάλι κρατικά ομόλογα αυτό θα προκαλούσε άνοδο των επιτοκίων και ουσιαστικά θα οδηγούσε σε χρεωκοπία κράτη που δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Προβλήματα θα αντιμετώπιζαν και πολλές τράπεζες και αυτό τελικά θα οδηγούσε σε ένα παγκόσμιο χάος στις χρηματαγορές.
Η όλη κατάσταση θυμίζει κάποιον εξαρτημένο, που «το απολαμβάνει όταν ξεκινάει, αλλά δε μπορεί να σταματήσει». Και όταν βλέπει μπροστά του τον κατήφορο, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κλείσει τα μάτια και να προσευχηθεί.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…