Πολιτική

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης – Τι θα ζητήσει από τη Σύνοδο Κορυφής

Η στήριξη στην Ουκρανία ενόψει της συμπλήρωσης  ενός έτους από την ρωσική εισβολή, δεδομένης και της παρουσίας του Ζελένσκι, θα κυριαρχήσει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η ατζέντα περιλαμβάνει, ωστόσο, και την συζήτηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όπως και την πρόκληση του Μεταναστευτικού.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, καθώς οδεύει προς την κλιματική ουδετερότητα, στο επίκεντρο της συζήτησης είναι η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, κάτι που, όμως, ευνοεί τις μεγαλύτερες χώρες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι αυτό δεν είναι αρκετό και ότι μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα επισημάνει, ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια της πανδημίας. Με τη θέση αυτή  συντάσσονται μάλιστα και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί πιο φιλόδοξα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της στην πράσινη μετάβαση και να βάλει και χρήματα στο τραπέζι, όπως είχε κάνει με το RepowerEU.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, που αντιμετωπίζουν την πίεση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα επισημάνει και πάλι την ανάγκη να χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους εργαλεία εναέριας επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων και τεχνητά εμπόδια, προκειμένου να κλείσουν οι δίοδοι της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να τονίσει την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης του μεταναστευτικού που θα βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη. Αυτό απαιτεί συνεργασία στο ζήτημα των άμεσων επιστροφών σε χώρες, οι υπήκοοι των οποίων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Τέλος, με αφορμή τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, ο πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη συντονισμού και αντίδρασης στην ανθρωπιστική καταστροφή, επισημαίνοντας και την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας στην αποστολή βοήθειας προς την γειτονική χώρα. Για τη Συρία, όπου η κατάσταση είναι περίπλοκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι απαιτείται διεθνής συντονισμός για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή και ότι πρέπει να βρεθούν και ευρωπαϊκά εργαλεία.

Οι ειδήσεις σήμερα

Τσίπρας: Η απερχόμενη κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τις καλλιτεχνικές ειδικότητες από το ΠΔ

Ένταση και χαρακώματα στη Βουλή: Δεν άκουσε ο Βορίδης τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης – Πως επηρεάστηκε το ΠΑΣΟΚ

Απαντήσεις από τον Μητσοτάκη για το ρεπορτάζ του Politico ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ


newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago