Πολιτική

Εξαγγελίες Μητσοτάκη για τους ένστολους από το βήμα της Βουλής – Για εργαλειοποίηση του Κοινοβουλίου κάνουν λόγο κύκλοι της αντιπολίτευσης

Παρέμβαση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μισθολογικά ζητήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις έκανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υποσχέθηκε νέο μισθολόγιο και παραλλήλως επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφασή του να απέχει από τις ψηφοφορίες. Παρέμβαση στη συζήτηση αναμένεται να κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ κύκλοι της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για εργαλειοποίηση του Κοινοβουλίου από τον πρωθυπουργό.

«Βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω για δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα έπρεπε να ενώνουν τις πολιτικές δυνάμεις. Η μία ρυθμίζει σημαντικά ζητήματα των στελεχών των ΕΔ, η δεύτερη έρχεται να θωρακίσει τη δημοκρατική ομαλότητα από τους εχθρούς της (τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη). Η πρώτη έρχεται να ρυθμίσει κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη σταδιοδρομία και τα μισθολογικά ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε ο πρωθυπουργός.

Εν μέσω έντονων επικρίσεων από την αντιπολίτευση για την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των Αρχηγών των Επιτελείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις και προστατεύει τη Δημοκρατία, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για τα «ευτράπελα», όπως είπε «περί δημοκρατικής εκτροπής».

Εξειδικεύοντας τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε ότι αφορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, «στις οικονομικές ενισχύσεις, που έχουν ήδη δοθεί, προστίθενται και η αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και καταργείται η παλιά παρακράτηση υπέρ των στρατιωτικών».

Πρόσθεσε επίσης ότι «οι απόφοιτοι ακαδημιών εμπορικού ναυτικού θα μεταφέρονται αυτόματα στο πολεμικό ναυτικό για να υπηρετούν εκεί τη θητεία τους, ενώ και η εθνοφυλακή εκσυγχρονίζει την εκπαίδευση των μελών της με τις τάξεις της να ανοίγονται και στις γυναίκες. Σύντομα θα καταθέσουμε πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση για τους ΕΠΟΠ».

«Αυτές οι παρεμβάσεις καθρεφτίζουν την επιτελική κυβερνητική αντίληψη για τους ένστολους, από την υγεία έως την οικονομική τους ανακούφιση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Μιλώ για συγκεκριμένες και χειροπιαστές ενέργειες με στόχο τη θωράκιση των αμοιβών τους που βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σχετικά με την αποστολή που επιτελούν. Αυτή η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τη μη φορολόγηση πτητικών και άλλων επιδομάτων. Εν μέσω των πολλών κρίσεων κάνουμε αυτά που μπορούμε και αυτά που επιτρέπουν οι αντοχές της χώρας μας. Προσπαθούμε για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ναι θα υπάρξει αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1/1/24».

Αφού παρουσίασε επιγραμματικά το νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά μετά τις εκλογές και από 1/1/ 2024. Στη συνέχεια επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν περιμένει και πολλά από το κόμμα που «διαφώνησε με όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα» και «καταψήφισε τον προϋπολογισμό άμυνας». Ανέφερε επίσης ότι δεν περιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα ψηφίσει τις ρυθμίσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις», ούτε τις προκαταβολές στους συνταξιούχους, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίζει έως τις εκλογές «πρωτοφανή», λέγοντας ότι «προτάσσει το παράλογο στο άλογο». Υποστήριξε τέλος ότι αυτή η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ «προσβάλλει τη δημοκρατία και το Σύνταγμα», αλλά  και εκείνους που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «ο λαός ψηφίζει αντιπροσώπους όχι απεργούς».

Οι ειδήσεις σήμερα

Δεσμεύσεις Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη για «Δικαιοσύνη στην Πράξη»

ΝΔ: το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας»

Ανακαλεί η Απογευματινή το δημοσίευμα για τις «βαλίτσες του Καλογρίτσα στον Νίκο Παππά»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago