Πολιτική

Μαύρος: Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll δεν υπήρχε όνομα εντολέα

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll δημοσιεύτηκε xωρίς το όνομα εντολέα, πράγμα που είναι παράτυπο ενώ έγινε μισός έλεγχος της δημοσκόπησης, μόνο, δηλαδή, στο κομμάτι της συλλογής στοιχείων και όχι στο κομμάτι της επεξεργασίας και στάθμισής τους. Αυτό κατέθεσε σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος. Στην επίμαχη δημοσκόπηση, υπήρχε μέτρηση και για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, όπου ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανιζόταν πρώτος και με διαφορά από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Επίσης ο κ. Μαύρος χαρακτήρισε προβληματικό να δίνονται απευθείας αναθέσεις (εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών) σε μια εταιρεία της οποίας ο ιδιοκτήτης πραγματοποιεί ταυτοχρόνως δημοσκοπήσεις.

Αναφερόμενος στα περί στοχοποίησης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι μολονότι ο συγκεκριμένος χώρος εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις όταν βρίσκεται σε θέση άμυνας το κάνει με πιο έντονο τρόπο! «Αυτό όμως δημιουργεί προβλήματα σε εμάς και στην λειτουργία στα όρια της Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε το περιβόητο sms που φέρεται να είχε λάβει από τον Αλ. Τσίπρα μετά τις εκλογές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία. Χωρίς αυτή τη φορά να πει ότι ο αποστολέας ήταν ο κ. Τσίπρας, σημείωσε:

«Την επομένη εκλογών δέχθηκα μια τεράστια συγγνώμη στο κινητό μου. Τον τιμά αυτό γιατί από την θέση που είχε θα μπορούσε να μην πει τίποτα. Και τον τιμά ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έδιωξε από δίπλα του τους συμβούλους που τον παρέσυραν. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι μετά από αυτό γιατί εμείς έχουμε ξαναμπεί στο στόχαστρο».

Ο Γ. Κεφαλογιάννης επίχειρησε να… εκμαιεύσει το πρόσωπο του αποστολέα αλλά ο κ. Μαύρος το αρνήθηκε: «Μπορώ να μην απαντήσω; Σας είπα ότι ένας σημαίνον άνθρωπος μου έστειλε την συγγνώμη». Μάλιστα, υπενθύμισε ότι μια παλαιότερη ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας: Αφιέρωσε δέκα λεπτά κατηγορώντας τις εταιρείες δημοσκοπήσεων με λέξεις που δεν θέλω να τις αναφέρω εδώ. Παρασυρόμενος από ορισμένους συμβούλους που είχε δίπλα του για το ποια είναι τα πραγματικά αποτελέσματα», είπε ενώ επανέλαβε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάψει (και προφανώς ακόμη έχει) συνδρομές με συγκεκριμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τις λίστες Πέτσα και την Opinion Poll, ο μάρτυρας Δημ. Μαύρος, αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ επιβεβαίωσε τα δύο άκρως «αμαρτωλά» γεγονότα για την εν λόγω εταιρία.

Ότι δηλαδή αφενός δεν δημοσιοποίησε τον πελάτη –εντολέα όπως ορίζει ο νόμος και αφετέρου δεν ζήτησε να γίνει έλεγχος από τον ελεγκτικό φορέα των δημοσκοπήσεων, διαψεύδοντας έτσι χαρακτηριστικά τις δηλώσεις των βουλευτών της Ν.Δ. που ισχυρίζονται διαρκώς ότι η Opinion Poll ελέγχθηκε πλήρως και βρέθηκε εντάξει.

ΝΔ: Το πολιτικό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα είναι προφανές

«H υποκριτική στάση του Αλέξη Τσίπρα αναδείχθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής από την κατάθεση του αντιπροέδρου του ΣΕΔΕΑ κ. Δημήτρη Μαύρου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και επισημαίνεται:

«Ο κ. Μαύρος υπενθύμισε ότι ενώ πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούσε τις δημοσκοπήσεις για τις χαμηλές πολιτικές του πτήσεις, αμέσως μετά τις εκλογές τού ζητούσε μέσω SMS συγνώμη για την άδικη κριτική του.

Κι αυτή, όμως, η κίνηση του κ. Τσίπρα ήταν υποκριτική. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που αποφάσισε να αιτηθεί τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με καταγγελίες αντίστοιχες με αυτές του 2019 για τις οποίες μάθαμε ότι ζήτησε συγνώμη.

Το πολιτικό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα είναι προφανές. Κάθε φορά που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο ανακαλύπτει ”στημένες” δημοσκοπήσεις και δήθεν σκάνδαλα για να καλύψει την πολιτική γύμνια του.Το ίδιο έκανε και στην περίπτωση της Opinion Poll στηρίζοντας την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής σε fake news, όπως και σήμερα προέκυψε από την κατάθεση του κ. Μαύρου.

Ο κ. Μαύρος αποκάλυψε ότι η εταιρία δεν πήρε απευθείας ανάθεση αλλά έγινε διαγωνισμός μεταξύ τριών εταιριών όπου επιλέχθηκε ως η καλύτερη πρόταση. Κατέθεσε επίσης, ότι δεν πρόκειται για εταιρία-φάντασμα ή με μικρή πορεία στο χώρο, όπως συνέβη με κάποιες άλλες εταιρίες που έλαμψαν την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν και θα μπορούσε να ζητήσει να ελεγχθεί η δημοσκόπηση της Opinion Poll με μια απλή αίτηση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΔΕΑ, δεν το έκανε.

Η συνέχεια όμως αποδείχτηκε περισσότερο οδυνηρή για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού ο μάρτυρας αποκάλυψε ότι ο ΣΕΔΕΑ έχει καταγγείλει στο ΕΣΡ την Vox pop, την εταιρία τού πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σκλιά, ωστόσο αρνήθηκε τον έλεγχο για τις δημοσκοπήσεις που κατέγραφαν εκτόξευση των ποσοστών του κόμματος!

Επιπλέον, ο μάρτυρας έβαλε στο κάδρο της συζήτησης την Bridging Europe, την περίφημη εταιρία ”φάντασμα”, λέγοντας ότι εάν και της είχαν ζητήσει να γίνει μέλος του ΣΕΔΕΑ, εκείνη το αρνήθηκε για να μην μπορούν να ελέγχονται οι δημοσκοπήσεις της».

«Μετά από όλα αυτά, μια λέξη αρκεί να περιγράψει την κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ: Φιάσκο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago