Κόσμος

Αλλες χώρες , άλλα ήθη – Στη φυλακή η πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας

Μία απόφαση εντελώς ξένη για τα ελληνικά δεδομένα έλαβε η Δικαιοσύνη της Δανίας που καταδίκασε σε φυλάκιση 60 ημερών την πρώην υπουργό Μετανάστευσης Ίνγκερ Στόιμπεργκ, για παράβαση των υπουργικών καθηκόντων της καθώς με παράνομη απόφασή της χώρισε ζευγάρια προσφύγων. Η Στόιμπεργκ πρέπει να εκτίσει την ποινή καθώς δεν είναι εφέσιμη.

Η υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε έλαβε χώρα το 2016, όταν με απόφαση της Στόιμπεργκ χώρισαν 23 ζευγάρια προσφύγων κατά την άφιξή τους στη χώρα. Ένα από τα ζευγάρια αυτά προσέφυγε στη δικαιοσύνη, η υπόθεση πήγε στο κοινοβούλιο , ο διαμεσολαβητής του οποίου έκρινε ότι η απόφαση της υπουργού ήταν παράνομη, με αποτέλεσμα να κινηθεί διαδικασία μομφής εις βάρος της Στόιμπεργκ. Επρόκειτο για την πρώτη δίκη έπειτα από διαδικασία μομφής εις βάρος υπουργού τα τελευταία 30 χρόνια και μόλις η έκτη στην ιστορία της χώρας

Η πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του γάμου ανηλίκων και δήλωσε «έκπληκτη» για τη δικαστική απόφαση. Όπως υποστήριξε, με τη δικαστική απόφαση «πλήττονται οι αρχές και αξίες της Δανίας», εκτός από την ίδια, ωστόσο θα συμμορφωθεί και θα εκτίσει την ποινή της, την οποία οι δικηγόροι της χαρακτήρισαν πολύ σκληρή.

Η Ίνγκερ Στόιμπεργκ ήταν υπουργός την περίοδο 2015-2019 της δεξιάς κυβέρνησης που είχε τη στήριξη του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας, και κατά τη διάρκεια της θητείας της είχε τηρήσει πολύ σκληρή στάση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, επιβάλλοντας μια σειρά από περιορισμούς στους πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονταν στη χώρα. Ένας από αυτούς ήταν το διάταγμα που απαγόρευε σε παντρεμένους/ες πρόσφυγες κάτω των 18 ετών να συγκατοικούν με τους συζύγους τους.

Μεταξύ των 23 ζευγαριών που χωρίστηκαν ήταν και αυτό της τότε 17χρονης Ριμάζ Αλκαγιάλ και του 26χρονου Αλνούρ Αλουάν από τη Συρία, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Η κοπέλα ήταν ήδη έγκυος όταν χωρίστηκαν και έμειναν πολλούς μήνες μακριά ο ένας από τον άλλο, μέχρι να ανακληθεί η απόφαση που τους αφορούσε.

Η δικαστική απόφαση μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την πρώην υπουργό, η οποία όταν πέρασε η πρόταση μομφής εις βάρος στο Κοινοβούλιο παραιτήθηκε από τη θέση της. Πλέον είναι ανεξάρτητη βουλευτής ωστόσο κινδυνεύει να κινηθεί διαδικασία αποπομπής της από τον βουλευτικό θώκο.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago