Σε 30.000 υπολογίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις που «λιμνάζουν» περισσότερο από 6 μήνες στο πρώτο στάδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού καθώς οι αιτούντες-οφειλέτες δεν έχουν συναινέσει στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ώστε να περάσουν στο επόμενο στάδιο, αυτό της οριστικής υποβολής-διαπραγμάτευσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου, 34.600 αιτήσεις βρίσκονται στο στάδιο 1, αυτό της αρχικής υποβολής-άντλησης στοιχείων, όμως οι περίπου 30.000 που δεν προχωρούν εδώ και μήνες στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να διαγραφούν, βάσει των προωθούμενων αλλαγών, ώστε να ανεβάσει ταχύτητες και να γίνει πιο αποτελεσματικός ο εξωδικαστικός.
Την ίδια στιγμή, αναμένεται να ανοίξει για περισσότερους οφειλέτες ο μηχανισμός καθώς θα καταργηθούν οι περιορισμοί που «έκλειναν πόρτα» αν το 90% της οφειλής είναι προς έναν πιστωτή ή οι οφειλές κάτω των 10.000 ευρώ έστελναν τους οφειλέτες σε διμερείς ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσαν το υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το συνολικό ύψος των ρυθμισμένων οφειλών έφτανε, μόλις, τα 300 εκατ. ευρώ.
Ο στόχος για το πρώτο 6μηνο του 2023, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, είναι οι νέες ρυθμίσεις να φτάσουν το 1,6 δισ. ευρώ. Θα προκύψουν από αιτήσεις 392 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αξιολόγησης, αιτήσεις 775 εκατ. ευρώ που αξιολογούνται από τους χρηματοδοτικούς φορείς ή/και το Δημόσιο και αιτήσεις 458 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Στο αισιόδοξο σενάριο, οι ρυθμίσεις θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ και θα προκύψουν από αιτήσεις 392 εκατ. ευρώ σε τελικό στάδιο αξιολόγησης, αιτήσεις 928 εκατ. ευρώ σε στάδιο αξιολόγησης από τους χρηματοδοτικούς φορείς ή/και το Δημόσιο και αιτήσεις 630 εκατ. ευρώ σε αρχικό στάδιο.
Σε ό,τι αφορά τις εγκρίσεις, από τα αιτήματα (οριστική υποβολή) για ρύθμιση οφειλών ύψους 6,3 δισ. ευρώ, το 54% έχει αξιολογηθεί και από αυτά έχει εγκριθεί η ρύθμιση στο 78%, ήτοι 2,7 δισ. ευρώ.
Αιτήματα για ρύθμιση οφειλών, ύψους 1,6 δισ. ευρώ που έχουν αξιολογηθεί από το Δημόσιο, έχουν εγκριθεί σε ποσοστό 91% (1,5 δισ. ευρώ). Από αιτήματα για οφειλές 1,8 δισ. που έχουν αξιολογηθεί από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, έχει εγκριθεί ποσοστό 66% (1,2 δισ. ευρώ). Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τους servicers, προσεγγίζει το 80% όταν πρόκειται για οφειλές ώς 200.000 ευρώ που αφορούν κυρίως ιδιώτες. Σημειώνεται ότι το 73% των οφειλών, δηλαδή 19,6 δισ. ευρώ, αφορά φυσικά πρόσωπα. Οι διμερείς ρυθμίσεις έγιναν αποδεκτές από τους οφειλέτες σε ποσοστό 52% και οι πολυμερείς σε ποσοστό 54%.
Τον Ιανουάριο, το μέσο «κούρεμα» οφειλών ανέρχεται σε 22% για οφειλές προς το Δημόσιο και 31,5% για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης).
Το 40% των ρυθμίσεων (439 εκατ. ευρώ) έλαβε ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%. Το Δημόσιο «κούρεψε» κατά 22%, οι στεγαστικές οφειλές «κουρεύτηκαν» κατά 23,5%, οι επιχειρηματικές κατά 40,1% και κατά 31,9% οι καταναλωτικές.
Η μέση διάρκεια των ρυθμίσεων για οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχεται σε 18 έτη και σε 15 έτη για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς, με το 33% των οφειλών να ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…