Πολιτισμός

Κατέλαβαν το Εθνικό Θέατρο σπουδαστές από όλες τις δραματικές σχολές – Ζητούν απόσυρση του ΠΔ Βορίδη

Αργά το βράδυ του Σαββάτου σπουδαστές της Δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου και συμφοιτητές τους από όλες τις ανώτερες ιδιωτικές σχολές δραματικής Τέχνης κατέλαβαν το κτίριο Τσίλερ της κεντρικής σκηνής του Εθνικού θεάτρου. Κύριο και βασικό αίτημα των σπουδαστών είναι η απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος Βορίδη, το οποίο υποβαθμίζει τα πτυχία τους σε απολυτήρια Λυκείου. Μια απόφαση που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κόσμο του Πολιτισμού, που απαντά με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ο Συντονισμός Σπουδαστών Δραματικών Σχολών απευθύνει κάλεσμα στήριξης του εγχειρήματός του και συγκέντρωσης έξω από το κατειλημμένο κτίριο Τσίλλερ επί της οδό Αγίου Κωνσταντίνου στο κέντρο της Αθήνας, αφού τονίζει ότι εδώ και 50 μέρες, εργαζόμενοι στην τέχνη, σπουδαστές, μαθητές και αλληλέγγυα άτομα από όλη την Ελλάδα αγωνίζονται μέσω απεργιών, κινητοποιήσεων και καταλήψεων, ενάντια στην υποβάθμιση της τέχνης και τον εξευτελισμό του πολιτισμού.

«Στην εικόνα του Εθνικού περικυκλωμένου από ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις απαντάμε με ένα θέατρο γεμάτο καλλιτέχνες που αγωνίζονται για το μέλλον τους» σχολιάζει η Επιτροπή Κατάληψης και ζητά:

Την άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 μέχρι 08/02/2023, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα Τ.Ε. (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά

Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Φοιτητικών Επιδομάτων στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών

Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας

Την άμεση ίδρυση Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα

Δυνατότητα Π.Ε. σε αποφοίτους ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών, είτε μέσα από διαδικασίες εξομοίωσης με εξετάσεις σε μια σειρά μαθημάτων για τους αποφοίτους – μέχρι και την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης – είτε με κατατακτήριες και μερική φοίτηση μετά την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο Συντονισμός σημειώνει πως  οι καλλιτεχνικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.), του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας), και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ) βρίσκονται υπό κατάληψη, καθώς και ότι γίνεται αποχή των σπουδαστών των δραματικών σχολών: Ωδείο Αθηνών, Αρχή, Πράξη 7, Θέατρο τέχνης, Αγία Βαρβάρα, Δήλος, Τεχνών 100, Πειραϊκός Σύνδεσμος, Θεοδοσιάδη.

Σημειώνουν τέλος ότι η Δραματική του Εθνικού οδηγείται σε κλείσιμο για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς όλοι οι καθηγητές έχουν δηλώσει ότι αν μέχρι την Τετάρτη 8-2-2023 η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε έμπρακτες ενδείξεις σχετικά με την τροποποίηση του ΠΔ85/2022 και την επαναφορά σε καθεστώς Τ.Ε. θα  υποβάλλουν την παραίτησή τους.

Της κατάληψης του Εθνικού Θεάτρου προηγήθηκε παρέμβαση διαμαρτυρίας καλλιτεχνών και σπουδαστών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, στα εγκαίνια του θεσμού «Ελευσίς, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023», έξω από το παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας.

Οι ειδήσεις σήμερα

Ρυθμιστική πρωτοβουλία Σακελλαροπούλου βλέπει ως λύση στο κλίμα πόλωσης ο Βενιζέλος – «Δεν υποδεικνύω, αλλά είναι η στιγμή»

Την απειλή των πυρηνικών επαναφέρει ο Μεντβέντεφ – Υπόσχεται «σκληρή και άμεση» σε χτύπημα ρωσικής επικράτειας

Ξεκάθαρο μήνυμα Τσίπρα σε Ανδρουλάκη από την Πάτρα: Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να γίνει υποχείριο του Μητσοτάκη

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago