Πολιτική

Σε αναζήτηση συναίνεσης η κυβέρνηση για την τροπολογία σχετικά με τον αποκλεισμό κομμάτων από τις εκλογές

Μετά τον πρωθυπουργό, ο οποίος τόσο από το Υπουργικό Συμβούλιο όσο και με ανάρτησή του κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν την κυβερνητική ρύθμιση για μη συμμετοχή στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων, σειρά πήραν σήμερα οι επικεφαλής του Μαξίμου. Ανάλογο κάλεσμα απηύθυνε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εξέφρασε την προσωπική και παραταξιακή επιθυμία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Μιλώντας στο MEGA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε της διάταξης και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση άνοιξε τον διάλογο για το θέμα με ειλικρίνεια, δίνοντας, ήδη από τον Νοέμβριο στα κόμματα την προωθούμενη ρύθμιση. Σύμφωνα με τον ίδιο «η ρύθμιση λέει με απλά λόγια ότι όποιος έχει καταδικαστεί -έστω και πρωτόδικα- για εγκληματική οργάνωση, δεν μπορεί να είναι αρχηγός, πραγματικός ή εικονικός, ενός κόμματος που θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού».

Παραλλήλως υποστηρίζει ότι η ρύθμιση είναι πάρα πολύ «συγκεκριμένη» και «δεν πηγαίνει στα ιδεολογικά κίνητρα ή στο οτιδήποτε άλλο», απαντώντας στις αντιρρήσεις που προβάλλουν κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Επιμένει βεβαίως στο ότι «η Βουλή ψηφίζει και η ερμηνεία είναι στη Δικαιοσύνη, στον ‘Αρειο Πάγο», απαντώντας και σε μερίδα του νομικού κόσμου που έχει προβάλλει σοβαρές ενστάσεις επ’ αυτού. Χαρακτηρίζει τέλος, εμμέσως, προσχηματική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικές απαντήσεις για την κυβερνητική ρύθμιση σχετικά με τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις εκλογές έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, δίνοντας παραλλήλως και το πολιτικό μήνυμα ότι «απέναντι σε εκείνους που φέρονται να επιβουλεύονται τη δημοκρατία […] δεν χωρεί καμία ανοχή από το πολιτικό σύστημα».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ο κ. Γεραπετρίτης, αφού ανέφερε ότι το Σύνταγμα έχει «πράγματι, μία διάταξη, η οποία δεν επιτρέπει σε κάποιον, ο οποίος έχει καταδικασθεί αμετάκλητα να είναι υποψήφιος για τις βουλευτικές εκλογές» υποστήριξε ότι η διάταξη που κατατέθηκε την Πέμπτη «δεν έρχεται ξαφνικά ούτε έρχεται σε νομικό και πραγματικό κενό». «Έρχεται ως ένα επιστέγασμα σε μια συνολική προσπάθεια που έχει κάνει η Πολιτεία, έτσι ώστε διασφαλίσει και να εγγυηθεί τη δημοκρατία της» είπε και ανέφερε ότι ήδη από το 2013 έχουμε διατάξεις, οι οποίες αναστέλλουν τη χρηματοδότηση κομμάτων που έχουν στους κόλπους τους εγκληματική οργάνωση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το 2021, «σε ανύποπτο χρόνο», όλα τα κόμματα έκαναν το «αυτονόητο» και υπερψήφισαν μια διάταξη, «σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατόν εκείνοι οι οποίοι έχουν καταδικασθεί για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης, να είναι ταυτόχρονα και ηγέτες σε πολιτικά κόμματα». Το αυτονόητο δηλαδή. Δεν είναι δυνατόν εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ως παίκτες στο πολιτικό σύστημα». Σε αυτήν την διάταξη, όπως υποστήριξε, έρχεται να προστεθεί η χθεσινή τροπολογία για να «κλείσει ένα παράθυρο», ώστε να μην μπορεί να εναλλάσσεται μία κατ’ ουσίαν εγκληματική οργάνωση μανδύες κομματικών σχηματισμών.

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στο θέμα της διακομματικής συναίνεσης, για το οποίο είπε: «ναι, θα ήθελα και προσωπικά και ως παράταξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία στο θέμα, και άρα θα ήταν ευχής έργον η αξιωματική αντιπολίτευση να μπορέσει να συνταχθεί ή, εν πάση περιπτώσει, να βρούμε μια κοινή ζώνη στην οποία να μπορούμε να προσγειωθούμε». Επέμεινε πάντως και ο ίδιος ότι η κυβέρνηση ήταν ειλικρινής και ότι τα κόμματα γνώριζαν την πρόθεσή της.

Οι ειδήσεις σήμερα

Μόνο με το ΠΑΣΟΚ βλέπει δυνατή συνεργασία ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά μετά τις δεύτερες εκλογές   

Ξεκαθάρισμα Τσαπανίδου για Ανδρουλάκη: Σεβόμαστε, αλλά είναι αδιανόητη μια συνεργασία με τη ΝΔ

Στην Κομισιόν φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της υποβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago