Πολιτική

Σοβαρές ενστάσεις της αντιπολίτευσης στην τροπολογία για τον αποκλεισμό κομμάτων από τις εκλογές

Με την πολυδιαφημιζόμενη, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τροπολογία για αποκλεισμό από τις εκλογές κομμάτων ή συνασπισμών που η ηγεσία τους έχει καταδικαστεί για εγκληματικές ενέργειες να έχει κατατεθεί από χθες στη Βουλή άνοιξε πάλι η συζήτηση για το θέμα. Και όπως ήταν αναμενόμενο επανήλθαν στο προσκήνιο οι έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της τροπολογίας, αλλά και οι σοβαρότατες ενστάσεις του νομικού κόσμου για ρυθμίσεις που αυτή περιλαμβάνει.

Αν και η τροπολογία έχει γίνει γνωστή ως τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν κινδύνους για την δημοκρατική εκπροσώπηση, κυρίως εξαιτίας της γενικότητας και της αοριστίας, που, όπως υποστηρίζουν χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα κόμματα συμφωνούν επί της αρχής, ότι πρέπει να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ζητούν τη συναίνεση των κομμάτων στην ψήφιση του νομοσχεδίου, παρότι η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή είναι από μόνη της αρκετή. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του οποίου απέχουν από τη Δευτέρα από όλες τις ψηφοφορίες πλην αυτής της συγκεκριμένης τροπολογίας, έχει καταθέσει ήδη την δική του πρόταση. Αναμένεται μάλιστα να καλέσει τα υπόλοιπα κόμματα να την στηρίξουν.

Στην πρότασή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει ρητή αναφορά σε αποκλεισμό ναζιστών και περιγράφει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις που θέτει για το «μπλόκο» σε κόμματα με ρατσιστικό και ναζιστικό λόγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν επίσης και για το ότι, με την τροπολογία, η κυβέρνηση πετάει το “μπαλάκι” στον Άρειο Πάγο. Ένα θέμα για το οποίο έχει εκφράσει αντιρρήσεις και μερίδα του νομικού κόσμου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά κυρίως η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, καθώς η εκτίμησή του είναι πως η κυβερνητική τροπολογία εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, τα οποία μπορεί να επιφέρουν αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Τονίζει επίσης ότι η νομοθετική πρόταση πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια στους νεοναζί και να μην αφήνει ανοιχτές κερκόπορτες για διευρυμένες ερμηνείες και ενδεχόμενες εξισώσεις του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ, σύμφωνα με την τελευταία τοποθέτηση του εκπροσώπου του, Δημήτρη Μάντζου, επισημαίνει ότι είναι κατ’ αρχάς θετικό  «στο σκοπό της ρύθμισης», τονίζοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να διαθέτει τα «θεσμικά εργαλεία» για να μην επαναληφθεί το «νοσηρό φαινόμενο μετά το 2012». Προσθέτει, ωστόσο, ότι «για να γίνει αυτό πρέπει να συμβεί μία απαιτητική νομική και πολιτική άσκηση» και ότι «η διάταξη πρέπει να είναι και συνταγματικά και νομικά ανεκτή, αλλά και αποτελεσματική». Επιρρίπτει βεβαίως ευθύνες στην κυβέρνηση για το ότι φέρνει τη νομοθετική ρύθμιση παραμονές εκλογών και αρκετά χρόνια μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας το ότι ο Κασιδιάρης (τον οποίο δεν κατονόμασε), παρότι έγκλειστος, έχει τη «δυνατότητα να κάνει δωρεάν προεκλογικό αγώνα μέσα από τον Κορυδαλλό μέσω του YouTube».

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, λέει «όχι» στην τροπολογία Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι με αυτήν «εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές». Παραλλήλως ασκεί κριτική και στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό, τι αφορά την κυβερνητική πρόταση, υπογραμμίζει ότι κάτω από τις γενικόλογες αναφορές του κειμένου, «μπορεί εύκολα να «στεγαστεί» η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει το φασισμό με την ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση». Αναφέρει επίσης, ότι επικίνδυνους δρόμους ανοίγει και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επικαλείται τον “τρομονόμο” και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, στη βάση του οποίου κάποιες χώρες της ΕΕ έχουν απαγορεύσει ήδη κομμουνιστικά κόμματα, οργανώσεις νεολαίας και σύμβολα.

Τέλος το ΜέΡΑ25 παραμένει στην αντίθεσή του σε οποιαδήποτε τροπολογία, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι το θέμα δεν λύνεται δικαστικά, αλλά μέσα στην κοινωνία με συγκεκριμένες πολιτικές, ενώ η Ελληνική Λύση αναφέρει ότι θα εξετάσει την κυβερνητική διάταξη και θα επανέλθει στο θέμα με τη δική της θέση.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago