Κόσμος

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία ετοιμάζει η ΕΕ- Ανικανοποίητος εμφανίζεται ο Ζελένσκι

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε σήμερα από το Κίεβο ότι η ΕΕ σχεδιάζει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. «Από τώρα και μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, προβλέπουμε να θέσουμε σε ισχύ το δέκατο πακέτο κυρώσεων» είπε η φον ντερ Λάιεν, στην  κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος ζήτησε ακόμη περισσότερες κυρώσεις για τη Ρωσία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις έχουν επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ρωσική οικονομία, εκτιμώντας ότι έχει «υποχωρήσει κατά μία γενιά». Στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στα ευρωπαϊκά μέτρα κατά της Ρωσίας, ξεκινώντας από το πλαφόν της τιμής του ρωσικού πετρελαίου που προορίζεται για εξαγωγή, στα 60 δολάρια. Το μέτρο αυτό κοστίζει στη Μόσχα περίπου 160 εκατ. ευρώ την ημέρα, είπε.

Η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στο εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο. Σημείωσε μάλιστα ότι, από την Κυριακή, το εμπάργκο θα επεκταθεί και στην αγορά ρωσικών διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων, καθώς και ότι πλαφόν στην τιμή αυτών των προϊόντων θα θέσουν και οι χώρες της G7.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διαφθοράς στην Ουκρανία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η πρόεδρος της Επιτροπής χαιρέτισε την «ταχεία σε πολιτικό επίπεδο» αντίδραση, ώστε η μάχη αυτή να έχει «χειροπιαστά αποτελέσματα» και μάλιστα εν μέσω πολέμου. Την ίδια ώρα πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε την επιβολή περισσότερων κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, κάνοντας λόγω για «ελαφρά επιβράδυνση» της ευρωπαϊκής αντίδρασης.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ, εδώ και έναν χρόνο, έχει επιβάλλει στη Ρωσία κυρώσεις χωρίς προηγούμενο, οι οποίες έχουν στόχο κυρίως τον αμυντικό και χρηματοπιστωτικό τομέα. Έχει βάλει μάλιστα στη μαύρη λίστα περισσότερους από 1.500 ανθρώπους και οντότητες που θεωρήθηκε ότι έχουν εμπλακεί στην πρόκληση της ουκρανικής κρίσης. Η ΕΕ έχει αφήσει, ωστόσο, άθικτους αρκετούς τομείς της ρωσική οικονομίας, καθώς προσκρούει σε ισχυρά συμφέροντα κρατών μελών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εμπόριο διαμαντιών του Βελγίου με τη Ρωσία και ο πυρηνικός τομέας, στον οποίο εστιάζει ο Ζελένσκι. Αυτό το τελευταίο όμως βρίσκει την σθεναρή αντίδραση της Ουγγαρίας, καθώς η Ρωσία αναμένεται να επεκτείνει τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Paks και η Βουδαπέστη απειλεί με βέτο σε οποιαδήποτε κίνηση παρακώλησης.

Ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι, ενώ ο ρυθμός των ευρωπαϊκών κυρώσεων παρουσιάζει «επιβράδυνση, το κράτος-τρομοκράτης (η Ρωσία), αντίθετα, αυξάνει τον ρυθμό της προσαρμογής του στις κυρώσεις». Πρόσθεσε δε ότι αυτό πρέπει να αναπληρωθεί και να διορθωθεί.

Οι ειδήσεις σήμερα

Άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε πάλι ο Τσίπρας και έθεσε το δίλημμα «με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή»

Επιστροφή στον λαϊκισμό και τις πολιτικές της πλατείας καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης

Δακρυγόνα κατά καλλιτεχνών και σπουδαστών έξω από το Εθνικό Θέατρο

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago