Πολιτισμός

«Εμπαιγμό» των καλλιτεχνών καταγγέλλει και το ΠΑΣΟΚ – Τι προτείνει

Για εμπαιγμό των καλλιτεχνών με το Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και με τους μετέπειτα χειρισμούς κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Παραλλήλως δηλώνει ότι συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των καλλιτεχνών και καταθέτει τη δική του πρόταση.

Στην ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για άνευ προηγουμένου αναστάτωση στον καλλιτεχνικό χώρο, εξαιτίας του ΠΔ, και τον πρωθυπουργό για «ρεσιτάλ δημαγωγίας και ανέξοδων υποσχέσεων» με αφορμή την εξαγγελία της γνωστής τροπολογίας. Οι τομείς Παιδείας και Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν επίσης τον πρωθυπουργό ότι ενώ «διακηρύσσει ότι δε θα μετακυλήσει την επίλυση του προβλήματος στην επόμενη κυβέρνηση, προαναγγέλλει την ίδρυση Ανώτατης σχολής Παραστατικών σπουδών για το…2025!».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συμπληρώνει ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα δεν περιέχουν καμία πρόλεψη για την κατάσταση που δημιουργείται με τους μέχρι τώρα αποφοίτους των ιδιωτικών καλλιτεχνικών Σχολών και τα αδιαβάθμητα πτυχία τους. Παραλλήλως σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση λένε ανακρίβειες όταν ισχυρίζονται ότι δεν επηρεάζεται το καλλιτεχνικό έργο των καλλιτεχνών, εξηγώντας ότι είναι γνωστό πως μιλάμε κυρίως για το διδακτικό και διοικητικό τους έργο, αφού καλλιτέχνες εργάζονται και σε διοικητικές θέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτείνει:

«Ενεργοποίηση του ΕΟΠΠΕΠ ως προς την πιστοποίηση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών Ηθοποιών, Χορευτών και κινηματογραφιστών, προφανώς μέσω εξετάσεων.

Κατάταξη των πιστοποιημένων πτυχίων στο επίπεδο προσόντων 5 και προκηρύξεις στον Δημόσιο Τομέα με βάση το ευρωπαϊκό προσοντολόγιο στο επίπεδο 5 (και όχι ΤΕ ή ΠΕ).

Να κατατεθεί τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα κατατακτήριων εξετάσεων εισαγωγής σε παιδαγωγικά/θεατρολογικά πανεπιστήμια, με αναγνώριση των τριετών σπουδών του καλλιτεχνικού πτυχίου, όπως προβλέπεται και για όλες τις πιστοποιημένες σχολές. Έτσι οι καλλιτέχνες θα αποκτούν παιδαγωγική επάρκεια και δυνατότητα απασχόλησης στα σχολεία και στα καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι κάτοχοι καλλιτεχνικών πτυχίων σε δημόσιους φορείς και υπηρεσίες δε θα εκπέσουν της επαγγελματικής τους πιστοποίησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανέλιξη και τις απολαβές τους και οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών θα αποκτήσουν επιπρόσθετες επαγγελματικές επιλογές μετά την αποφοίτησή τους.

Καλούμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα τα Υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, να δεχτεί τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και να αναλάβει σήμερα τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους καλλιτέχνες, τους σπουδαστές και την ελληνική κοινωνία, που στη συντριπτική της πλειοψηφία στηρίζει τον αγώνα τους για αξιοπρεπή συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Αντίστοιχη ρύθμιση θα πρέπει να κατατεθεί ώστε να συμπεριληφθεί το σύνολο των πτυχιούχων εργαζομένων μουσικών και τραγουδιστών».

Οι ειδήσεις σήμερα

Άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε πάλι ο Τσίπρας και έθεσε το δίλημμα «με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή»

«Αμετανόητος» ο Τσίπρας για το Μαξίμου – Η πρώτη αντίδραση Οικονόμου για την ομιλία στο Περιστέρι

Νομοθετική αντεπίθεση Μητσοτάκη στο «πρέσινγκ» Τσίπρα για εκλογές άμεσα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago