Πολιτική

Τάκης Θεοδωρικάκος: Το παιδί μιας «εργατικής κομμουνιστικής οικογένειας» που έγινε υπουργός Δημόσιας Τάξης του Μητσοτάκη

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος βρέθηκε σε δυσχερή θέση τις τελευταίες ημέρες με τα δημοσιεύματα σχετικά με τους διαλόγους ανώτατων αξιωματικών με νονούς της νύχτας. Στο πλαίσιο αυτό δέχθηκε σκληρή κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την παραίτησή του. Ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν ξεκίνησε, ωστόσο, την πολιτική διαδρομή του από τη ΝΔ. Αντιθέτως ξεκίνησε από την κομμουνιστική Αριστερά, αναλαμβάνοντας μάλιστα το τιμόνι της ΚΝΕ σε μια κρίσιμη εποχή για το ΚΚΕ και τη νεολαία του κόμματος, όπως υπενθυμίζει σε ανάλυσή του στο in.gr, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Σωτήρης.

Το ρεπορτάζ ανατρέχει στο μακρινό φθινόπωρο του 1989, όταν η ΚΝΕ ήρθε σε δημόσια ρήξη με την ηγεσία του ΚΚΕ για τη συμμετοχή του κόμματος στον τότε ενιαίο Συνασπισμό, τον οποίο θεωρούσε δεξιά στροφή, και στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Η ρήξη αυτή οδήγησε στην αποχώρηση χιλιάδων στελεχών της ΚΝΕ, ανάμεσά τους και οι περισσότεροι διεκδικητές της ηγεσίας της, αφού το κόμμα είχε προχωρήσει στην καθαίρεση του Κεντρικού Συμβουλίου της.

Τον Ιανουάριο του 1990, εν μέσω της «Οικουμενικής» κυβέρνησης Ζολώτα, η ΚΝΕ προχωρά στο 5ο συνέδριο της και λόγω της αθρόας αποχώρησης “ιστορικών” στελεχών της προβάλλει, πολιτικά αλλά και εξ ανάγκης, το ζήτημα της ανανέωσης. Τότε είναι που επιλέχθηκε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ένας «νεαρός δάσκαλος, ο  25χρονος Τάκης Θεοδωρικάκος». Για την επιλογή του, σημαντικό ρόλο «έπαιξε και ο Μίμης Ανδρουλάκης, μέλος τότε της ηγεσίας του ΚΚΕ, που λέγεται ότι παρουσίασε τον Θεοδωρικάκο ως μια πιο “φρέσκια” εκδοχή ηγεσίας της νεολαίας, καθώς θα ήταν ο νεαρότερος μέχρι τότε γραμματέας της ΚΝΕ».

Το ρεπορτάζ υπενθυμίσει ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος επιχείρησε την ανανέωση της ΚΝΕ, στέκεται, ωστόσο, στο γεγονός ότι την ίδια περίοδο «μέλος της ΚΝΕ και ιδιαίτερα ενεργό στο μαθητικό κίνημα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, που θα είναι και από τα «πρόσωπα» της ΚΝΕ στις καταλήψεις του 1990-91». Το δημοσίευμα έχει άλλωστε τον χαρακτηριστικό τίτλο “Όταν ο Ανδρουλάκης καθοδηγούσε τον Θεοδωρικάκο και αυτός τον Τσίπρα ”.

Η μετέπειτα πορεία του σημερινού υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι γνωστή. Στη διάσπαση του ΚΚΕ που ακολούθησε, τάχθηκε με τη μειοψηφία που έμεινε στον Συνασπισμό πριν μετακινηθεί αργότερα προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά, πριν αφιερωθεί στην εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO της οποίας ήταν πρόεδρος.

Πηγή: in.gr

Οι ειδήσεις σήμερα

Κατάληψη του ΣΕΒ από λιμενεργάτες – Ζητούν την εφαρμογή των Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων

Στους δρόμους οι καλλιτέχνες – Σε εξέλιξη η 48ωρη απεργία για την «τροπολογία εμπαιγμό»

Κατέθεσε τη μήνυση κατά του απόστρατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ ο Τάκης Θεοδωρικάκος

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago