Κοινωνία

Κατάληψη του ΣΕΒ από λιμενεργάτες – Ζητούν την εφαρμογή των Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων

Σε κατάληψη στο κτίριο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, προχώρησαν από το πρωί οι λιμενεργάτες στις προβλήτες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Οι διαμαρτυρόμενοι, όπως ανακοίνωσε το σωματείο τους, ΕΝΕΔΕΠ, που διοργάνωσε την κινητοποίηση έχουν ως βασικό αίτημα την εφαρμογή των Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων, για όλους τους λιμενεργάτες, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ΕΝΕΔΕΠ «εργοδοσία και κυβέρνηση προσπαθούν χρόνια τώρα να διασφαλίσουν την κερδοφορία της Cosco-Dport ενάντια στις δικές μας ανάγκες, ενάντια στις δικές μας ζωές, ενάντια στο παρόν και μέλλον των δικών μας οικογενειών. Με διάφορες μεθοδεύσεις και νομικά τερτίπια, βάζοντας μπροστά τα τελευταία χρόνια τον ΣΕΒ (μέλος του οποίου είναι η εργοδοσία), να προσφεύγει ενάντια στην απόφαση για ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ».

Το σωματείο των λιμενεργατών υποστηρίζει επίσης ότι η ασφαλιστική νομοθεσία προβλέπει ξεκάθαρα πως οι εργαζόμενοι στις δυο προβλήτες της Cosco υπάγονται στο ίδιο καθεστώς με τους συναδέλφους τους στην προβλήτα Ι του ΟΛΠ, για τους οποίους ισχύει το καθεστώς Βαρέων Ανθυγιεινών Ενσήμων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΝΕΔΕΠ ρωτά:

Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την νομοθεσία,αφού η προσφυγή οποιουδήποτε ιδιώτη στη δικαιοσύνη και μέχρι να βγει απόφαση δεν αναστέλλει την εφαρμογή του νόμου;

Γιατί το ΣτΕ καθυστερεί επί χρόνια να αποφασίσει επί μιας τόσο ξεκάθαρης υπόθεσης;

Γιατί δεν εφαρμόζεται η σχετική γνωμοδότηση του υπουργείου Ναυτιλίας (3113.10-12/55573/18/20-7-2018) και οι σχετικές διευκρινήσεις του υπουργείου Εργασίας (Φ.10141/36181/937/2018),οι οποίες κοινοποιήθηκαν στον ΕΦΚΑ, με συνέπεια να εκδοθεί από τον τότε διοικητή του ΕΦΚΑ η υπ’ αριθμόν 46/15.10,2018 Εγκύκλιος- σύμφωνα με την οποία: «καθώς οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ αποτελούν τμήματα του Εμπορικού Λιμένα Πειραιά, οι διατάξεις της περίπτωσης 41 εδάφιο Α του ισχύοντος Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, έχουν εφαρμογή για το εργατοτεχνικό προσωπικό (πλην υπαλλήλων γραφείων, φυλάκων και επιστατών) που απασχολείται στις εγκαταστάσεις διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμένα Πειραιά, καθώς βρίσκεται εντός της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά».

Υπενθυμίζεται ότι το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εκδόθηκε εγκύκλιος προκειμένου να ενταχθούν στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων οι εργαζόμενοι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco, Ωστόσο η εγκύκλιος δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς οι εργοδοτικές εταιρείες, μέσω του ΣΕΒ, προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Οι ειδήσεις σήμερα

Μήνυση σε βάρος απόστρατου αστυνομικού καταθέτει ο Θεοδωρικάκος – Πογκρόμ στο Εσωτερικών Υποθέσεων καταγγέλλουν αστυνομικοί

«Μάχη» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης μετά τις ανακοινώσεις Τσίπρα: Για επίθεση στον κοινοβουλευτισμό μιλάει η κυβέρνηση – Για παραλήρημα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago