Πολιτική

Ναζιστική φιέστα στη Ρηγίλλης: Καταγγέλλουν Θεοδωρικάκο και Μπακογιάννη οι αντιφασιστικές ενώσεις – Δεν δώσαμε άδεια απαντά ο Δήμος

Για αδιανόητη απόφαση της ΕΛ.ΑΣ και του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη να επιτρέψουν στη Χρυσή Αυγή να κάνει εκδήλωση σήμερα, στις επτά το απόγευμα, στο μνημείο των Ιμίων, με πρόσχημα την επέτειο, κάνουν λόγο η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, το ΜέΡΑ25, ο Αντιφαστιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά και άλλες αντιρατσιστικές συλλογικότητες.

Τα αντιναζιστικά κινήματα απαιτούν την ανάκληση της σχετικής άδειας και καλούν σε αντιφαστιστικό μπλοκ με την συγκέντρωση περιφρούρησης που πραγματοποιούν από τις τέσσερις το απόγευμα  στην πλατεία Ρηγίλλης. Την ίδια ώρα  η δημαρχία Μπακογιάννη απαντά ότι «καμία άδεια δεν δόθηκε».

Νωρίτερα, ο συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Πέτρος  Κωνσταντίνου, σε ανακοίνωσή του, τόνισε ότι «η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. του Θεοδωρικάκου, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη, προχώρησαν στη νομιμοποίηση της πραγματοποίηση ναζιστικής φιέστας μίσους της Χρυσής Αυγής, σήμερα στην πλατεία Ρηγίλλης, με πρόσχημα την επέτειο των Ιμίων, ξεπλένοντας την καταδικασμένη εγκληματική οργάνωση των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, “ως πολιτικό κόμμα”!”.

Ο ίδιος σημείωσε ότι με την απόφασή τους αυτή οι προαναφερόμενοι «στοχοποιούν τη δράση του αντιφασιστικού κινήματος και του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, ενώ κάνουν πλάτες στη Χρυσή Αυγή». Υπενθύμιζε επίσης ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας με αποφάσεις του έχει εμποδίσει με σαφήνεια τη δυνατότητα των ναζί της Χρυσής Αυγής να καταλαμβάνουν χώρους για δήθεν προεκλογικές δράσεις, κατά των οποίων προσέφυγε ο Κασιδιάρης, με μηνύσεις, οι οποίες απλά μπήκαν στο Αρχείο».

Σημείωσε τέλος ότι «ο Δήμος της Αθήνας όφειλε να καταστήσει σαφές στην ΕΛ.ΑΣ. ότι δε συναινεί με κανένα όρο (όπως την επιβολή περιοριστικών όρων που επιτρέπουν τη διεξαγωγή της) στην πραγματοποίηση της φιέστας των “μελών της Χρυσής Αυγής”» και απαίτησε «την ανάκληση της άδειας της ΕΛ.ΑΣ. και της σύμφωνης γνώμης του Δημάρχου Αθήνας. Κώστα Μπακογιάννη. για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης των ναζί».

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, κατηγορώντας την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ότι «έσπευσαν να δώσουν άδεια στα ακροδεξιά μορφώματα για να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη δημόσια συγκέντρωση». Στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ σημειώνει ότι πρόκειται για τους ίδιους «που απαγορεύουν σωρηδόν τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων, των φοιτητών και της νεολαίας, κλείνουν το μάτι στους φασίστες που δήθεν θέλει να τους απαγορεύσει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη την κάθοδο στις εκλογές και τους επιτρέπουν την αποψινή ναζιστική φιέστα». Καλεί τέλος για την «άμεση ανάκληση» της απόφασης, την οποία χαρακτηρίζει ως «μια ντροπιαστική κίνηση Μπακογιάννη-ΕΛ.ΑΣ.».

Σε ανάλογο καταγγελτικό πνεύμα ανακοίνωση εξέδωσε και ο Αντιφαστιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά καλώντας στην συγκέντρωση των αντιφασιστών που ξεκίνησε στις 16.00, στην πλατεία Ρηγίλλης. Την ίδια ώρα, ο Δήμος Αθηναίων διαψεύδει τις καταγγελίες εις βάρος του, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή του, ότι «δεν έδωσε καμία άδεια για συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής».

Η ανακοίνωση του Δήμου:

«Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά και ανακοίνωση των εκπροσώπων Τύπου του ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25, από το Δήμο Αθηναίων διευκρινίζεται: Καμία άδεια δεν ζητήθηκε ούτε χορηγήθηκε για την κατάληψη κοινοχρήστου χώρου και πραγματοποίηση εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Ρηγίλλης.

Επιπλέον ο Δήμος Αθηναίων παρείχε σύμφωνη γνώμη στη λήψη μέτρων και περιορισμών από την Αστυνομία, με δεδομένο ότι για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, δεν υπήρξε η προβλεπόμενη από το νόμο άδεια.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων κ. Βασίλειος Κορομάντζος απαντώντας στο σχετικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ, με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου, σημείωνε: “Σας γνωρίζουμε ότι δεν έχει χορηγηθεί άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για την πραγματοποίηση της εν λόγω εκδήλωσης και παρέχουμε σύμφωνη γνώμη για τα μέτρα που πρόκειται να λάβετε με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η σχετική άδεια”».

Οι ειδήσεις σήμερα

Παρέμβαση Μητσοτάκη για το ΠΔ Βορίδη – Προαναγγέλλει ρύθμιση που θα εξαιρεί τους καλλιτέχνες

ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη: Αφού πρώτα εξευτέλισε ακόμη και τους υπουργούς του παίρνει πίσω το ΠΔ για τους καλλιτέχνες

«Πορεία στο λαό» από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη μάχη στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago