Πολιτική

Κορυφώνεται στη Βουλή η αντιπαράθεση για τις παρακολουθήσεις – Σήμερα η μάχη των πολιτικών αρχηγών

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή η αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία, περίπου στις 4 το απόγευμα, με το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και την  Ελληνική Λύση να έχουν πει ήδη «Ναι». Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα στηρίξει και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της συζήτησης, οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα με την αντιπολίτευση να σφυροκοπά την κυβέρνηση με βαρείς χαρακτηρισμούς και τους κυβερνητικούς βουλευτές να απαντούν σχετικά αμήχανα, μεταφέροντας την αντιπαράθεση από το μείζον ζήτημα των παρακολουθήσεων στο “ποιος μπορεί να διασφαλίσει καλύτερα το μέλλον της χώρας”.

Η απόπειρα αλλαγής της ατζέντας από τα κυβερνητικά στελέχη ξεκίνησε με την έναρξη της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας και δεν περιορίζεται στην εκθείαση του κυβερνητικού έργου. Αντιθέτως διανθίζεται με συχνές αναφορές στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των οποίων οι εκπρόσωποι της κυβερνητικής παράταξης, εκμεταλλευόμενοι τις δίκες Παππά και Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο, δίνοντας την αίσθηση ότι επιδιώκουν έναν συμψηφισμό, ανόμοιων, ωστόσο, περιπτώσεων.

Κοινό επιχείρημα των βουλευτών της ΝΔ είναι ο ισχυρισμός ότι η πρόταση μομφής κατατέθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στην κυβερνητική παράταξη σε επίπεδο πολιτικής. Κοινές είναι και οι επιθετικές αναφορές στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, για τον οποίο υποστηρίζουν  ότι ενήργησε εκτός πλαισίου, χρεώνοντάς του ακόμη και πολιτικά κίνητρα και κομματικά κριτήρια.

Αυτές που ξεχώρισαν ωστόσο, από τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών, ήταν οι ομιλίες των υπουργών Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, και Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. Σε ό,τι αφορά τον πρώτο, είπε μεταξύ άλλων ότι «Κράτος Δικαίου είναι η εφαρμογή της νομιμότητας», προσθέτοντας ότι «η  ΑΔΑΕ αυτό που λέει είναι ότι έγιναν νόμιμες επισυνδέσεις». Διερωτώμενος δε στη συνέχεια αν «Μπορούν, με βάση το προηγούμενο πλαίσιο, να γίνουν νόμιμες επισυνδέσεις σε κρατικούς αξιωματούχους;» απάντησε «Μπορούν», ενώ θέτοντας ο ίδιος το ερώτημα «Η διαδικασία τηρήθηκε;» απάντησε «Βεβαίως».

Από την πλευρά, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος υπήρξε θύμα των «νόμιμων επισυνδέσεων» επί οκτώ μήνες, επιχείρησε για άλλη μία φορά να καλύψει πλήρως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αναφορές σε «Κλουζώ» και αόρατους «πράκτορες 000» εντός της ΕΥΠ. Ο ίδιος χρέωσε, παραλλήλως, στην αξιωματική αντιπολίτευση απόπειρα να βλάψει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό.

Η τοποθέτηση Χατζηδάκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μίλησε για «εκβιασμό» του υπουργού, η βόμβα, ωστόσο, ρίχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση με την αποκάλυψη του Γιάννη Ραγκούση ότι πολίτης «δέχτηκε SMS με παραποιημένη από το Predator διεύθυνση που παραπέμπει στη διεύθυνση emvolio.gov.gr». Με την αποκάλυψη αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο κάδρο και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος στο ερώτημα αυτοί που χειρίζονται το Predator «πώς γνώριζαν το ραντεβού;» για το εμβόλιο έριξε, εμμέσως, τις ευθύνες στους «40.000 γιατρούς, φαρμακοποιούς και ΚΕΠ», που έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα!

Σε ό,τι αφορά πάντως την τοποθέτηση Βορίδη απάντησαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι η νομιμότητα των επισυνδέσεων ελέγχεται και από την ΑΔΑΕ, αλλά η κυβέρνηση κάνει το παν για να εμποδίσει το έργο της. Απάντηση στον υπουργό Εσωτερικών έδωσε και η Εφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι «αυτά που λέει εκθέτουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση –η οποία γι’ αυτό άλλαξε τους τελευταίους δύο μήνες την αφήγηση και άρχισε να μιλά περί ρυπαρών δικτύων». «Σήμερα ο κ. Βορίδης ακύρωσε το αφήγημα περί ρυπαρών δικτύων που λειτουργούν στην ΕΥΠ», είπε χαρακτηριστικά.

Οι ειδήσεις σήμερα

Ευθεία εμπλοκή Μητσοτάκη-Θεοδωρικάκου με Καλογρίτσα κατήγγειλε ο Νίκος Παππάς

Απόπειρα στοχοποίησης και άλλου μέλους της ΑΔΑΕ πλην του Ράμμου βλέπουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago