Πολιτική

Πρόταση δυσπιστίας: «Στόχος» του Τσίπρα και βουλευτές της ΝΔ

Σε μετωπική σύγκρουση οδεύουν για άλλη μία φορά στη Βουλή ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών το οποίο παραμένει εδώ και μήνες βασικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κατάθεση, ωστόσο, πέρα από τη νέα διάσταση που δίνει σε αυτήν την αντιπαράθεση, έγινε και με το βλέμμα προς βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι έχουν διαφοροποιηθεί από τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δείχνουν, η τουλάχιστον έτσι θέλουν να φαίνεται, ότι αντιμετωπίζουν με άνεση τις εξελίξεις.

Η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τον Αλέξη Τσίπρα ήταν κάτι αναμενόμενο ήδη από χθες με την επίσκεψή του στην ΑΔΑΕ, απ’ όπου πήρε τα αποτελέσματα των ερευνών της Ανεξάρτητης Αρχής. Αυτό έγινε, ωστόσο, ακόμη πιο εμφανές με τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα της ίδια ημέρας, κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σήμερα, με την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα και βαριά επίθετα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους χειρισμούς του στην όλη υπόθεση. Με τον αέρα των στοιχείων της ΑΔΑΕ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δίστασε να κατονομάσει τον πρωθυπουργό ως εγκέφαλο του «ρυπαρού και εγκληματικού δικτύου» που διενήργησε τις νομότυπες υποκλοπές σε βάρος πολιτικών αντιπάλων, υπουργών, δημοσιογράφων και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ανέμενε μια τέτοια κίνηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη να διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση, ήδη από την Τρίτη, ότι η πλειοψηφική πτέρυγα της Βουλής είναι και παραμένει συμπαγής. Τα ίδια στελέχη συνέχισαν, ωστόσο, να βάλουν και κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ, ο οποίος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα των ερευνών της Ανεξάρτητης Αρχής.

Σήμερα, η κυβέρνηση δια του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, αποδέχθηκε αμέσως το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και «σαν έτοιμη από καιρό» αποφάσισε την άμεση έναρξη της διαδικασίας. «Καλοδεχούμενη» χαρακτήρισε την πρόταση και ο πρωθυπουργός, ο οποίος από την Κρήτη, όπου περιοδεύει, έστειλε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μήνυμα «ελάτε να συγκριθούμε».

Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας συζητείται ήδη στη Βουλή και την Παρασκευή, ημέρα της ψηφοφορίας αναμένεται να κορυφωθεί η ένταση με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Αναμενόμενη είναι και η νέα μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα, η οποία είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα κορυφωθεί στη διάρκεια της συζήτησης, εντείνοντας το κλίμα πόλωσης, καθώς αμφότεροι οι δύο μονομάχοι έχουν στραμμένο το βλέμμα στις κάλπες.

Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν συγκρουστεί βέβαια και άλλη φορά στη Βουλή για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ. Τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να στριμώξει τον πρωθυπουργό να δεσμευθεί με παραίτηση στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι, όντως παρακολουθούνταν ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.  Ο Μητσοτάκης απέφυγε τότε να απαντήσει και αποχώρησε από τη συζήτηση, κλείνοντας την, κάτι που προκάλεσε νέες αντιδράσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Κάτι, ωστόσο, είναι διαφορετικό στην επερχόμενη νέα μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη και Τσίπρα. Όπως είπε άλλωστε ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή τη φορά δεν συζητάμε επί των αποκαλύψεων, αλλά επί των στοιχείων. Και σε αυτό ποντάρει ενδεχομένως, προσδοκώντας κάποιες διαρροές στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τουλάχιστον από βουλευτές που έχουν εκφράσει ήδη ενστάσεις και αντιρρήσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα. Απευθυνόμενος άλλωστε στους βουλευτές της συμπολίτευσης επιχείρησε να τους φέρει προ ευθυνών, θέτοντάς τους διλήμματα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν δείχνει να φοβάται διαρροές, γνωρίζοντας ότι δύσκολα κάποιος βουλευτής της ΝΔ θα αναλάμβανε ένα τέτοιο ρίσκο, λίγους μόλις μήνες πριν την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό το γνωρίζει καλά και ο Μητσοτάκης, ο οποίος έδωσε και στίγμα για το που θα πάει την συζήτηση, εκφράζοντας από την Κρήτη την ευχή «οι πολίτες να ξεπεράσουν το νέφος της τοξικότητας και να αντιληφθούν ποιοι μπορούν να τους μιλήσουν για το μέλλον τους».

Οι ειδήσεις σήμερα

Νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση – Αποκάλυψη για χρήση προσωπικών δεδομένων σε καμπάνιες στόχευσης ψηφοφόρων

Στην Κρήτη ο Μητσοτάκης, εν μέσω πολιτικής θύελλας για τις παρακολουθήσεις και κινητοποιήσεων

Ηχηρή απάντηση Ράμμου σε Οικονόμου και Ντογιάκο

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago