Πολιτική

Νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση – Αποκάλυψη για χρήση προσωπικών δεδομένων σε καμπάνιες στόχευσης ψηφοφόρων

Μια νέα σοβαρή αποκάλυψη σε βάρος της κυβέρνησης, αυτή τη φορά για χρήση προσωπικών δεδομένων πολιτών από εταιρεία πολιτικής επικοινωνίας, η οποία συνεργάζεται με τη ΝΔ για στρατηγικές πολιτικής στόχευσης ψηφοφόρων, φέρνει στο φως ρεπορτάζ της ιστοσελίδας newsbomb.gr.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε παράνομη συλλογή δεδομένων μέσω της πλατφόρμας Questia, η οποία έχει 4.400 ακολούθους στο Facebook και την οποία ανέπτυξε το 2018 ο Ρουμάνος επικοινωνιολόγος Lucian Despoiu. Η πλατφόρμα έχει καταγγελθεί για εκτεταμένη χρήση δεδομένων χρηστών από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και για χρήση στοιχείων που είχε αποκτήσει η Cambridge Analytica μέσω Facebook από εκλογές στην Αλβανία, ενώ ο Ρουμάνος επικοινωνιολόγος εμφανίζει ως πελάτη του τη Ν.Δ. και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιήθηκε η τεχνογνωσία της Majoritas στις εκλογές του 2019 είναι γνωστός στους κ.κ. Πιερρακάκη και Λιβάνιο. Αναφέρει επίσης ότι οι δύο στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη γνωρίζονται προσωπικά με τον Ρουμάνο επικοινωνιολόγο και ότι είχαν κληθεί ως ομιλητές σε συνέδριο της Majoritas Academy με τίτλο «Πώς μπορεί η τεχνολογία να επηρεάσει την πολιτική και δημόσια επικοινωνία;».

Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει ότι δεν φτάνει, που ο κ. Μητσοτάκης υπέκλεπτε παράνομα τα τηλέφωνα της μισής Ελλάδας, σήμερα αποκαλύπτεται άλλη μία πτυχή της εκτροπής. Σημειώνει επίσης ότι η Majoritas «που αναλαμβάνει την χειραγώγηση του εκλογικού σώματος μέσα από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων πολιτών (…) διαφημίζει την παρουσία της στην Ελλάδα και το γεγονός ότι είχε συνεργαστεί με τη ΝΔ ώστε να κερδίσει τις εκλογές του 2019».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά απαντήσεις από τον πρωθυπουργό, αλλά και παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ώστε να διερευνηθούν οι δραστηριότητες της ρουμάνικης εταιρίες στην Ελλάδα, Ζητά επίσης ενημέρωση από ΕΣΡ για το κατά ποσό είναι σύννομη η λειτουργία της questia.gr, καθώς διενεργεί δημοσκοπήσεις και επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα πολιτών χωρίς να είναι πουθενά καταχωρημένη.

Αναλυτικά ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «ποια είναι η σχέση της ΝΔ με την εταιρεία Majoritas και τον Lucian Despoiu, καθώς και πώς πληρωνόταν η ρουμάνικη εταιρεία από τη ΝΔ και αν υπάρχουν παραστατικά;». Ρωτά επίσης αν «εκτός από την Questia.gr έχει δοθεί στη Majoritas ή οποιαδήποτε άλλη παρεμφερή εταιρία πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών από τις πλατφόρμες τους Ελληνικού κράτους, όπως αυτή της τηλεκπαίδευσης, το gov.gr ή οποιαδήποτε άλλη;». Θέτει τέλος το ερώτημα στον πρωθυπουργό αν «έχουν δώσει πρόσβαση στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών για να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα;»

Οι ειδήσεις σήμερα

Άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης στο αίτημα Τσίπρα – Την Παρασκευή η ψηφοφορία

Ηχηρή απάντηση Ράμμου σε Οικονόμου και Ντογιάκο

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago